Nicuşor Dan despre bugetul Capitalei pe 2021: Fără bani pentru statui, am redus banii pe festivaluri

  • Primarul general Nicuşor Dan a spus luni că bugetul pe 2021 al Primăriei Capitalei este unul prin care se încearcă stoparea risipei.
  • El a spus că nu vor fi alocaţi bani pentru statui, va fi redus bugetul pentru festivaluri şi nu vor mai fi acordate unele stimulente.
1690 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Dan despre bugetul Capitalei pe 2021: Fără bani pentru statui, am redus banii pe festivaluri

„Este un buget prin care vrem să ieşim din minciună, din delirul grandoman al fostei administraţii, este un buget prin care vrem să facem lucruri concrete, lucruri fundamentale şi nu spoiala fostei administraţii. Vrem să stopăm risipa şi să deschidem calea construcţiei, pentru că Bucureştiul are nevoie de construcţie”, a declarat Nicuşor Dan.

El reaminteşte că, la început de mandat, a găsit datorii curente de trei miliarde de lei şi că PMB a fost în risc de colaps financiar.

„Am făcut schiţa bugetului pe care o propunem consilierilor generali. În câteva zile, consilierii generali vor da forma finală a acestei schiţe”, a anunţat primarul general, care a spus că proiectul va fi suspus dezbaterii publice.

Acesta a anunţat o serie de reduceri în acest an.

„Reducem substanţial banii pe festivaluri, târguri, decoraţiuni şi alte asemenea. Bugetul pentru aceste evenimente a fost în 2019, anul de dinainte de pandemie, de peste 200 de milioane de lei. Pentru 2021 e de câteva milioane de lei pentru evenimente culturale de notorietate. (...) Renunţăm pentru acest an la achiziţii de autovehicule, nu este o prioritate pentru noi, nu alocăm bani pentru noi statui, după cum ştiţi a fost o tradiţie a ultimilor 10 ani să se aloce 10-20 de milioane pentru noi statui, nu alocăm bani pentru campanii publicitare”, a spus edilul.

Nicuşor Dan a spus că, în acest an, cheltuielile de personal vor fi plafonate la nivelul celor din 2020, iar banii pentru instituţiile din subordine scad, în unele cazuri, chiar şi de 100 de ori.

„Propun să renunţăm la o parte importantă a stimulentelor financiare, cum ar fi banii pentru aniversarea a 25 de ani de căsătorie, propun însă să păstrăm alte stimulente, cum este cel pentru reducerea abandonului şcolar. (...) Este un buget al credibilităţii, pentru că ne-am asumat nişte lucruri, plătim datoriile, e un mesaj pentru toţi partenerii noştri”, a mai spus Dan.

Primăria nu va aloca bani pentru Catedrala Neamului

„De alocări de bani pentru biserici şi statui se ocupă Direcţia de Arhitectură-Peisagistică, instituţie subordonată PMB. Bugetul total pentru intervenţii este undeva la un milion de lei. Urmează să vină cu lista obiectivelor”, spune Nicuşor Dan.

El precizează că pe listă nu se află Catedrala Neamului.

„Pentru Catedrala Neamului nu a existat o propunere de la direcţie către executiv. Au existat propuneri pentru alte intervenţii, pentru alte obiective, unele dintre ele monumente istorice”, conchide primarul general al Capitalei.

Catedrala Neamului a primit mai multe alocări din partea fostei administraţii, condusă de Gabriela Firea.

Primul tronson din Prelungirea Ghencea va fi gata în acest an

„Am avut o discuţie cu primarul Sectorului 6 (Ciprian Ciucu - n.r.), care mi-a spus că şi-ar dori, dar nu-i permite bugetul să preia această investiţie. Pe tronsonul dintre străzile Braşov şi Râul Doamnei ne propunem să terminăm (lucrările - n.r.) în acest an, adică să păstrăm locul pentru linia de tramvai, dar să nu punem infrastructura de tramvai şi să se poată circula pe patru benzi”, afirmă Nicuşor Dan.

Primarul general al Capitalei precizează că pentru continuarea lucrărilor pe tronsonul dintre strada Râul Doamnei şi Centura Capitalei sunt necesare exproprierii de teren.

„Pentru celălalt tronson, până la centură, e nevoie şi de exproprieri, undeva la 60-70 de milioane de lei, şi pentru lucrări mai e nevoie de circa 120 de milioane de lei, fără tramvai. Pentru aceasta o să încercăm să discutăm cu Compania Naţională de Investiţii, dar nu e o promusiune prntru acest an”, conchide Dan.

Nicuşor Dan: Nu susţin voucherele pentru ochelari, pentru dinţi, vacanţe sau biciclete

Întrebat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă dacă susţine continuarea programelor începute de fosta adminsitraţie, care prevăd acordarea de vouchere, Nicuşor Dan spus că decizia este la Consiliul General, dar că nu susţine multe dintre aceste programe.

„Decizia este la Consiliul General. Vouchere pentru ochelari nu susţin, vouchere pentru dinţi nu susţin, vacanţe, nu susţin, Materna susţin. Programul pentru biciclete e un program oprit în acest moment, susţin crearea de piste pentru biciclete şi susţin un tranport alternativ cât mai dezvoltat şi chiar în PNRR există un proiect pentru piste de bicilete, dar să dai oamenilor bani pentru biciclete când ei nu au ce să facă cu ele e absurd”, a spus primarul general.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici