Nica: Marko Attila, plecat din ţară, poate să-şi consulte dosarul la Cameră, nu îi poate fi trimis

Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei, Ciprian Nica a declarat, marţi, că deputatul UDMR Marko Attila pentru care Camera Deputaţilor a încuviinţat cererea DNA de arestarea preventivă, poate să-şi consulte dosarul personal sau prin avocat la Cameră, dacă dosarul se mai află la forul legislativ.

216 afișări
Imaginea articolului Nica: Marko Attila, plecat din ţară, poate să-şi consulte dosarul la Cameră, nu îi poate fi trimis

Nica: Marko Attila, plecat din ţară, poate să-şi consulte dosarul la Cameră, nu îi poate fi trimis (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Nica a făcut aceste precizări după ce Biroul Permanent a solicitat Comisiei juridice un punct de vedere asupra cererii deputatului UDMR Marko Attila de a i se trimite cererea ministrului Justiţiei privind încuviinţarea arestării sale preventive, precum şi dosarul său.

El a spus că membrii Comisiei juridice au predat dosarul lui Marko Attila la Biroul Permanent a doua zi după ce acest caz a fost dezbătut în comisie.

"Conform procedurii, a doua zi după ce am avut pe ordinea de zi acest subiect la comisia juridică, noi am predat dosarul, nu mai este nici măcar o copie. E posibil ca dosarul să mai fie la Biroul Permanent, cred că, după legea arhivelor, dosarul să fie la Biroul Permanent şi, prin urmare, mingea este în terenul Biroului", a spus Nica.

El a mai spus că dosarul nu poate fi trimis la domiciliul lui Marko Attila şi nici în Ungaria unde se află acesta, adăugând că doar o copie după rechizitoriu ar putea să-I fie trimisă la domiciliu.

"Părerea mea este că poate să ia la cunoştinţă ( Marko Attila –n.r.) despre dosar, dacă este la Biroul Permanent. Dacă Biroul Permanent l-a predat mai departe, la Parchet, atunci înseamnă că nu mai este în Camera Deputaţilor. Dar dacă e la Biroul Permanent, atunci Biroul Permanent poate să-I facă o copie cu certificare numai la rechizitoriu. Pentru întreg dosarul de 11 volume trebuie să-şi desemneze un apărător delegat cu mandat şi reprezentare avocaţială poate să consulte dosarul, dar ca să-I dai 11 volume sau cât are dosarul, este mult prea mult", a explicat Ciprian Nica.

El a mai arătat că regulamentul Camerei nu prevede astfel de situaţii. "Regulamentul nu distinge, apar situaţii care nu sunt prinse în regulament", a adăugat Nica.

"Se poate face copie după rechizitoriu Parchetului, dar volumele trebuie studiate aici ori prin apărător ori personal".

Deputatul UDMR Marko Attila Gabor a trimis, săptămâna trecută, Biroului Permanent al Camerei o scrisoare în care a solicitat să i se trimită cererea ministrului Justiţiei privind încuviinţarea arestării sale preventive, precum şi dosarul său.

Secretarul Camerei, Niculae Mircovici a spus atunci că deputaţii nu ştiu unde este Marko Attila Gabor şi nu-i pot trimite dosarul, pe care ar fi putut să-l studieze doar la Parlament.

"Marko Attila Gabor solicită să i se trimită scrisoarea ministrului Justiţiei şi dosarul la o adresă pe care a indicat-o sau probabil că la grup, nu ştiu. S-a aprobat să i se trimită o copie după cererea ministrului Justiţiei iar dosarul, întrucât are elemente care nu sunt publice, avea posibilitatea să-l studieze aici. Dosarul se mai află încă la Camera Deputaţilor, are posibilitatea să îl studieze.
Biroul Permanent a hotărât că nu se poate trimite dosarul, totuşi s-a pus problema cum să fie trimisă Scrisoarea ministrului Justiţiei şi s-a convenit să se trimită la Comisia juridică scrisoarea sa pentru un punct de vedere", a explicat Mircovici, după şedinţa Biroului Permanent al Camerei.

El a mai spus că nu e "treaba" Camerei să-l caute pe Marko Attila Gabor.

"Nu ştim unde este domnul deputat, a fost într-o deplasare în Ungaria, nu ştim a venit, nu a venit, nu e treaba noastră să îl căutăm", a mai spus Niculae Mircovici.

Marko Attila Gabor a transmis o scrisoare Biroului Permanent în care arată că, având în vedere că în zilele de 2 şi 3 decembrie, nu a fost la Bucureşti, fiind plecat la Budapesta în vederea participării la Forumul reprezentanţilor maghiarilor din Bazinul Carpatic şi având în vedere că ulterior, "prin mai multe memorii adresate DNA" a făcut "dovada nevinovăţiei sale dincolo de orice dubiu" roagă conducerea Camerei să îi pună la dispoziţie întreg dosarul transmis împreună cu scrisoarea ministrului Justiţiei, în vederea identificării "existenţei suspiciunii rezonabile a solicitării Parchetului de încuviinţare a arestării preventive".

Deputatul UDMR a mai precizat că, în data de 2 decembrie 2014, Comisia juridică nu a întrunit numărul necesar de voturi şi nu a formulat o propunere de încuviinţare a arestării sale preventive însă, în data de 2 decembrie, plenul Camerei Deputaţilor a aprobat cum ajoritate de voturi hotărârea prin care încuviinţează arestarea preventivă.

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat pe 3 decembrie, cu 171 voturi pentru şi 111 împotrivă, cererea ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila Gabor.

În 10 februarie, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că nu ştie unde se află deputatul Marko Attila, arătând că nu este oportun să se facă negocieri, atât timp cât orice stat UE este obligat să respecte normele europene în ce privesc solicitările venite de la un oricare altă ţară membră.

Afirmaţia ministrului Robert Cazanciuc a fost făcută în contextul informaţiilor că deputatul Marko Attila, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi anchetat în dosarul disjuns din cel în care Alina Bica a fost trimisă în judecată, s-ar afla la Budapesta, sub protecţia premierului maghiar Viktor Orban.

"Nu ştiu exact unde se află domnul deputat acum. Putem face discuţii acum în măsura în care lucrurile sunt foarte bine bazate pe lege. Putem negocia dacă există un acord bilateral, reguli europene, putem negocia cu Ungaria. Nu cunosc exact unde se află domnul deputat în momentul de faţă, dar nu cred că este oportun să facem negocieri pe ceea ce legea prevede în mod obligatoriu. Autorităţile oricărui stat europeane sunt obligate să procedeze conform nomelor europene, dacă sunt solicitări din partea altui stat", a spus ministrul Robert Cazanciuc,

Ministrul Justiţiei a solicitat Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Marko Attila Gabor, acuzat de abuz în serviciu în dosarul în care este implicată şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici