Monica Macovei a dus la Iaşi trei tei: Tăierea teilor pe ascuns nu e doar o problemă de ecologism - FOTO

Monica Macovei, care miercuri a susţinut o conferinţă de presă în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi, a adus trei tei plantaţi în ghivece, precizând că a recurs la acest gest după ce anul trecut primăria a tăiat, ”pe ascuns şi hoţeşte”, zeci de tei de pe bulevardul central al Iaşiului.

380 afișări
Imaginea articolului Monica Macovei a dus la Iaşi trei tei: Tăierea teilor pe ascuns nu e doar o problemă de ecologism - FOTO

Monica Macovei a dus la Iaşi trei tei: Tăierea teilor pe ascuns nu e doar o problemă de ecologism

Monica Macovei a organizat o conferinţă de presă în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi, la aproximativ 50 de metri de pietonalul central al municipiului, unde anul trecut reprezentanţii primăriei au tăiat zeci de tei.

Ea a venit cu trei tei puşi în ghivece, pe care i-a aşezat în faţa statuii lui Ştefan cel Mare, pe asfalt, şi a spus că voluntarii săi din Iaşi vor muta plantele pe pietonal şi vor avea grijă să nu se usuce. Macovei a spus că ar fi vrut să pună teii chiar pe pietonal, însă nu a dorit să intre în conflict cu poliţiştii locali aflaţi în zonă, care ar fi putut-o împiedica să facă acest lucru.

”Donez azi (miercuri - n.r.) Iaşiului trei tei. Unul, cu dragoste oamenilor, iar ceilalţi doi tei, primarului pesedist Gheorghe Nichita şi Consiliului Local. Pe cei din urmă îi somez să-i ia şi să-i planteze în locul în care au fost raşi, din ordinul lui Nichita şi al Consiliului Local, teii istorici ai Iaşiului. Tăierea teilor din centrul Iaşiului, fără consultarea oamenilor, pe ascuns şi hoţeşte, nu e doar o problemă de ecologism sau urbanism”, a spus Monica Macovei, citată de corespondentul MEDIAFAX.

Ea a precizat că pentru a tăia teii Primăria Iaşi ar fi trebui să organizeze un referendum, astfel încât comunitatea să îşi spună punctul de vedere.

”Oraşele au fost luate în stăpânire de câţiva politicieni locali şi de trei-patru partide mari, care nu mai sunt în competiţie în interesul oamenilor. Deciziile la nivel local se iau transpartinic, netransparent şi, de foarte multe ori, în interesul câtorva politicieni. Trebuiau să facă un referendum, nu să-i taie peste noapte”, a spus Monica Macovei.

Zeci de tei, unii cu o vechime de zeci de ani, au fost tăiaţi în februarie 2013 de pe bulevardul central al oraşului, în locul acestora fiind plantaţi salcâmi japonezi. Primăria a motivat că prin plantarea unor arbori de talie joasă sunt puse în valoare clădirile monument din centrul municipiului.

Sute de ieşeni au protestat în mai multe rânduri faţă de această decizie, iar grupul ”Iaşul iubeşte teii” a iniţiat o petiţie, semnată de peste 7.000 de persoane, prin care se solicită municipalităţii să replanteze tei în centrul oraşului. În 31 iulie, Consiliul Local a respins un proiect iniţiat de consilierii ieşeni PNL care prevedea replantarea teilor.

La începutul acestei luni, reprezentanţii grupului civic ”Iaşul iubeşte teii” i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, în care îi solicită să explice de ce PSD Iaşi se opune replantării teilor în oraş. Până în prezent, premierul Victor Ponta nu a răspuns scrisorii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici