Norica Nicolai şi C.P.Tăriceanu (ALDE) vorbesc despre DEMISIA şefei DNA L.C.Kovesi: Conflictul juridic între DNA şi Guvern, confirmat de CCR, dovedeşte un DERAPAJ/ S-a încălcat un principiu fundamental al democraţiei

Decizia CCR privind existenţa unui conflict juridic între DNA şi Guvern în cazul OUG 13 arată că există “un derapaj”, a declarat, marţi, la RFI, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, afirmând că se impune o demisie de onoare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

2449 afișări
Imaginea articolului Norica Nicolai şi C.P.Tăriceanu (ALDE) vorbesc despre DEMISIA şefei DNA L.C.Kovesi: Conflictul juridic între DNA şi Guvern, confirmat de CCR, dovedeşte un DERAPAJ/ S-a încălcat un principiu fundamental al democraţiei

Norica Nicolai şi C.P.Tăriceanu (ALDE) vorbesc despre DEMISIA şefei DNA L.C.Kovesi: Conflictul juridic între DNA şi Guvern, confirmat de CCR, dovedeşte un DERAPAJ/ S-a încălcat un principiu fundamental al democraţiei

“(Decizia CCR-n.r.) este prima din aceşti ani care consacră foarte clar separarea puterilor în stat ca principiu, constatând că o parte, o componentă de fapt a puterii judecătoreşti, pentru că procurorul nu este putere judecătorească, este un auxiliar, încalcă acest principiu, imixtionându-se în activitatea puterii executive şi implicit a celei legislative. Este o soluţie corectă din punct de vedere constituţional”, a declarat europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, la RFI.

Norica Nicolai a spus că se impune o demisie de onoare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

“Eu zic că de ieri, anumite autorităţi trebuie să înceapă să-şi facă puţin curat în curte. Faptul că procurorii şi de fapt nu Parchetul General au trecut peste atribuţiile pe care le au conform Constituţiei dovedeşte că suntem în faţa unui fenomen periculos, a unui fenomen de derapaj. Asta reclamă dincolo de o demisie de onoare, pentru că asta ar fi soluţia în momentul în care-ţi depăşeşti atribuţiile din diverse raţiuni (…) A celor care au acceptat să facă acest lucru, mă refer la doamna Kovesi”, a spus Norica Nicolai.

Europarlamentarul a mai spus că instituţiile democratice trebuie să fie consolidate.

“(…) este DNA-ul un actor politic sau nu, e nevoie de un răspuns la această chestiune, trebuie să începem să lucrăm puţin la consolidarea instituţiilor democratice”, a spus Norica Nicolai.

Tăriceanu: Refuzul şefului DNA de a demisiona, după decizia CCR, arată corupţia puterii

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, scrie pe Facebook că orice şef de instituţie, care a încălcat un principiu fundamental al democraţiei: separaţia puterilor în stat, ar fi demisionat după decizia CCR de luni, dar refuzul şefului DNA de a pleca din funcţie arată "corupţia de putere".

"În orice stat de drept, o decizie ca aceea a CCR, ar fi fost urmată de demisia şefului instituţiei care a încălcat un principiu fundamental al democraţiei: separaţia puterilor în stat. Refuzul de a demisiona este încă o dovadă a ceea ce aş numi: corupţia de putere. Am spus şi repet: puterea absolută corupe absolut. Din păcate, DNA a acţionat în logica instituţiilor opresive din statul comunist, convinse că au toată puterea şi că nimeni nu le poate sta în cale. Decizia CCR este una istorică şi cred că stopează ofensiva unor instituţii nedemocratice de a prelua toată puterea în România", a scris Călin Popescu Tăricenau pe pagina sa de Facebook.

Al doilea om în stat face referire şi la cazul procurorului Negulescu, care şi-a dat demisia din magistratură după apariţia înregistrărilor cu el şi soţia unui arestat, căreia îi oferea detalii dintr-un dosar penal.

"Opinia publică a aflat în ultimele săptămâni informaţii compromiţătoare despre procurori care s-au comportat nedemn pentru funcţia lor: au acţionat abuziv, în logica cuiva care ştie că are puterea absolută. De asemenea, au ieşit la suprafaţă informaţii legate de protocoale dintre SRI şi DNA care depăşesc cu mult cadrul legal de relaţionare între cele două instituţii. De la mic - la mare, de la cazuri individuale - la modalităţi de acţiune instituţionale, se vede cum cancerul corupţiei de putere riscă să cuprindă întreg acest sistem. Deci, o curăţire nu mai poate fi amânată", precizează Călin Popescu Tăriceanu.

CCR a admis luni sesizarea preşedintelui Senatului privind conflictul de interese Guvern- DNA, apărut în urma declanşării de către procurorii DNA a unei anchete privind modul în care a fost elaborată OUG 13 , între timp abrogată.

"Decizia CCR trebuie să aducă în prim-plan şi încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Decizia nu este, propriu-zis despre aceste drepturi, dar încălcarea lor este un efect nedorit al beţiei de putere. Am speranţe că eforturile mele, alături de reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi şi o serie de voci din societatea civilă, vor da roade. În România de astăzi, drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt încălcate, telefoanele cetăţenilor sunt ascultate fără mandat, oameni nevinovaţi sunt hăituiţi de justiţia care ar trebuie să le facă dreptate, iar România pierde sute de milioane de euro la CEDO. Aceste lucruri trebuie schimbate şi eu voi continua să acţionez pentru a le schimba", mai scrie Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici