OFICIAL! Numeroase produse din plastic dispar din magazine

Guvernul a adoptat proiectul de ordonaţă privind reducerea impactului produselor din plastic asupra mediului, iar printre printre obiectele ce urmează să fie scoase din comerţ sunt beţişoarele de urechi şi paharele, farfuriile şi tacâmurile din plastic.

3207 afișări
Imaginea articolului OFICIAL! Numeroase produse din plastic dispar din magazine

OFICIAL! Numeroase produse din plastic dispar din magazine

Proiectul aprobat de Guvern interzice punerea pe piaţă a produselor din plastic şi nu fabricarea lor, a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna, miercuri, la finalul şedinţei Executivului. Practic, producătorii români pot produce pentru export şi doar pentru ţările din afara UE.

Pe lista cu produse vizate de noile reguli sunt beţişoarele de urechi, beţele pentru baloane, paiele pentru băuturi, paharele, farfuriile şi tacâmurile din plastic. De asemenea, este vorba despre pungile de transport, filtrele de tutun şi echipamentele de pescuit care conţin plastic.

Ministrul Mediului a mai dezvăluit faptul că vor fi reguli pentru reducerea consumului, pentru marcarea unor produse ca fiind de unică folosinţă, pentru răspunderea extinsă a producătorilor şi cerinţe pentru colectarea separată a produselor din plastic. Normele de aplicare a ordonanţei de Guvern vor fi stabilite în perioada următoare.

Produsele de pe lista stabilită de Guvern nu o să dispară peste noapte. Ministrul Mediului a explicat că stocurile aflate pe piaţă vor fi epuizate, iar comercianţii nu vor fi amendaţi.

„Stocurile sunt greu de estimat, cantităţile nu sunt certe... Stocurile pot fi utilizate, nu mai pot ieşi produse noi din fabrică sau din import... Se utilizează treptat, nu sunt prevăzute nicăieri amenzi pentru stocurile care în prezent sunt pe piaţă. Amenzile, doar la producătorii care nu respectă legea şi la importatorii care vor încerca să pună pe piaţă”, a mai spus ministrul Mediului.

Produsele noi pot fi exportate doar în afara UE, a precizat ministrul Tanczos Barna.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici