Nicuşor Dan, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă: Bugetul este atributul Parlamentului, sper să existe înţelepciune

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a spus, sâmbătă, după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, în care s-au adus argumente pentru primirea de fonduri astfel încât să fie asigurată termia în Bucureşti, că speră în „înţelepciuena Parlamentului”, care trenuie să ajute oraşele să treacă de iarnă.

2540 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Dan, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă: Bugetul este atributul Parlamentului, sper să existe înţelepciune

Nicuşor Dan, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă: Bugetul este atributul Parlamentului, sper să existe înţelepciune

Întrebat ce răspuns i-a oferit premierul Nicolae Ciucă la cerere de a primi fonduri, Nicuşor Dan a spus că „toată analiza vizează toate cererile municipalităţilor, care totalizează 3 miliarde de lei. Ea o să fie făcută în contextul elaborării bugetului pe anul 2022, la care Guvernul a început să lucreze deja”.

Nicuşor Dan a spus că nu a cerut bani pentru anul acesta, dar în ianuarie 2022 va fi o reală problemă cu achitarea facturilor.

„Noi nici nu am cerut bani. Am fost foarte oneşti. Au existat mai multe discuţii prin intermediul Asociaţiei Municipiilor şi în mod foarte onest, primăriile care nu au de plată facturi la 2021 – facturile noastre pe 2021 se plătesc în ianuarie, iar cea din decembrie o plătim în februarie – nu am cerut bani pentru anul acesta. În schimb, am spus şi fostului prim-ministru şi actualului prim-ministru că vom avea o mare dificultate în luna ianuarie pe 2022”, a spus Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei a fost întrebat de jurnalişti dacă în conturile municipalităţii mai sunt bani, după ce ministrul Finanţelor a spus că sunt bani, dar primarul nu e bun gospodar.

Eu după cum ştiţi şi după cum a spus ministrul Finanţelor, când am preluat mandatul, am preluat o datorie de 3 miliarde de lei. Avem un buget de... o să vedem execuţia, în funcţie de banii pe care îi vom primi în decembrie, o să avem nişte venituri totale de 4,4 – 4,5 miliarde lei. Din aceşti bani am plătit cam 1 miliard din datoriile acumulate de fosta administraţie, am mai rămas cu datorii, dar care, spre deosebire de fosta administraţie, am reuşit să le eşalonăm astfel încât să fim solvabili în piaţă. Faptul că la un moment dat avem 40 sau 60 de milioane de lei nu înseamnă nimic, în condiţiile în care avem încă datorii. Totul este să ne uităm la cifrele macro şi să vedem că o subvenţie care, practic, ar trebui să se dubleze anihilează orice şansă de dezvoltare în oraşe. La sfârşitul anului 2021 noi nu o să mai avem niciun ban în cont. Asta înseamnă că vom plăti din ei subvenţia pentru termie, vom plăti din ei subvenţia pentru transportul public, vom plăti acele lucrări pe care vrem să le plătim, o să plătim o parte din datoria de 165 de milioane care a rămas de la fosta administraţie, o să o plătim datorii făcute de companii municipale, deci fiţi siguri că avem o cheltuire judicioasă a banului public şi nu dăm bani pe prostii, pe concerte, pe târguri şi alte lucruri. Probabil că la ministrul Finanţelor 3+4, adică datoria de 3 şi cu obligaţiile noastre curente de 4 e mai mic decât 4,5. Dar matematica din păcate e alta”, a spus Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei a spus că în privinţa banilor care vor fi daţi pentru subvenţia la termie, această decizie aparţine Parlamentului.

„Legat de chestiunea cine acordă bani, este o decizie..., după cum ştiţi bugetul pe 2022 este atributul Parlamentului şi eu sper să existe înţelepciune în Parlament astfel încât autorităţile locale care sunt în dificultate şi vorbesc aici de toate autorităţile locale care au sisteme centralizate de încălzire să poată să fie ajutate să treacă această iarnă”, a declarat Dan.

Întrevat ce se va întâmpla din ianuarie în această privinţă, a căldurii şi apei calde din locuinţele bucureştenilor, primarul a afirmat că este optimist în ajutorul pe care Primăria Capitalei va primi de la stat.

Eu sunt foarte optimist că o să primim un ajutor din partea statului, aşa cum sunt foarte optimist că o să primească toate oraşele care au sisteme centralizate de încălzire. Pentru locuitorii Capitalei, mesajul este că în acest moment tariful pe care ei îl au de plătit pentru gigacalorie este 164 de lei. Eu mi-aş dori ca acest tarif să crească în mod echilibrat, dar acel tarif pe care eventual îl vom mări, va fi plătit peste 2 luni de la momentul la care vom da acea hotărâre de Consiliu General. Deci pentru factura de noiembrie, care va fi plătită în ianuarie, bucureştenii trebuie să ştie că vor plăti 164 de lei, pentru factura de decembrie, pe care o vor plăti în februarie, dacă nu se întâmplă nimic în CGMB, bucureştenii vor plăti în continuare 164 de lei. Problemele sistemului de încălzire centralizată s-au acumulat în ani, au fost ani întregi de inacţiune, ani întregi în care nu s-au plătit banii necesari, după cum ştiţi, fosta administraţie a adus Radetul în faliment. Ce putem să facem este să intervenim de urgenţă în momentul în care se produc avarii şi din păcate se vor produce avarii. Avem două tipuri de probleme: avem o problemă la producţie, zona de Elcen, care funcţionează şi cu centrale din 1964, şi avem o problemă în ceea ce priveşte transportul şi distribuţia care este atributul municipalităţii. În timp, o să reuşim să rezolvăm chestiunile astea”, a afirmat Nicuşor Dan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici