Noi tensiuni în coaliţia de guvernare. Rareş Bogdan, către Kelemen Hunor: Avem o problemă

Atunci când autonomia se cere a fi funcţională după criteriul etnic, avem o problemă, este mesajul transmis de prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan liderului UDMR, Kelemen Hunor.

22898 afișări
Imaginea articolului Noi tensiuni în coaliţia de guvernare. Rareş Bogdan, către Kelemen Hunor: Avem o problemă

Noi tensiuni în coaliţia de guvernare. Rareş Bogdan, către Kelemen Hunor: Avem o problemă

„Dragă Hunor, În Transilvania, precum ştii, românii şi maghiarii, românii şi saşii, românii şi toate minorităţile se înţeleg bine, muncesc împreună, se căsătoresc, fac copii, participă împreună la proiecte de dezvoltare, împart aceleaşi birouri, merg împreună în concedii. Cu toţii au un trecut istoric, strămoşi, şi totuşi, găsesc motive să fie fericiţi împreună. Sunt mai fericiţi dacă muncesc cot la cot. Îşi aleg autorităţile, consiliile locale şi judeţene, iar acolo unde primarii şi şefii de CJ au viziune, ingredientul etnic nu are relevanţă. Şi asta deoarece o şosea nu are culoare etnică. Nici un frigider, o linie de tramvai, o fabrică de lapte, un centru de cercetare sau o secţie de chirurgie. Ne operăm de apendicită în limba medicală”, scrie pe Facebook Rareş Bogdan.

El afirmă că în anumite localităţi că există, deja, autonomie.

„Acolo unde secuii sunt majoritari, administraţiile decid, prin vot, cum se dezvoltă localităţile, cum se investesc banii. Cum se numeşte asta dacă nu autonomie de decizie? Clujul, Oradea, Sibiul, Miercurea Ciuc sau Botoşaniul funcţionează după aceleaşi reguli: eficienţa, ridicarea nivelului de trai. Dar, dragă Hunor: atunci când autonomia se cere a fi funcţională după criteriul etnic, avem o problemă. Nu cu o minoritate, ci cu intenţia de a înlocui competenţa cu numele din buletin. În istorie, nu neapărat doar a României, opţiunea atitudinii pe criterul etnic, culoarea pielii, confesiunea religioasă au făcut ravagii. Asta trebuie să iertăm, dar să nu uităm, pentru a nu ajunge iar, Doamne fereşte, la mugurii dezbinării. Ştii şi tu, ştiu şi eu, există încă oameni care nu se pot dezbăra de trecut. Nu sunt de condamnat. Dar trebuie să le explicăm că nu tradiţiile, limba, cultul religios trebuie să fie criteriul dezvoltării comunităţilor, ci dorinţa de a ne iubi. Trebuie să facem pasul de la a ne tolera la a ne iubi, dacă suntem creştini. Azi un om, mâine altul. Ce minunate sunt dansurile ungureşti, tocăniţele, copiii care spun poezii în limba maternă sub steagul României! Ce bune sunt pacea şi înţelegerea, nu ura, discordia, sabotajul”, adaugă liberalul.

Rareş Bogdan mai spune că trebuie să rămână „în trecut” criteriul etnic.

„Aş promova România, dacă aş avea posibilităţi, chemând oamenii din toată lumea să vadă cel mai larg conglomerat de etnii şi tradiţii: veniţi să vedeţi făgărăşenii, dobrogenii, moţii, secuii, saşii etc, să le priviţi mâinile care fac pâine în toate limbile şi se roagă la acelaşi Dumnezeu! Da, putem discuta despre mai multe competenţe la nivel local, despre o distribuire a banilor mai judicioasă, căci asta ar ajuta şi românii, şi secuii, şi saşii, pe toţi. Dar criteriul etnic, care poate merge până la sfidarea statului, trebuie sa rămână in trecut”, conchide liderul liberal.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi seara, la Antena3, făcând referire la discuţiile despre autonomia Ţinutului Secuiesc, că nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici