Noi judecători la CCR din partea Camerei Deputaţilor şi Senatului. UPDATE: Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga, propuşi de PSD, vor ocupa locurile vacante

Camera Deputaţilor a votat, marţi, pentru numirea lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în funcţia de judecător al CCR, în locul lui Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie. La rândul său, Senatul a votat pentru numirea fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţia de judecător al CCR, propus de PSD. Acesta o va înlocui pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională, al cărei mandat expiră tot pe 15 iunie.

4075 afișări
Imaginea articolului Noi judecători la CCR din partea Camerei Deputaţilor şi Senatului. UPDATE: Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga, propuşi de PSD, vor ocupa locurile vacante

Procuror-Sef al Sectiei de Investigatie a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), Gheorghe Stan, candidat pentru un mandat de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), propus de PSD, este audiat in sedinta comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor, in Bucuresti, marti, 7 mai 2019. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Gheorghe Stan a fost ales cu 174 de voturi. Ioan Cupşa a obţinut 63 de voturi „pentru”, iar Vlad Ştefan, propus de USR doar 25 de voturi „pentru”. Deputaţii şi-au exprimat opţiunea pe buletine de vot care au fost înscrise numele celor trei candidaţi propuşi de partide.

PSD l-a propus pe şeful Secţiei Speciale, Gheorghe Stan, pentru postul de judecător al Curţii Constituţionale deţinut în prezent de Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

Anterior, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor adoptase raport favorabil pentru toţi cei trei candidaţi la funcţia de judecător al CCR. Pentru acest post s-au înscris şeful SIIJ, Gheorghe Stan, propus de PSD, deputatul PNL Ioan Cupşa şi avocatul Vlad Ştefan, propus de USR.

În cadrul audierii Comisiei juridice a Camerei, Gheorghe Stan a spus că statul de drept e esenţial într-un stat.

„E pentru prima oară când vorbesc în calitate de magistrat în faţa unei Comisii parlamentare. În candidatura mea arăt faptul că am vechime peste 20 de ani ca procuror, timp în care mi-am urmărit obiectivele, respectarea profesiei. Am îndeplinit funcţii de conducere la unităţile de Parchet. Mi-am desfăşurat activitatea în cadrul MJ. În prezent sunt procuror-şef al SIIJ. Astfel apreciez că deţin nu doar cunoştinţele necesare, dar mai ales experienţa în scopul ocupării postului unui judecător la CCR. Cred că asta constituie un avantaj prin prisma practicii dobândite. Consider că numirea unui magistrat în această funcţie constituie o garanţie a respectării independenţei. Pornind de la una ditre definiţiile statutul de drept, el este garantul drepturilor şi libertăţilor individuale, asigurând securitatea internă şi externă a statului. În situaţia în care aş fi ales judecător al CCR m-ar interesa să respect supremaţia Constituţiei.Actualul şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), Gheorghe Stan, ar putea fi propunerea social-democraţilor pentru postul de judecător la CCR, din partea Camerei Deputaţilor. În acest caz, Gheorghe Stan îl va înlocui pe judecătorul CCR Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie”, a explicat Stan.

Ulterior, în plenul Camerei Deputaţilor, şeful Secţiei de anchetă, Gheorghe Stan, a spus, în plenul Camerei Deputaţilor, că i se pare grav că această structură este denumită de presă „SS”, menţionând că ea nu este suspendată în aer, ci activează în cadrul PÎCCJ, legalitatea actelor întocmite fiind verificate de către procurorul general.

La Senat, Cristian Deliorga a fost ales cu 70 de voturi „pentru” şi 34 „împotrivă”

Deputatul PNL Daniel Fenechiu a avut 24 voturi „pentru” şi 80 „împotrivă”, iar Mircea Ursuţă, propus de USR, a obţinut 10 „pentru” şi 94 de voturi „împotrivă”.

Anterior votului din plenul Senatului, Comisia juridică a adoptat raport favorabil pentru toţi candidaţii la postul de judecător al CCR. În cadrul audierii, acesta a spus că el a ales PSD pentru că are cel mai numeros grup în Parlament. Deliorga a precizat că nu avut întâlniri cu social-democraţii, doar a depus documentele.

Cristian Deliorga, fost procuror, a fost chestionat de membrii Comisie dacă un procuror ar trebui să devină magistrat.

"Am făcut parte din comisiile care au lucrat la legile justiţiei. la acea vreme eram procuror. Discuţiile au fost intense. Am susţinut ca procurorul să fie magistrat. Procurorul trebuie să fie magistrat. Din 2011 sunt judecător la Constanţa. În aceşti 36 de ani de magistratură în Constanţa, nu am făcut altceva decât să încerc să aplic legislaţia în conformitate cu normele CCR", a spus Deliorga.

Acesta a precizat că majoritatea deciziilor CCR din ultima perioadă au fost de interpretare.

"Avalanşa foarte mare a sesizărilor la CCR a determinat CCR să aibă un volum foarte mare de activitate. Este posibil ca la această avalanşă să existe anumite motivări, dar deciziile Curţii în marea lor majoritate din ultima perioadă sunt de interpretare", a afirmat candidatul pentru funcţia de judecător CCR.

Cristian Deliorga este în prezent judecător la Curtea de Apel Constanţa, la Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie.

Iordache: Cei trei candidaţi pentru funcţia de judecător CCR nu trebuie să se antepronunţe pe cazuri
 

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat, marţi, în cadrul dezbaterilor înaintea votului pentru numirea unui judecător CCR din partea Camerei Deputaţilor, că niciunul dintre cei candidaţi pentru acest post nu trebuie să se antepronunţe privind o cauză penală în desfăşurare.

"Oricare dintre cei trei care va ajunge la CCR nu se poate antepronunţa pentru că va avea de luat o decizie la CCR. Va fi invocată poziţia pe care au avut-o azi la investitură. E foarte grav să discutăm azi despre o anchetă care e în desfăşurare. Rog colegii să fie mult mai atenţi atunci când fac referiri la un dosar sau la detalii dintr-un dosar. Până când judecătorul nu se pronunţă pe vinovăţie sau nevinovăţie, ar fi foarte grav să avem noi aici luări de poziţie", a declarat deputatul PSD Florin Iordache, în plenul Camerei Deputaţilor.

Acesta a mai spus că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu este controlată politic, precizând că statele membre UE pot să ţină cont sau pot să nu ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.

"De ce vă sperie buna funcţionare a Secţiei? Comisia de la Veneţia face recomandări. Statele membre pot ţine cont sau nu de ele. Preşedintele Iohannis nu ţine cont de Comisia de la Veneţia când a convocat referendumul. Eu îi felicit pe toţi trei şi, în consecinţă, votul dumneavoastră va hotărî pe cine va trimite Camera Deputaţilor pentru următorii 9 ani de zile ca reprezentant al nostru", a mai afirmat Iordache.

Şeful Secţiei Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, Gheorghe Stan, a spus la audierea din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pentru funcţia de judecător la CCR, că tot ce transmite Comisia de la Veneţia nu are caracter obligatoriu, însă în deciziile Curţii acestea sunt avute în vedere, fiind şi explicate în hotărâri.

Camera Deputaţilor va vota, marţi, numirea unui nou judecător CCR dintre candidaţii propuşi de partide.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raport favorabil pentru toţi cei trei candidaţi la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Pentru acest post s-au înscris şeful SIIJ, Gheorghe Stan, propus de PSD, deputatul PNL Ioan Cupşa şi avocatul Vlad Ştefan, propus de USR. Postul pentru care se decide înlocuitorul este cel al judecătorului CCR Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

 

Stan, la audierea pentru funcţia de judecător CCR: Tot ce emite Comisia de la Veneţia nu e obligatoriu

Şeful Secţiei de anchetă, Gheorghe Stan, a spus la audierea din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pentru funcţia de judecător la CCR, că tot ce transmite Comisia de la Veneţia nu are caracter obligatoriu, însă în deciziile Curţii acestea sunt avute în vedere, fiind şi explicate în hotărâri.

Stelian Ion, de la USR, l-a întrebat pe Gheorghe Stan, la audierea din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pentru funcţia de judecător la CCR, dacă recomandările Comisiei de la Veneţia sunt de luat în considerare sau pot fi ignorate de către judecătorii Curţii.

„Dacă pornim de la decizia recentă a CCR, în considerente se menţionează că doar deciziile, regulamentele şi directivele sunt obligatorii, din perspectiva Tratatului de la Lisabona. Iar cele înscrise în MCV au calitatea de recomandare, nu sunt obligatorii. Apreciez că tot ce emite Comisia de la Veneţia nu e obligatoriu, dar în toate deciziile CCR sunt avute în vedere recomandările Comisiei de la Veneţia, pe care le şi explică în hotărâri”, a răspuns Gheorghe Stan.

Totodată, şeful Secţiei de anchetă a fost întrebat şi câte articole are Constituţia.

„Nu e vorba de număr de articole, că are 153 sau 156 de articole”, a răspuns Stan.

De asemenea, deputatul USR Stelian Ion a vrut să afle care este explicaţia „ascensiunii profesionale fulminante” a lui Stan, subliind că acesta a ajuns ca în doar un an să aibă grad de PÎCCJ, performanţă pe care, potrivit acestuia, puţini procurori o obţin.

La rândul său, Stan a precizat că toate gradele au fost obţinute în baza concursurilor aferente.

Cum au decurs audierile

În cadrul audierilor candidaţii au vorbit despre ceea ce îi recomandă pentru funcţie şi despre cum consideră ei că ar trebui să fie un judecător CCR.

Astfel, deputatul PNL Ioan Cupşa a spus că este esenţială respectarea Constituţiei, precizând că o primă condiţie a unui magistrat la CCR este independenţa.

„Fiind convins de nevoia de lege cred în Constituţie ca fiind Legea fundamentală pentru fiecare dintre noi. Vreau să vă spun că această Constituţie a noastră dă naştere şi forţă organizării noastre sociale ca stat unitar, independent suveran. Sunt un adept informat al constituţionalismului. Îmi place să cred că înţeleg noştiunea statuluid e drept, cât de importante sunt libertăţile şi drepturile fundamentale pentru oameni. Suntem datori cu toţii să protejăm Constituţia. CCR asta face, garantează supremaţia Constituţiei, ocroteşte potrivit legii. Cred că un judecător pentru a fi independent în mod esenţial trebuie să fie integru şi competent. Integritatea e condiţia esenţială, fundamentul pentru ca acel judecător al CCR să fie independent. Cred în stabilitate, în justa măsură, dar înţeleg în egală măsură nevoia de schimbare. Dar totul trebuie să se întâmple atunci când intervenim cu justă măsură şi va fi nevoie să intervenim”, a afirmat deputatul PNL Ioan Cupşa, marţi, în cadrul audierii Comisiei juridice a Camerei.

La rândul său, avocatul Vlad Ştefan, propus de USR pentru postul de judecător la CCR, a declarat că vede ca fiind un atu faptul că nu face parte din niciun partid politic.

„Am 45 de ani. Nu sunt membru al unui partid politic. Nu ştiu dacă este neapărat un avantaj, dar oferă o privire cu independenţă şi obiectivitate indiferent de taberele politice care dezbat subiectul. Din punctul meu de vedere este un atu. Cred că totuşi judecători ide acolo trebie să aibă doza necesară şi proporţională de îndepărtare de zona politică. Nu mi-am pregătit un discurs şi nici nu vreau să vă vorbesc de lucruri absolut cunoscute, rolul şi funcţia CCR. Sigur judecătorii Curţii trebuie să fie independenţi, sigur că trebuie să fie garanţii Constituţiei. Voi insista asupra unui aspect pe care eu în consider absolut esenţial în aplicarea Constituţiei. Constituţia este un organism viu. De aceea mie îmi place să spun că dreptul nu e o simplă înşiruire de cuvinte la fel cum viaţa nu este o simplă înşiruire de secunde”, a spus Ştefan.

El a vorbit şi despre deciziile interpretative ale CCR despre care a spus că unele instanţe o aplică şi altele nu.

„În opinia mea, ce ar trebui să se întâmple la CCR, este o ponderare în legătură cu deciziile interpretative. Sigur ele sunt apanajul unor sisteme constituţionale consacrate. Ele sunt necesare, dar în măsura în care legislaţia noastră nu consacră prevederile legale cu privire la deciziile interpretative iată există o separare în instanţele noastre. Unii o aplică, alţii nu. În legislaţie nu există reglementat efectul deciziilor interpretative. Ele îşi au sensul lor, dar nu trebuie să fie excesive”, a conchis Vlad Ştefan.

Actualul şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), Gheorghe Stan a spus că statul de drept e esenţial într-un stat.

„E pentru prima oară când vorbesc în calitate de magistrat în faţa unei Comisii parlamentare. În candidatura mea arăt faptul că am vechime peste 20 de ani ca procuror, timp în care mi-am urmărit obiectivele, respectarea profesiei. Am îndeplinit funcţii de conducere la unităţile de Parchet. Mi-am desfăşurat activitatea în cadrul MJ. În prezent sunt procuror-şef al SIIJ. Astfel apreciez că deţin nu doar cunoştinţele necesare, dar mai ales experienţa în scopul ocupării postului unui judecător la CCR. Cred că asta constituie un avantaj prin prisma practicii dobândite. Consider că numirea unui magistrat în această funcţie constituie o garanţie a respectării independenţei. Pornind de la una ditre definiţiile statutul de drept, el este garantul drepturilor şi libertăţilor individuale, asigurând securitatea internă şi externă a statului. În situaţia în care aş fi ales judecător al CCR m-ar interesa să respect supremaţia Constituţiei.Actualul şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), Gheorghe Stan, ar putea fi propunerea social-democraţilor pentru postul de judecător la CCR, din partea Camerei Deputaţilor. În acest caz, Gheorghe Stan îl va înlocui pe judecătorul CCR Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie”, a explicat Stan.

Şi Senatul are tot marţi aceeaşi procedură de a audiat candidaţii în Comisia juridică şi posibil ulterior vot în plenul Senatului pentru funcţia de judecător la CCR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici