Moţiunea de cenzură, RESPINSĂ. Tensiuni în Parlament unde PNL a desfăşurat un banner cu mesaj politic. Dăncilă: Contează doar punerea unor etichete/ Băsescu: Dacă nu cade prin moţiune Guvernul, bine ar fi să-l daţi jos - LIVE TEXT

Camera Deputaţilor şi Senatul au respins, miercuri, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Parlamentarii PSD-ALDE au fost prezenţi în sală, pentru a asigura cvorumul la moţiune, dar nu au votat. Moţiunea de cenzură, intitulată "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!", a fost iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP. Exectivul era criticat pentru rata record a inflaţiei, de 5.4%, creşterea ROBOR şi tentativă de subordonare politică a magistraţilor. După dezbateri deputaţii şi senatorii au votat secret, cu bile.

17445 afișări
Imaginea articolului Moţiunea de cenzură, RESPINSĂ. Tensiuni în Parlament unde PNL a desfăşurat un banner cu mesaj politic. Dăncilă: Contează doar punerea unor etichete/ Băsescu: Dacă nu cade prin moţiune Guvernul, bine ar fi să-l daţi jos - LIVE TEXT

Moţiunea de cenzură "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!", votată miercuri de Parlament / Mitinguri anunţate în faţa Casei Poporului

UPDATE 18.39 Moţiunea de cenzură nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Miercuri, în plenul reunit au votat pentru 166 de parlamentari, iar minimul necesar pentru trece moţiunea era de 233 voturi pentru. Împotrivă au fost 4 voturi. 

UPDATE 17.45 A început votul asupra moţiunii de cenzură în Parlament

Deputaţii şi senatorii au început să voteze, miercuri, moţiunea de cenzură prin care partidele de opoziţie cer demisia Guvernului Dăncilă. PSD şi ALDE sunt prezenţi în sală, dar nu votează, în timp ce aleşii UDMR absentează, potrivit anunţului liderului Uniunii, Kelemen Hunor.

TITLURILE ZILEI

Votul este secret cu bile.

Şerban Nicolae: Mi se pare de prost gust auto-satisfacţia pe care o încearcă autorii moţiunii

Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a declarat, miercuri, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, că i se pare de ”prost gustauto-satisfacţia pe care o încearcă autorii moţiunii când ”se leagă de numele premierului Viorica Dăncilă” şi le-a transmis că ”aşa cum se adună, sunt din ce în ce mai puţini”.

"Mi se pare de foarte prost gust această auto-satisfacţie pe care o încearcă autorii moţiunii legându-se de numele doamnei prim-ministru. România centenară pe care o vreţi dumneavoastră vreţi să fie reprezentată de Werner Iohannis, Orban Ludovic, Kovesi, Guşet şi Cioloş. E foarte bine, sunt cetăţeni români şi noi îi tratăm cu respect, dar idolii dumneavoastră, luptătorii anti-corupţie, fraţi procurori, au şi renumele pe măsură, care să arate poporului român cât de eroi sunt în lupta anti-corupţie, şi şi-au dat singuri aceste supra-nume: Portocală, Veveriţa, Cucuveaua mov, Zdreanţă, Tractoristul. de fapt am un mesaj pentru semnatarii maculaturii, vă asemănaţi şi v-aţi adunat, dar pentru că aritmetica râde, aşa cum vă adunaţi sunteţi din ce în ce mai puţini", a afirmat Şerban Nicolae în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură.

El a susţinut că, deşi PSD aduce o "creştere economică nesănătoasă", măcar nu este o "criză sănătoasă", cum a fost în anii precedenţi.

"Mai intervine o bicicletă, mai intervine o vacanţă, mai pleacă un consilier prezidenţial, ăla responsabil cu cititul, probabil o fi rămas doar ăla responsabil cu înţelesul.(..) De un an şi jumătate auzim că guvernarea PSD aduce o creştere economică nesănătoasă, 7% este o creştere economică nesănătoasă pentru că e bazată pe consum. Întrebarea ar fi cine consumă dacă nu românii? Îşi doresc românii o criză sănătoasă aşa cum am avut? Dacă vreodată, prin accident politic, ajungeţi la guvernare, nu aveţi decât să le promiteţi că veţi relua programul investiţional al cuplului Boc-Udrea", a mai precizat Şerban Nicolae în plen.

Senatorul PSD a mai spus că e un domeniu pe care crede că autorii moţiunii îl ştiu mai bine, domeniul part-time, susţinând că preşedintele PNL ştie cel mai bine, acesta fiind invizibil şi conducând partidul de la depărtare.

"Haideţi să ne amintim cum aţi făcut, atunci când eraţi la conducere, reformele în justiţie. (...) E un domeniu în care e posibil ca semnatarii să fie mai pricepuţi ca noi, recunosc, în materie de contracte part-time. Păi cine să ştie mai bine cum e cu munca invizibilă şi de la distanţă, ca Ludovic Orban? De altfel avem şi în Parlament pe unii care nu fac nimic în afară de circ, dar de acum încolo nu fac nimic în afară de circ cu banderolă pe mână, e un fel de protest de stil nou pe care nu l-am putut înţelege", a mai susţinut senatorul PSD.

UPDATE 17.10 Vosganian (ALDE), despre USR: Partidul care, dacă e pană de curent, îşi încetează activitatea

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat, miercuri, în timpul dezbaterilor pe marginea moţiunii de cenzură, că USR este ”partidul care, dacă e pană de curent, îşi încetează activitatea”.

”Asta nu a fost moţiune de cenzură. A fost un fel de cuplaj fotbalistic, pentru că tot acest comportament, cu eşarfe întinse, e comportament de stadion. (...) Într-adevăr, nu poţi să faci o moţiune de cenzură fără să spui ce guvern ai, ce viziune ai, fără să cunoşti cifre. Aritmetica este fundamentală şi faptul că nu ştiţi aritmetică vă sugerează şi să depuneţi moţiune de cenzură, pentru că simpla aritmetică va arăta că aveţi atât de multe voturi câţi protestatari aţi avut ieri (marţi seara - n.r.) în Piaţa Victoriei, împreună cu dumneavoastră”, a afirmat deputatul ALDE, Varujan Vosganian.

El a mai spus că ALDE îşi respectă înţelegerile în ceea ce priveşte susţinerea programului de guvernare.

”Un singur cuvânt despre colegii ceilalţi - partidul care, dacă e pană de curent, îşi încetează activitatea. Stimaţi colegi, înţeleg că dvs bateţi la porţile ALDE atunci când când nu sunteţi în Piaţă sau atunci când nu huiduiţi sau tropăiţi în Parlament, să ştiţi că Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni nu o să accepte niciodată un partid care nu respectă drepturile omului, care nu are în registrul această sintacmă şi care exprimă solidaritatea cu cei care fac abuzuri, nu cu victimele abuzurilor. Într-un fel, mă consolează faptul că dvs veţi merge numai până la capăt. Noi vom merge înainte cu o Românie care nu are capăt, cu o Românie nesfârşită, cu o Românie aşa cum a spus regele nostru, Mihai, îi datorăm ca moştenire ceea ce am primit şi noi de la înaintaşii noştri. Aşadar, dragii mei, rămâneţi acolo îbn capătul acesta. Îmi doresc ca zidul să nu fie prea gros. Noi vom merge înainte”, a adăugat deputatul ALDE.

UPDATE 16.30 Kelemen Hunor: Asistăm doar la o luptă sterile pentru putere. UDMR nu va participa la vot

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că aleşii Uniunii nu vor vota moţiunea de cenzură, pentru că partidele de Opoziţie nu au propus nicio alternativă reală, o schiţă a unui program de guvernare, ci a etalat doar "o luptă sterilă pentru putere".


"În acest moment asistăm la un exerciţiu democratic din partea Opoziţiei, dar care nu are nicio măsură luată în vederea guvernării. Este o încercare legitimă, dar nu ştim cine sunt liderii, pec e majoritate se bazează. Nu se vorbeşte despre o viziune, o schiţă a unui program e guvernare şi nu se vorbeşte despre lipsa totală de încredere între instituţii şi lipsa de încredere între cetăţeni. Am avea nevoie de o abordare onestă. Sărăcia acumulată şi divizarea societăţii, cultivarea sentimentului de ură faţă de cei care au opinii diferire, ne ţine pe loc. Dorim dezbateri, polemici şi decizii în politici publice pentru viitorii 20 de ani, dar în loc să avem astfel de dezbateri asistăm doar la o luptă sterilă pentru putere, la care nu vrem şi nu trebuie să participăm. Drept urmare nu vom participa la vot. Vrem să ne treceţi absenţi. Sunt voci care spun că moţiunea nu va trece din cauza UDMR. Mai fac un efort să vă spun că 151+30, înseamnă 181. Faceţi dumneavoastră un calcul şi veţi vedea câte voturi vă lipsesc", a afirmat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, de la tribuna plenului reunit unde se dezbate moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

UPDATE 16.10: Băsescu: Dacă nu cade prin moţiune Guvernul, bine ar fi să-l daţi jos. Puneţi unul să nu ne fie ruşine

Traian Băsescu, preşedinte fondator al PMP, a declarat miercuri, în timpul dezbaterilor pe moţiunea de cenzură, că cea mai bună măsură a Puterii este aceea de a pleca tot Guvernul Dăncilă, deoarece putem avea neşansa să ne facem de râs în Europa.

"Sper să-mi daţi câteva minute în plus că am contribuit cu Ganea, cu alţii. E pe voturile noastre. N-am să vorbesc astăzi despre efectele revoluţiei fiscale pe care le vedeţi toţi. Inflaţie, creşterea dobânzii la credite, deprecierea valorii monedei naţionale, statul se împrumută mai scump, dar am să vă vorbesc despre viitorul apropriat, de ce trebuie să cadă Guvernul prin moţiune, iar dacă nu cade prin moţiune, trebuie să îl daţi jos dvs. Va fi o reunine a premierilor statelor europene, pentru a atrasa linii strategice în UE pentru următoarele 18 luni. Credeţi că doamna Dăncilă va putea sta alătură de cancelarul austriac şi să discute problema Brexit? Dar despre proiectele strategice ale UE, credeţi că va fi în măsură să spună ceva. Dacă de la 1 iulie doamna Dăncilă intră în scenă, de la 1 ianuarie intră tot Guvernul în scena UE", a declarat Traian Băsescu, de la tribună.

Fostul preşedinte a criticat mai mulţi miniştri ai actualului Cabinet.

"Există Consiliul Afaceri Economice. Acest consiliu va fi prezidat de domnul minisru Dănuţ Andruşcă. Vi-l imaginaţi pe Andruşcă ăn capul mesei cu toţi miniştrii europei discutând despre taxele vamale pentru statele unite. Consiliul Educaţie, Cultură şi Sport. Cum credeţi că îl va prezida ministrul <<Pamblică>>, împreună cu Ioana Barna, acolo unde se vor discuta problemele educaţie europene? Opoziţiei îi va fi foarte greu să treacăp astăzi moţiunea. Poate cu salvatorul Ponta să treaca, dar dacă nu trece, daţi-vă singuri guvernul jos, pentru a nu ne fi ruşine cu un Guvern, când vom conduce Consiliul UE. Dacă ne vom face de râs cu exmplarele de acum din Guvern, aşa vom rămâne timp de 14 ani", a mai spus Băsescu.

UPDATE 16.16 A luat cuvântul Dan Barna, liderul USR. Barna: Azi decidem ce fel de ţară vom fi: Ţara lui Dragnea sau o Românie dreaptă

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat miercuri, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, că miercuri se decide soarta României, susţinând că parlamentarii vor alege dacă România va fi "ţara lui Dragnea" sau o Românie dreaptă, vor decide dacă România merge în trecut sau în viitor”.

"Mai mult decât soarta guvernului condus de Viorica Dăncilă, un prim-ministru, care ne face nu atât de ruşine cât mai ales de râs, în faţa lumii, azi decidem ce fel de ţară vom fi. Şi vă întreb: Vreţi să fim, începând de acum, "ţara lui Dragnea", condamnat pentru că şi-a însuşit din banii pentru protecţia socială a copiilor din Teleorman? Care pe urmă şi-a cerut iertare nu copiilor, ci infractorilor din puşcării? (...) Vreţi să fim o Românie înrobită de datorii, cu avuţia naţională jefuită prin Fondul Suveran şi un mediu de afaceri exasperat şi disperat de ce mai aduce luna următoare?Sau vreţi să fim o Românie demnă şi dreaptă, în care oamenii cinstiţi şi muncitori sunt respectaţi şi recompensaţi pentru meritele lor, unde toţi suntem egali în faţa legii. O Românie în care negrul nu e îmbrăcat în alb, furtul nu e cinste, minciuna nu e spirit şi papaya nu e ghindă/sfeclă. Azi decidem, din nou, dacă o luăm înapoi spre timpurile întunecate din trecut sau înainte, curajos, spre o Românie modernă şi europeană. Şi vă spun asta aici şi acum​, clar, răspicat şi ferm,​ mai ales celor din​ PSD, ca să nu spuneţi mâine că nu a fost şi responsabilitatea voastră!", a afirmat Dan Barna în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură.

Preşedintele USR a susţinut că după condamnarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, USR a devenit victima unei campanii de intimidare, amintind de propaganda regimului Iliescu împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii.

"De câteva zile, după condamnare şi reluarea protestelor împotriva lui Liviu Dragnea, Uniunea Salvaţi România a devenit victima unei campanii de intimidare şi incitare la ură . Ne confruntăm cu o avalanşă de ştiri false care încearcă să creeze imaginea unui val mincinos de violenţe inventate membrilor USR. Este o campanie care seamănă îngrozitor de mult cu propaganda regimului Iliescu împotriva golanilor din Piaţa Universităţii. Atunci, oamenii care protestau erau bande fasciste, rămăşiţe ale legionarilor. Acum suntem, în plus, şi sorosişti şi agenţi ai străinilor plătiţi de UE şi SUA. Nu faptul că ne demonizează pe noi, ceţi de la USR, este important, ci, că prin acest discurs al urii PSD dezbină România. Părinţii nu mai vorbesc cu copiii, pensionarii cu tinerii, iar pumnul în gură pus constant opoziţiei împiedică orice încercare de negociere politică reală", a mai precizat preşedintele USR.

UPDATE 16.06 Vorbeşte Raluca Turcan, din partea PNL: "Astăzi putem salva România, sau putem instaura Republica Teleorman la cheremul unei singure persoane"

Aleşii PSD-ALDE au decis să părăsească sala de plen la scurt timp după ce premierul Viroica Dăncilă şi-a încheiat discursul şi a venit rândul Opoziţiei, cu preluarea cuvântului de către Ralouca Turcan, parlamentar PNL.

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a declarat miercuri că România nu poate fi condusă de un premier care "abia ştie să vorbească" şi de miniştrii care "nu pot să vorbească" şi a îndemnat-o pe Viorica Dăncilă ”să plece ca premier incompetent, decât să fie complicele lui Liviu Dragnea.

"Doamnă Viorica Dăncilă, mai bine plecaţi ca premier incompetent decât să continuaţi să fiţi complicele lui Liviu Dragnea. În aceste zile nefericite, moţiunea de cenzură primeşte un rol suplimentar – să salveze chiar Parlamentul! Domnul Dragnea avea la dispoziţie varianta firească a demisiei. Nu doar că refuză, dar ameninţă practic Parlamentul cu desfiinţarea de facto. Ce altceva este declaraţia preşedintelui Camerei că a fost o greşeală promovarea legilor privind Justiţia şi Codul de procedură penală prin proceduri parlamentare normale? Asta însemnă război declarat Parlamentului ca instituţie fundamentală a democraţiei. Nu fiţi părtaşi la acest comportament autoritar", a afirmat Raluca Turcan.

Turcan a mai susţinut că nimic bun nu poate să vină cu un premier care "abia ştie să citească”.

"Fac un ultim apel la parlamentarii majorităţii PSD-ALDE. Puneţi România pe primul loc! Niciun regim n-a câştigat împotriva propriului popor.(...) Această guvernare nu este parazitată de o gravă incompetenţă în mod întâmplător. Există o agendă ascunsă implementată de o reţea paralelă de putere. Nimic bun nu se va întâmpla în guvernare cu un prim ministru care de-abia dacă ştie să citească. Sau cu miniştri care nu vor citească. Nimic bun nu se poate întâmpla cu miniştri care nu pot să vorbească", a mai precizat Raluca Turcan, în plen.

UPDATE 15.30 Dăncilă: Când nu aţi mai avut argumente, v-aţi legat de aspectul fizic

Discursul premierului Viorica Dăncilă a fost înrerupt de mai multe ori de aleşii care scandau "demisia", la rândul ei Viorica Dăncilă spunând că atunci când Opoziţia nu a avut argumente a jugnit şi a făcut referiri la aspectul fizic.

“Am parcurs cu atenţie textul moţiunii de cenzură depusă de opoziţie şi vă mărturiesc că sunt dezamagită. Am sperat că, în ciuda adversităţii politice în care ne existăm, va exista dincolo de jocul politic o abordare construtructivă a criticii în beneficiul cetăţeanului. Am sperat să fim averizaţi, corectaţi, ba chiar traşi de mânecă cu privire la anumite măsuri care pot părea din perspectiva dumneavoastră discutabile. Nu m-am aşteptat ca întreaga moţiune să fie o înşiruire de falsuri, o prezentare parcă a unei alte realităţi făcute cu rea-credinţă”, a spus Viorica Dăncilă la începutul discursului său din timpul dezbaterii moţiunii de cenzură.

Ea a mai spus că înţelege rolul Opoziţiei şi obligaţia ei de a critica Guvernul.

”Acest lucru face parte din mecanismul esenţial al democraţiei, dar felul în care astăzi, lipistă de argumente raţionale, opoziţia subminează întregul efort al Guvernului pe baza unor acuzaţii lipsite de logică şi realism, mă face să cred că această moţiune nu reprezintă decât un joc politic. Mistificaţi realitatea pentru a vă servi propriile interese politice. Prezentaţi răul ca fiind bine, iar binele ca fiind rău. În discursul dumneavoastră nu mai este loc de nuanţe. Totul este alb şi negru. Tot ce face puterea e rău, iar tot ce faceţi dumneavoastră este bine. Acestea sunt premisa şi concluzia moţiunii care trădează o aroganţă incredibilă în raport cu prestaţia îndoielnică pe care aţi avut-o când aţi fost la guvernare. Refuzaţi să admiteţi chiar şi cele mai evidente lucruri bune care s-au întâmplat în această guvernare. Pentru dumneavostră creşterea veniturilor românilor este o măsură populistă care va aduce haosul în economie”, a afirmat Dăncilă.

Premierul a fost întrerupt de mai mult ori de cei care scandau "demisia".

"Pentru dvs creşterea veniturilor românilor este o măsură populistă care va aduce haos în economie. Pentru dvs, creşterea economică de excepţie pe care a avut-o ro anul trecut este rezultatul incapacităţii şi incompentenţie guvernării. Îi rog pe români să aibă răbdare pentru acest circ prezentat în Parlamentul României. În viziunea dvs, scăderea datoriei guvernamentale înseamnă o creştere a datoriei. Orice ar face acest guvern, oricât de bine ar merge lucrurile, pentru dvs este imposibil să ieşiţi din această paradigma dezastrului. Îndemnuri de la lua parul pentru a-I lovi pe adversar, până la gesturi obscene făcute în Parlament. Când nu aţi mai avut argumente, v-aţi legat de aspectul fizic sau de coafură…Când nu aţi mai putut contrazice rezultatele economice positive, confirmate de INS şi Eurostat, aţi început să minţiţi. Regret să o spun, dar este foarte multă aroganţă în discursul dvs. Am credinţa în puteea adevărului, în inteligenţa acestui popor, care a dovedit în nenumărate rânduri că nu se lasă manipulate şi e capabil să distingă între adevăr şi minciună. Ecuaţia va fi cât se poate de simplă, dvs aţi tăiat, noi am majorat pensiile şi salariile", a spus Dăncilă.

"Dincolo de aroganţă şi ipocirizie rămâne întrebarea legitimă pe care şi-o pune oricine: Dacă ar trece această moţiune ce s-ar întâmpla cu această ţară? Cum vor trăi cetăţenii? Mai bine sau mai rău?",a mai spus premierul.

Dăncilă: Contează doar punerea unor etichete

Premierul Vioica Dăncilă a declarat miercuri, în Parlament, că Opoziţia încearcă să pună etichete şi nu contează de fapt dezbaterea pe legile justiţiei.

"Asistăm, din păcate, la cea mai amplă campamnie de dezinformare a opiniei publice de după Revoluţie. Sunt multe minciuni care mizează pe resorturile emoţionale ce ar putea crea o reacţie ostilă faţă de efortul majorităţii parlamentare de a transpune legslaţia penală. Se vorbeşte în moţiune de aşa- zisa amputare a instrumentelor de anchetă care nu vor mai putea să prindă infractorii corupţi, criminalii. Contează doar punerea unor etichete, ce faceţi şi astăzi. Se inventează scenarii că victima unei agresiuni sexuale va da declaraţii de faţă cu agresorul. Se omite că victima are statut de martor vulnerabil care va beneficia de măsuri de protecţie, implicit audierea fără prezenţa agresorului. Chiar dacă debzaterea privind Codurile penale s-a purtat doar în Paralment, iată că opoziţia nu ratează ocazia de a introduce subiectul în moţiunea de cenuzră împotriva Guvernului. Este ciudat să mi se ceară socoteală pentru ce se întâmplă aici, în Parlament, dar nu mă deranjeză. Eu sunt şi preşedinte Executiv al PSD şi susţin sută la sută efortul colegilor mei paralmentari de a reforma sistemul judiciar şi de a alinia Codurile penale la principiile consituţionale şi la prevederile europene pentru înlăturarea oricărui abuz", a declarat Viorica Dăncilă, de la tribună.

Viorica Dăncilă a criticat şi poziţia aleşilor USR, pe care îi acuză că au o atitudine la TV, atunci când vine vorba despre condiţiile deţinuţilor, şi alta când e vorba de textul moţiunii.

"Am verificat dacă moţiunea este semnată de USR. La tv vorbesc despre infractori ca şi cum toţi ar trebui condamnaţi la moarte, aici ne ceartă că nu acordăm condiţii. Guvernul nu poate face minuni peste noapte. Nu ne permitem să creştem foarte mult fondurile pentru hrana deţinuţilor, când sunt deficienţe pentru plata hranei din spitale. Nu ne permitem să alocăm mlt pt modernizarea penitenciarelor, cât sunt camere de spital şi şcoli care au nevoie de renovare. Este o moţiune care nu doreşte stabilirea adevărului, ci crearea unei false realităţi", a mai spus Dăncilă.

UPDATE 15.15 Premierul Viorica Dăncilă a luat cuvântul pentru a răspunde acuzaţiilor. În timpul discursului premierului, grupul parlamentar al PNL a desfăşutat un roll-up de dimensiuni mari pe care scrie "Luptăm până la capăt pentru România".

"Îi rog pe români să aibă răbdare pentru acest circ prezentat în Parlament", a spus premierul, care se afla la tribună

UPDATE 14.30 A început citirea moţiunii de cenzură. Preşedinţii celor două Camere, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, nu sunt în sală la citirea moţiunii

UPDATE 14.18 Viorica Dăncilă a ajuns în Parlament

Premierul Viorica Dăncilă a ajuns, la ora Transmiterii ştirii, în Parlamentul României, întrebată dacă are emoţii aceasta spunând că "nu".

Viorica Dăncilă a venit însoţită de Graţiela Gavrilescu şi ministrul Carmen Dan.

Moţiunea de cenzură a PNL, susţinută de USR şi PMP, este intitulată "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!", iar liberalii critică Exectivul pentru rata record a inflaţiei, de 5.4%, creşterea ROBOR şi tentativă de subordonare politică a magistraţilor.

ŞTIREA INIŢIALĂ

PNL şi USR au anunţat că în timpul şedinţei vor fi manifestaţii în faţa Casei Poporului. De cealaltă parte, PSD a spus că la Parlament ar putea veni susţinători ai coaliţiei.

Prezentarea moţiunii de cenzură a avut loc în şedinţa de luni a plenului reunit al Parlamentului,votul final fiind dat miercuri, începând cu ora 14:00. Moţiunea de cenzură a PNL, susţinută de USR şi PMP, este intitulată "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!", iar liberalii critică Exectivul pentru rata record a inflaţiei, de 5.4%, creşterea ROBOR şi tentativă de subordonare politică a magistraţilor.

Tot luni, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că parlamentarii coaliţiei PSD-ALDE au stabilit strategia pentru moţiunea de cenzură de miercuri, aleşii urmând să fie în sală, pentru a asigura cvorumul necesar, însă nu vor vota.

În ceea ce priveşte strategia UDMR la moţiunea de cenzură, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, după o întâlnire cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament, că abţinerea parlamentarilor Uniunii la votul moţiunii de cenzură ar fi o posibilitate, dar poziţia formaţiunii la moţiune va fi anunţată miercuri dimineaţă, înaintea votului final. În prealabil, Hunor a avut o întâlnire şi cu liderul liberalilor, Ludovic Orban, însă preşedintele UDMR nu a oferit un răspuns ferm referitor la o susţinere a demersului Opoziţiei.

În schimb, preşedintele de onoare al PMP, Traian Băsescu a spus, într-o postare marţi pe Facebook, că moţiunea de cenzură nu va trece, iar efectul acesteia va fi doar ridiculizarea Opoziţiei în faţa electoratului, însă Ludovic Orban "trâmbiţează" succesul moţiunii. Fostul şef al statului a mai spus că singura reuşită va fi "să ne facem de rahat, după care plecăm glorios în vacanţă". Acesta a adăugat că la votul de miercuri al moţiunii, liderul PSD, Liviu Dragnea, va înregistra o victorie în Parlament, care va veni ca "o gură de oxigen pentru un PSD sufocat de propria-i mizerie".

De cealaltă parte, Victor Ponta, fondatorul Pro România, a afirmat că parlamentarii înscrişi în formaţiune vor susţine moţiunea, dar nu şi pe Ludovic Orban pentru funcţia de premier, dacă va pica Guvernul Dăncilă, ci pe Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educaţiei în Cabinetul Ponta.

Încă de luni, când a fost citită moţiunea în plenul reunit al celor două Camere, preşedintele PNL Ludovic Orban a transmis un mesaj simpatizanţilor formaţiunii pe care o conduce, îndemnându-i să iasă în stradă la mitingurile organizate în ziua moţiunii, atât în ţară cât şi în Bucureşti. La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat luni că aleşii formaţiunii pe care o reprezintă au intrat în grevă japoneză, urmând ca până miercuri să poarte banderole albe la mână. Mai mult, USR cheamă oamenii în stradă, pe timpul votului moţiunii de cenzură.

Senatorul PSD, Claudiu Manda, a anunţat că miercuri, când va fi votată moţiunea de cenzură a PNL împotriva Guvernului Dăncilă, este posibil să fie prezenţi în faţa Parlamentului susţinători ai PSD-ALDE. Şi Ludovic Orban a transmis un mesaj simpatizanţilor PNL să iasă în stradă în ziua moţiunii.

Întrebat, luni seară într-o emisiune difuzată de Antena 3, dacă sunt şanse să vină susţinătorii coaliţiei PSD-ALDE la Parlament în ziua moţiunii de cenzură, Claudiu Manda a răspuns scurt: "Da. S-ar putea să vină".

Chestionat ce se poate întâmpla dacă, în ziua votului moţiunii vor fi la Parlament şi susţinătorii PSD-ALDE şi cei ai Opoziţiei, Manda a replicat: "Sunt două variante, fie să-i putem compara numeric, fie să ajungă la conflict. Numai că ce vedem azi că se întâmplă, inclusiv la nivelul Parlamentului, s-ar putea să îşi dorească în continuare, cei care vin acum, protestatarii astfel de acţiuni. Am luat şi măsuri în Parlament, însă te poţi gândi că susţinătorii USR vin la restaurant, să ia furculiţa şi apoi să fugă cu fuculiţa prin Parlament."

Ludovic Orban a afirmat, marţi seară, la postul Realitatea Tv, referitor la o manifestaţie a susţinătorilor PSD-ALDE, la votarea miercuri în Parlament a moţiunii de cenzură, când vor veni la Casa Poporului şi susţinători ai Opoziţiei, să nu facă această prostie, pentru că e posibil ca nimeni să nu poată controla ce se poate întâmpla.

"N-am nimic să manifeste, dar să manifeste îna ltă parte decât acolo unde au fost anunţate protestele Opoziţiei. Îi sfătuiesc să nu facă această prostie pentru e posibil să iasă rău acolo. Şi aşa în clanul din jurul lui Dragnea, dacă vin cu astfel de provocări nimeni nu mai poate controla ce se poate întâmpla. Şi Jandarmeria. Nu poţi să vii la intimidare cu motoarele ambalate, în ţestoase, să intervină. Întotdeauna aceşti oameni s-au manifestat paşnic, şi-au strâns gunoaiele. Sunt oameni frumoşi, inteligenţi. Dar se pare că sunt unii speriaţi de bombe şi, în paranoia lor, şi-ar imagina că aceşti oameni reprezintă un pericol pentru ei. Reprezintă, dar la vot", a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la o emisiune difuzată marţi seară de Realitatea Tv.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.

ERATĂ: În ştirea publicată la ora 17.35 cu titlul "Vosganian (ALDE), despre PNL: Partidul care, dacă e pană de curent, îşi încetează activitatea", referirea este la USR, nu PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici