Năstase: Înţeleg că o achitare definitivă în cazul Tamara e devastatoare pentru DNA, dar e corectă

Adrian Năstase aşteaptă verdictul definitiv în cazul "Mătuşa Tamara", după ce luni completul de cinci judecători al instanţei supreme a încheia dezbaterile în acest proces, liderul PSD apreciind că menţinerea achitării sale "este devastatoare pentru DNA", dar că aceasta este soluţia corectă.

759 afișări
Imaginea articolului Năstase: Înţeleg că o achitare definitivă în cazul Tamara e devastatoare pentru DNA, dar e corectă

Adrian Năstase (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Iniţial, fostul premier Adrian Năstase a fost achitat, în 15 decembrie 2011, de către un complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru faptele de corupţie imputate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). De asemenea, au fost achitaţi şi Ioan Melinescu şi Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupţie.

Decizia completul de trei judecători a fost contestată la cel superior.

Astfel, procurorul DNA a cerut luni desfiinţarea deciziei de achitare şi condamnarea celor trei la pedepse cu închisoarea în regim privativ de libertate.

La rândul lor, avocaţii au arătat că instanţa de fond a făcut o analiză aprofundată a probelor procurorilor şi a constatat că întreg ansamblul probator nu poate duce la condamnarea clienţilor lor.

Avocaţii celor trei inculpaţi au sancţionat în termeni duri denunţul la DNA făcut de omul de afaceri Jenică Boierică - de la care s-a constituit acesr dosar -, încercând decredibilizarea acestuia prin faptul că Boierică este condamnat în dosare penale.

Denunţul făcut de Genică Boerică în 2006 în dosarul "Mătuşa Tamara" a ridicat suspiciuni din cauza faptului că acesta nu a trecut testul cu detectorul de minciuni, fiind înlăturat de completul de trei judecători al instanţei supreme, care i-a achitat pe Adrian Năstase, Ristea Priboi şi Ioan Melinescu pentru faptele de corupţie. "În cursul cercetării judecătoreşti, probele administrate nu au eliminat dubiul cu privire la verosimilitatea denunţului formulat de Genică Boerică", arată judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în motivarea deciziei", au susţinut judecătorii.

Luni, la finalul procesului, instanţa le-a dat ultimul cuvânt celor trei inculpaţi, iar Adrian Năstase a arătat că înţelege "disperarea" cu care DNA încearcă să obţină o condamnare şi în acest caz. "Eu înţeleg. Sentinţa fondului este devastatoare pentru DNA în schimb eu vă spun că pentru cei ce au şi zis în motivarea deciziei lucrurile sunt destul de clare (...). Inclusiv soţia lui Boierică a arătat că a semnat de frică în faţa procurorilor", a declarat Năstase.

Totodată, Năstase le-a relatat judecătorilor şi o situaţie nereală, potrivit fostului demnitar, pe care Boierică a prezentat-o anchetatorilor. Genică Boierică ar fi spus procurorilor "în timpul fantasmelor pe care le avea sau le trăia, că în timpul acelei partide de vânătoare" Năstase a adormit cu capul pe mâna sa şi că, deşi i-ar fi amorţit, nu şi-a retras-o tocmai "ca să nu strice aces tablou de familie".

În final, fostul premier a arătat că procurorul şef Doru Ţuluş (şeful Secţiei a 2-a din DNA) nu mai putea infirma acest dosar pentru că a fost instrumentat în 2007 de procuroarea Claudia Roşu, care ulterior i-a devenit soţie. Totodată, a precizat Năstase cazul "Mătuşa Tamara" a fost instrumentat şi de procurorul Paul Dumitriu, fost consilier al Monicăi Macovei.

Năstase a susţinut că "acest dosar fabricat nu poate avea decât un singur rezultat" şi anume achitarea tuturor inculpaţilor.

La ieşirea din sala de judecată Năstase nu a dorit să facă alte comentarii. Acesta a fost preluat de gardienii penitenciarului unde este încarcerat urmând să fie dus la unitatea de detenţie.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare în legătură cu sponsorizarea campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţaile din 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici