Moţiunea simplă pe Agricultură, considerată retrasă, după ce PSD părăsise plenul

Moţiunea simplă pe Agricultură a PSD a fost considerată retrasă de la Cameră, după ce niciun reprezentant al PSD nu s-a prezentat la tribună pentru a citi textul, în condiţiile în care social-democraţii părăsiseră plenul din cauza unor divergenţe procedurale pe alt subiect.

18 afișări
Imaginea articolului Moţiunea simplă pe Agricultură, considerată retrasă, după ce PSD părăsise plenul

Moţiunea simplă pe Agricultură, considerată retrasă, după ce PSD părăsise plenul (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a fost deschisă, marţi, de către preşedintele acestui for legislativ, Roberta Anastase, prin supunerea la vot a propunerii făcute, în şedinţa de luni, de către liderul grupului PDL, Mircea Toader, privind introducerea pe ordinea de zi a punctului de vedere al Comisiei de Regulament privind acordarea dreptului de a avea un membru în această comisie pentru grupul independenţilor, precum şi a proiectului de hotărâre prin care deputatul independent Eugen Nicolicea devenea membru al Comisiei de Regulament.

Propunerea lui Mircea Toadea privind introducerea pe ordinea de zi a celor două proiecte a întrunit 70 de voturi "pentru", 20 de voturi "împotrivă" şi 2 abţineri, fapt ce a dus la reacţia imediată a social-democraţilor şi a liberalilor, care au arătat că nu recunosc acest vot, întrucât cele două proiecte nu sunt regulamentare.

În intervenţiile lor pe procedură, deputaţii social-democraţi Bogdan Niculescu-Duvăz, Adrian Năstase, Valeriu Zgonea şi deputatul liberal Eugen Nicolăescu au arătat că cele două acte normative nu sunt elaborate regulamentar, ei acuzând interesul politic al PDL de a coopta în Comisia de regulament un deputat independent pro-guvernamental.

În pofida dezaprobării manifestate de PSD şi PNL, ordinea de zi, care includerea şi cele două acte normative, a fost adoptată de plenul Camerei, cu 98 de voturi "pentru", 38 de voturi "împotrivă" şi 2 abţineri.

După aprobarea ordinii de zi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a precizat că se va trece la dezbaterea moţiunii simple pe tema Agriculturii, depuse de PSD, aşa cum a fost stabilit de către Biroul Permanent.

În acest moment, liderul grupului parlamentar PSD, Mircea Duşa, a mers la tribuna Camerei Deputaţilor pentru a preciza că social-democraţii nu pot asista la astfel de dezbateri parlamentare, el subliniind că, dacă se va continua în această manieră, grupul PSD va intra în grevă parlamentară şi va aduce la cunoştinţa cancelariilor europene faptul că în România nu se repsectă regulametul şi principiile parlamentare.

Anastase i-a răspuns lui Duşa că rolul său este de a da dreptul liderilor de grupuri parlamentare să-şi prezinte punctele de vedere şi a solicitat ca un reprezentant al semnatarilor moţiunii simple depuse de PSD să dea citire textului moţiunii simple pe Agricultură.

În condiţiile în care social-democraţii părăseau sala de plen, niciunul dintre semnatarii moţiunii nu s-a prezentat la tribună pentru a citi textul moţiunii, astfel că Anastase a considerat că moţiunea simplă a fost retrasă.

"Dacă nu citiţi, înseamnă că moţiunea este retrasă. Nu aţi cerut amânarea. Înţeleg că moţiunea e retrasă. Înţeleg, de asemenea, că opoziţia îl girează astfel pe noul ministru al Agriculturi, Valeriu Tabără, prezent aici", a spus Anastase.

Ea a precizat că astfel, ordinea de zi a Camerei, stabilită pentru marţi, a fost epuizată şi a declarat închisă şedinţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici