Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, declaraţii de denunţător în două procese în care sunt urmăriţi penal doi politicieni

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu a dat declaraţii în calitate de martor denunţător, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în două procese, cel în care Ludovic Orban este judecat pentru trafic de influenţă şi în dosarul fostului ministru Constantin Niţă.

2133 afișări
Imaginea articolului Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, declaraţii de denunţător în două procese în care sunt urmăriţi penal doi politicieni

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, declaraţii de denunţător în două procese în care sunt vizaţi doi politicieni

Denunţător în mai multe cauze instrumentate şi trimise în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu s-a prezentat, marţi dimineaţă, la sediul ÎCCJ, fiind citat de judecători pentru a-şi susţine declaraţiile date în faza de urmărire penală în două dintre dosare. Este vorbea despre dosarul în care Ludovic Orban este acuzat de trafic de influenţă şi cel în care fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, este cercetat pentru aceeaşi infracţiune.

Tiberiu Urdăreanu este cel care l-a înregistrat pe Ludovic Orban în timp ce acesta din urmă i-ar fi cerut bani pentru a plăti aparţii televizate înainte de campania pentru alegerile locale, Orban fiind la acel moment propunerea PNL pentru Primăria Capitalei. Liberalul a fost înregistrat când îi cerea 50.000 de euro, bani care urmau să ajungă la doi patroni de televiziune, Sorin Oancea, directorul B1 Tv, şi Cozmin Guşă, acţionarul postului Realitatea Tv.

Marţi, în sala de judecată de la instanţa supremă, Tiberiu Urdăreanu a susţinut că îl cunoaşte pe Ludovic Orban din perioada în care acesta din urmă era ministru al transporturilor, întâlnindu-se apoi şi la sediul Partidului Naţional Liberal. Ultimele întâlniri ar fi avut loc în martie 2016, la biroul lui Urdăreanu, locul unde s-ar fi făcut şi înregistrarea cu un reportofon.

"Spre sfârşitul întâlnirii, domnul Orban, cel puţin aşa am perceput, mi-a solicitat sprijin financiar pentru campania pe care el urma să o înceapă. N-am înţeles foarte exact ce doreşte, de altfel nu s-a referit la ceva exact, rămânând ulterior, în două-trei săptămâni, să precizeze în ce ar consta acest sprijin. Tot ce am înţeles la acel moment a fost că acel sprijin i-ar fi de folos în relaţia cu media. După care am continuat cu câteva discuţii referitoare la situaţia din primărie, urmând să ne vedem într-un interval de două-trei săptămâni în care să precizeze ce anume aş putea face pentru el. L-am înregistrat cu un reportofon pe care l-am purtat asupra mea", a spus omul de afaceri în sala de judecată.

Urdăreanu a precizat că l-a înregistrat pe Orban ca "o măsură de precauţie", pe motiv că avea şi el probleme penale. Următoarea întâlnire, la care s-ar fi precizat suma de bani, ar fi fost la finalul lunii martie.

"Din înţelegerea mea, mi s-a cerut suma de 50.000 de euro, ca fiind necesară pentru a fi dată managerilor unor posturi de TV, sub titlu privat. Practic, aceşti bani ar fi ajuns într-un procent mic la cele două televiziuni, cea mai mare parte a lor ar fi fost solicitată persoanl pentru cei doi manageri ai posturilor de televiziune, respectiv Sorin Oancea de la B1 şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV. Mi-a spus că cea mai corectă relaţie o are cu Digi24, iar referitor la Antena 3 nu ar dori o expunere, ţinând cont că electoratul dânsului nu corespundea cu cei care urmăresc postul respectiv. Suma mi-a fost solicitată cash, pentru că la rândul dânsului i-a fost solicitată în acest fel. (...) Îmi era greu să nu accept o astfel de solicitare venită de la o persoană care avea posibilitatea de a obţine o funcţie din care putea să îmi afecteze mersul afacerilor şi proiectelor aflate în desfăşurare", a adăugat Urdăreanu.

Ulterior, omul de afaceri a dat o altă declaraţie, în aceeaşi calitate, însă într-un alt dosar, în care este judecat Constantin Niţă. A povestit că îl cunoaşte pe fostul ministru din 2011, în anul 2013 fiind cel care i-a intermediat o întâlnire, în biroul său, cu fostul primar de la Iaşi, Gheorghe Nichita, pentru discuţii despre modernizarea sistemului de management trafic în Iaşi. A povestit că Nichita ar fi cerut 10% din valoarea respectivului contract, încheiat ulterior, iar Constantin Niţă un procent de 5% din valoarea contractului, pentru că l-ar fi recomandat fostulului primar. Ar fi urmat întâlniri cu apropiaţi ai celor doi pentru că Urdăreanu nu a fost de acord cu procentul cerut. În cazul banilor pentru Niţă s-ar fi încheiat un contract de consultanţă cu o firmă. Alte câteva zeci de mii de euro ar fi fost date lui Constantin Niţă la o întâlnire în Capitală.

"Deja domnul Niţă era ministrul Energiei. Pentru detensionarea situaţiei am stabilit o întâlnire cu domnul Niţă, i-am dat 30.000 sau 50.000 de euro. Întâlnirea a avut loc la un restaurant libanez de la Complexul Radisson. Când i-am dat banii nu erau alte persoane de faţă, banii erau într-un plic pe care l-am lăsat pe o banchetă pe care stăteam. Eu m-am ridicat şi am lăsat plicul acolo", a declarat Urdăreanu în faţa judecătorilor.

După cele două sesiuni de audieri, Urdăreanu a declarat presei că "a fost o zi cam încărcată" şi că are "conştiinţa împăcată" pentru că a spus tot ce a ştiut.

"Nu a fost simplu să iau decizia de a spune anumite lucruri.(...) Ăsta a fost sistemul care a funcţionat cum a funcţionat atâţia ani de zile. Practic, în contractele mari de infrastructură şi în contractele importante era împământănit acest obicei. Dacă nu se pretindea ceva înainte de semnare contractului, veneau după aceea nişte <<vameşi>> care te vămăiau pe parcursul derulării contractului în aşa fel încât nimeni nu scăpa. Eu zic că am făcut destule, dacă mai vor şi alţii să cureţe puţin societatea asta pot să facă ceva.(...) Domnul Orban cred că a fost o victimă a sistemului, dânsul a trebuit să se descurce singur, să-şi obţină singur nişte fonduri ca să satisfacă nişte cerinţe din media, din diverse alte locuri şi ca să poată să-şi facă campanie, ceea ce nu mi se pare normal", a spus Urdăreanu la plecarea de la sediul instanţei supreme.

Tiberiu Urdăreanu este şi el judecat, la solicitarea procurorilor DNA, alături de fostul primar Gheorghe Nechita, pentru dare de mită.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici