O nouă încercare de limitare a accesului la informaţii publice în Parlament. PSD nu susţine modificarea Legii 544

  • Cinci parlamentari vor să limiteze accesul la informaţii de interes public.
  • Proiectul de lege dă posibilitatea autorităţilor să refuze solicitări pe motiv că sunt trimise cu "rea-credinţă".
  • De-a lungul timpului au existat mai multe iniţiative de modificare a Legii 544/2001.
649 afișări
Imaginea articolului O nouă încercare de limitare a accesului la informaţii publice în Parlament. PSD nu susţine modificarea Legii 544

PSD nu susţine modificarea Legii 544 anunţând că ”nu este o prioritate”

Patru deputaţi PSD şi unul de la PNL propun modificarea Legii 544/2001, astfel încât liberul acces la informaţii de interes public să fie limitat şi chiar refuzat.

Astfel, autorităţile ţi-ar putea refuza solicitările dacă vor considera că cererea ta e făcută cu "rea-credinţă". Acelaşi lucru şi dacă volumul informaţiilor solicitate depăşeşte 50 de pagini.

În plus, ai putea plăti toate costurile aferente procesării respectivelor informaţii, inclusiv scanarea sau xeroxarea documentelor.

În prezent, legea obligă autorităţile să îţi răspundă în cel mult 30 de zile. Chiar şi aşa, unele instituţii deja refuză să dea anumite date, de multe ori pentru că ar avea prea mult de muncit. 

„Referitor la propunerea legislativă privind modificarea legii 544, PSD nu susţine această iniţiativă. Semnatarii din partea PSD îşi vor retrage semnatura. Nu e o prioritate pentru PSD această lege”, transmit social-democraţii.

Şi Florin Roman şi-a retras semnătura de pe proiectul de modificare a legii 544/2001, în urma criticilor potrivit cărora iniţiativa ar limita accesul la informaţiile publice şi ar da posibilitatea autorătăţilor să refuze accesul pe motiv că informaţiile sunt solicitate cu „rea-credinţă”.

Potrivit proiectului de lege, iniţiat de Vlad Bontea Vlad, Claudiu Ilişanu, Eliza-Mădălina Ştefănescu şi Vişan George, deputaţi PSD, precum şi de Florin Roman, PNL, autorităţile sau instituţiile publice au dreptul să refuze motivat comunicarea informaţiilor cerute în condiţiile în care acestea conţin date cu caracter personal ce nu pot fi anonimizate ori în condiţiile în care aceste informaţii „sunt solicitate cu rea-credinţă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici