Motoc a renunţat la postul de ministru după ce soţia sa a sesizat o incompatibilitate la CEDO - surse

Mihnea Motoc a renunţat să mai fie nominalizat pentru postul de ministru de Externe după ce soţia sa, judecătoarea Iulia Motoc, magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, i-a sesizat faptul că o astfel de numire i-ar crea ei o situaţie de incompatibilitate la CEDO, afirmă surse oficiale.

2750 afișări
Imaginea articolului Motoc a renunţat la postul de ministru după ce soţia sa a sesizat o incompatibilitate la CEDO - surse

Mihnea Motoc (Imagine:Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că Iulia Motoc a sesizat că, prin numirea soţului ei la conducerea unei instituţii care este parte în numeroase procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), respectiv Ministerul Afacerilor Externe, ea ar intra într-o situaţie de incompatibilitate prevăzută în regulamentul Curţii.

În aceste condiţii, Mihnea Motoc l-a contactat pe premierul Victor Ponta, care îşi menţinea propunerea, şi i-a spus că, din acest motiv, va declina, în final, oferta de a ocupa un post de ministru.

Contactat de MEDIAFAX, premierul Victor Ponta a confirmat problema de incompatibilitate.

Regulamentul CEDO stabileşte că un judecător nu poate fi parte a unui caz dacă are un interes personal în acea speţă, inclusiv prin intermediul soţului, părintelui sau altei rude apropiate, o relaţie personală sau profesională ori o relaţie de subordonare cu vreuna dintre părţi.

Iulia Motoc este judecător la CEDO din decembrie anul trecut, după ce anterior a fost judecător la Curtea Constituţională.

În toamna anului trecut, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a ales-o pe Iulia Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO, dintre cele trei propuneri înainte de România, prin intermediul Guvernului.

În iunie 2013, comisiile juridice şi pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului avizaseră negativ candidatura Iuliei Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO.

Luni, premierul Ponta a revenit asupra propunerii de nominalizare a lui Mihnea Motoc ca ministru la Externe şi l-a propus pentru această funcţie pe Bogdan Aurescu, secretar de stat în minister, propunere acceptată de preşedintele Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici