Oltean: PDL va ataca Legea referendumului la Curtea Constituţională dacă trece de Cameră în forma propusă de USL

PDL va ataca Legea referendumului la Curtea Constituţională dacă proiectul va trece de Camera Deputaţilor în forma propusă de USL, care prevede cvorum de participare de 30% şi de validare de 25%, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean.

161 afișări
Imaginea articolului Oltean: PDL va ataca Legea referendumului la Curtea Constituţională dacă trece de Cameră în forma propusă de USL

Oltean: PDL va ataca Legea referendumului la Curtea Constituţională dacă trece de Cameră în forma propusă de USL (Imagine: Balasz Attila/ Mediafax Foto)

"Am constatat că, deşi actuala putere are o prezenţă parlamentară copleşitoare, deşi a fost susţinută la votul din decembrie 2012 de o majoritate a populaţiei, încearcă să modifice legislaţia în aşa fel încât să creeze o stare de instabilitate şi, în opinia mea, să pună în pericol articolul 2 din Constituţia României în care se spune că poporul este suveran şi îşi manifestă suveranitatea prin reprezentanţii aleşi, adică prin Parlament, şi prin referendum. Or, modul în care USL a gândit şi modificat Legea referendumului, în sensul că un referendum este valid dacă se prezintă la vot 30 la sută din numărul celor înscrişi în listele electorale şi dintre aceştia 25 la sută votează favorabil, se îndeplinesc şi condiţiile de participare şi condiţiile de validare, este neconstituţional", a declarat Ioan Oltean.

El a spus că PDL nu va susţine un asemenea act normativ.

"PDL categoric respinge şi nu susţine un asemenea act normativ. Din punctul nostru de vedere, actul normativ în sine este neconstituţional", a afirmat Oltean.

Liderul PDL a mai susţinut că este "condamnabil" faptul că USL încearcă să dezinformeze populaţia spunând lucruri "care nu corespund realităţii", referindu-se la declaraţiile senatorului Toni Greblă, care spunea că nicio ţară UE nu are un cvorum de participare şi de validare.

"E incorectă informaţia. Cehia are cvorum de participare de 50 la sută, Letonia, Lituania - 50 la sută, Polonia are cvorum de validare de 50 la sută, Portugalia are cvorum de validare şi de participare de 50 la sută, Slovacia de asemenea, România la fel", a spus el.

Oltean a declarat că în Codul de bune pratici în materie de referendum al Comisiei de la Veneţia nu se impune existenţa unui cvorum de prezenţă sau a unui cvorum de validare, ci se fac recomandări, lăsând ţărilor posibilitatea de a decide în funcţie de particularităţile sociale, politice, economice ale statului respectiv.

"Eu cred că România are, în acest moment, particularităţi care impun, în mod obligatoriu, un cvorum de prezenţă şi unul de validare. Dacă putem admite că la un referendum local, chiar şi unul naţional de validare a unor chestiuni importante, poate să existe un cvorum sub 50 la sută şi de participare, şi de validare, nu putem admite ca referendumul de validare a Constituţiei să se facă cu un cvorum de 30 la sută şi de 25 la sută. O asemenea lege este neconstituţională prin această prismă, datorită faptului că ştim cu toţii: Constituţia a fost adoptată cu o participare de cel puţin 50 la sută şi, în consecinţă, orice revizuire a Constituţiei nu poate fi validată pe un alt cvorum. Dacă am fi în prezenţa adoptării unei noi Constituţii, putem vorbi de cvorumul stabilit prin noua lege, dar dacă avem în vedere revizuirea prezentei Constituţii este inadmisibil acest cvorum", a susţinut Ioan Oltean.

El a spus că acel cvorum, anunţat de USL, intră în conflict cu prevederile legii privind alegerea preşedintelui României.

"În situaţia în care preşedintele României ar fi ales cu jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la vot, suspendarea acestuia din funcţie nu va putea fi făcută niciodată cu un cvorum de 30 la sută participare şi 25 la sută vot favorabil", a spus Oltean.

Potrivit acestuia, PDL va încerca, în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, să propună amendamente care să vizeze modificarea cvorumului în ceea ce priveşte validarea Constituţiei şi suspendarea preşedintelui României.

"În situaţia în care nu vor fi admise (amendamentele - n.r.), cu certitudine ne vom adresa Curţii Constituţionale pentru ca aceasta să constate că Legea referendumului este totalmente neconstituţională prin prisma acestor elemente", a conchis Oltean.

Plenul Senatului a adoptat, marţi, cu 92 de voturi "pentru" şi 29 "împotrivă" iniţiativa legislativă care modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Senatorii au adoptat iniţiativa legislativă semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, în ceea ce priveşte legea referedumului.

Propunerea legislativă urmează să fie supusă votului final la Camera Deputaţilor şi reduce pragul de prezenţă la referendumuri de la 50% la 30%. Totodată, proiectul introduce condiţia unui vot de minim 25% pentru una dintre opţiunile supuse referendumului pentru validarea rezultatelor scrutinului.

Şi PPDD anunţa că va contesta la Curtea Constituţională proiectul de lege de scădere la 30% a pragului de participare la urne pentru validarea referendumului dacă acesta va trece în aceeaşi formă şi de Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici