Moţiunea simplă a ACL privind situaţia românilor din Diaspora, returnată iniţiatorilor

Preşedintele şedinţei de marţi a Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a anunţa că returnează moţiunea simplă depusă de deputaţi ai ACL ”Guvernul Ponta îşi bate joc de milioanele de români din afara graniţelor ţării”, pe motiv că aceasta nu respectă prevederile regulamentare şi constituţionale.

234 afișări
Imaginea articolului Moţiunea simplă a ACL privind situaţia românilor din Diaspora, returnată iniţiatorilor

Moţiunea simplă a ACL privind situaţia românilor din Diaspora, returnată iniţiatorilor

Hrebenciuc a făcut acest anunţ la sfârşitul şedinţei de plen, arătând că returnează moţiunea depusă la începutul şedinţei deoarece este ”un atac la CV-ul ministrului delegat Bogdan Stanoevici”.

El a arătat că moţiunea nu respectă articolele din Constituţie şi din Regulament care precizează că moţiunile se referă la situaţii de politică internă sau externă.

ACL a anunţat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, la începutul şedinţei, depunerea moţiunii simple ”Guvernul Ponta îşi bate joc de milioanele de români din afara graniţelor ţării”.

”Începând din 5 martie 2014, românii asistă la cea mai slabă reprezentaţie din cariera actorului Bogdan Dragoş Aurelian Marian Stanoevici, distribuit de regizorul Victor-Viorel Ponta în rolul de ministru delegat pentru români de pretutindeni. În locul unui ministru competent şi preocupat de comunităţile româneşti din afara graniţelor, Guvernul României are un om fără experienţă, numit într-o funcţie despre ale cărei atribuţii nu are habar. Oricât ar mima interesul şi implicarea în rezolvarea problemelor Diasporei, a venit timpul ca actuala Putere să realizeze că rolul lui Bogdan Stanoevici este complet greşit, că este timpul ca acesta să părăsească scena politică unde, alături de colegii săi de guvernare, s-a făcut remarcat doar prin minciună, ipocrizie, cinism şi impostură în relaţia cu românii din afara graniţelor ţării”, se arată în textul moţiunii.

”Fără a se preciza despre ce portofoliu este vorba, fără a i se fi solicitat un CV, o scrisoare de intenţie, un proiect, o listă de idei, măcar, domnului Stanoevici i s-a oferit pe tavă un post călduţ în Guvern pentru simpla sa calitate de a fi un apropiat al prim-ministrului Ponta. Nici dacă i s-ar fi cerut un CV, numirea domnului Bogdan Stanoevici ca ministru delegat pentru românii de pretutindeni nu ar fi avut sens. Deşi spune că a trăit 22 de ani în afara ţării, la Paris nu s-a implicat niciodată să cunoască şi să ajute comunitatea românească din Franţa. Nici când locuia acolo, nici acum. De altfel, la audierea de dinaintea învestirii în funcţie, domnul ministru nici măcar nu a putut estima câţi cetăţeni români locuiesc pe pământ francez, care sunt cele mai importante comunităţi din Hexagon şi unde se află acestea, cum, de altfel, nu a fost niciodată în stare să facă o evaluare numerică aproximativă a celor ale căror interese şi drepturi pretinde că le reprezintă şi le apără. Constatăm că, la şapte luni de la numirea domnului Stanoevici în Guvern, CV-ul său de ministru este, în continuare, GOL. Nici urmă de proiect iniţiat de domnia sa pentru românii din afară, nereuşind să continue nici măcar programele deja bugetate pentru acest an, între care o promovare a tradiţiilor româneşti prin festivaluri şi serii de spectacole, sau demararea unui proiect concret, consistent şi vizibil de reînviere şi păstrare a limbii române în comunităţile noastre istorice. Singura acţiune notabilă a domnului Bogdan Stanoevici fost aceea de a se prăbuşi de pe o bancă la Bistriţa şi nici măcar această ispravă nu i-a aparţinut întru totul, fiind ajutat de doi colegi din Guvern. În afară de această performanţă, domnul Stanoevici s-a dovedit un mim politic perfect, purtat de interesele PSD pe banii statului la pretinse întâlniri cu reprezentanţi ai românilor din afara ţării, dar de unde, în pozele postate pe reţelele de socializare, ne zâmbesc doar membrii PSD instruiţi să fure şi să fraudeze votul românilor din Diaspora după aceleaşi scheme cu care colegii lor fraudează scrutinele din ţară”, se mai arată în textul moţiunii.

Semnatarii adaugă: ”Împrumutând acelaşi stil populist ca şi şeful său din Guvern, ministrul Bogdan Stanoevici s-a deprins repede cu minciuna, cu ocolirea adevărului, cu diversiuna ieftină. Ca şi premierul Victor Ponta, domnul Stanoevici vrea să lase impresia că este eficient, că ia parte la viaţa românilor din afara graniţelor când, în fapt, participă la întâlniri sterile, lipsite de orice concluzii sau rezultate menite să schimbe viaţa cetăţenilor. Strategia sa este una de imagine, identică cu cea a premierului Victor-Viorel Ponta care împânzeşte presa cu comunicate despre întâlniri cu reprezentanţii comunităţilor româneşti din afară, când în fapt, este vorba despre şedinţe de partid la care iau parte militanţii PSD din străinătate. Mai mult, Victor Ponta şi ucenicul său, domnul Stanoevici aleargă să îşi facă poze cu personalităţi care, în afara amabilităţii de a accepta să fie fotografiaţi protocolar alături de cei doi, evită să intre într-un dialog cu aceştia”.

Deputaţii PNL şi PDL solicită Guvernului să-şi prezinte strategia privind rezolvarea principalelor probleme cu care se confruntă românii din afara ţării - inclusiv valoarea taxelor consulare şi repatrierea corpurilor neînsufleţite -, precum şi care sunt programele guvernamentale şi măsurile iniţiate sau aflate în lucru pentru ca aceşti cetăţeni să fie încurajaţi şi sprijiniţi să se întoarcă în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici