Norica Nicolai: Şansele ca România să obţină funcţia de secretar general NATO sunt mici şi simbolice

Europarlamentarul Norica Nicolai, vicepreşedinte executiv al PNL, a declarat că şansele ca România să obţină funcţia de secretar general al NATO sunt "mai degrabă mici şi simbolice", ea precizând că ţara noastra ar putea dobândi funcţia de secretar general adjunct al Alianţei.

449 afișări
Imaginea articolului Norica Nicolai: Şansele ca România să obţină funcţia de secretar general NATO sunt mici şi simbolice

Norica Nicolai: Şansele ca România să obţină funcţia de secretar general NATO sunt mici şi simbolice (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Şansele sunt mai degrabă mici şi simbolice. E prima oară când discutăm despre această oportunitate, dar cred că pentru actualul mandat va fi dificil să promovăm un român la conducerea NATO Mi-e greu să cred că România va avea şanse în actuala conjunctură, când NATO stă în câteva ţări foarte puternice", a afirmat marţi Nicolai la RFI.

Ea a arătat că există o propunere pentru ca un român să ocupe funcţia de secretar general adjunct, însă aceasta nu ar fi de acceptat ca fost şef de stat pentru preşedintele Traian Băsescu, despre care în presă s-a speculat că ar putea fi propunerea României pentru funcţia de secretar general.

"Înţeleg că există o propunere pentru funcţia de secretar general adjunct a unui român, nu pentru funcţia de secretar general şi aceasta în presa românească s-a speculat că ar fi vorba de preşedintele Traian Băsescu sau de Mircea Geoană. Dacă vreţi, în ceea ce-l priveşte pe preşedintele Traian Băsescu, o funcţie de secretar general adjunct, din punctul de vedere al României, nu al domniei sale, este greu acceptabilă. Să pleci din şef de stat şi să fii secretar general adjunct înseamnă că ţara ta nu se bucură de consideraţia necesară şi nu este de acceptat", a spus eurodeputatul liberal.

Nicolai a mai comentat că este cert că SUA vor avea un cuvânt important de spus în ocuparea funcţiei din fruntea Alianţei "şi mai degrabă putem specula despre ideea unui polonez în fruntea organizaţiei".

Premierul Ponta a declarat că este foarte posibil ca viitorul secretar general NATO să provină din ţările noi membre ale organizaţiei, respectiv România sau Polonia, şi că "un român", care nu este Băsescu, a venit la el şi i-a cerut sprijin în acest sens, evitând însă să spună dacă acesta este Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici