Năstase: PSD ar putea sesiza CEDO în ceea ce priveşte reducerea salariilor cu 25 la sută

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, vineri, la Beclean, că PSD ar putea sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în legătură cu diminuarea cu 25 la sută a veniturilor bugetarilor, după ce va avea motivarea deciziei CC.

18 afișări
Imaginea articolului Năstase: PSD ar putea sesiza CEDO în ceea ce priveşte reducerea salariilor cu 25 la sută

Năstase: PSD ar putea sesiza CEDO în ceea ce priveşte reducerea salariilor cu 25 la sută (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Adrian Năstase a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, după victoria pe care PSD a obţinut-o cu pensiile care nu vor scădea, partidul său va trebui să continue anumite demersuri pentru a arăta că "această soluţie este discriminatorie", adică reducerea salariilor, întrucât este continuată şi la nivel local şi prin reduceri masive de personal şi de cheltuieli care vor afecta, de altfel, proiectele locale.

Întrebat de un jurnalist în ce sens va continua PSD demersurile, Adrian Năstase a spus: "Va trebui să ne sfătuim şi să vedem mai departe şi felul în care este motivată decizia Curţii Constituţionale, dar există întotdeauna un recurs pentru o ţară membră a UE şi a Consiliului Europei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului".

Liderul PSD a explicat că deocamdată este o eventualitate pe care doar o evocă.

"E o eventualitate pe care doar o evoc. Urmează să facem o evaluare şi să luăm o decizie la momentul în care vom avea toate elementele", a spus Adrian Năstase.

Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţionale articolul 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi articolul 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Articolul 1, litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor se referă la "pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale".

Potrivit articolului 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, "de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%. La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum şi a indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începînd cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici