Oprea: Vom candida singuri la locale, pe liste cu PSD la parlamentare. Noi nu boicotăm niciodată

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat sâmbătă că formaţiunea pe care o conduce va candida independent de PSD la alegerile locale, afirmând că acolo unde echipele UNPR-PSD sunt ''mai bine închegate'' ele pot merge împreună, în vreme ce la parlamentare cele două partide vor avea liste comune.

1773 afișări
Imaginea articolului Oprea: Vom candida singuri la locale, pe liste cu PSD la parlamentare. Noi nu boicotăm niciodată

Oprea: Vom candida singuri la locale, pe liste cu PSD la parlamentare. Noi nu boicotăm niciodată (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

''M-am întâlnit joi cu domnul Dragnea. Avem acea alianţă de centru stânga valabilă până în anul 2020. Pentru a maximiza şansele celor două partide, bineînţeles, PSD este cel mai mare partid din România, am stabilit că vom candida singuri fiecare (la alegerile locale –n.r.). În judeţele în care sunt echipele mai bine închegate sau îşi doresc să candideze, au libertatea să candideze împreună'', a declarat preşedintele UNPR Gabriel Oprea.

El a afirmat că pentru alegerile parlamentare a convenit cu Liviu Dragnea că PSD şi UNPR vor avea liste comune, în condiţiile în care preşedintele PSD declarase că acest aspect urmează să fie discutat.

Liderul UNPR a susţinut că formula candidaturilor separate la locale - decisă de PSD în urmă cu două zile - este cea mai bună ''din punct de vedere organizatoric''. Întrebat dacă aceste alianţe pentru locale se vor limita la PSD sau anumite partide, Oprea a dat de înţeles că nu. "Sincer să fiu, eu le-am spus colegilor ca în fiecare judeţ să-şi maximizeze şansele", a fost răspunsul său.

Acesta nu este singurul punct în care PSD şi UNPR se despart. Astfel, Oprea nu s-a declarat de acord cu ideea lui Dragnea privind boicotarea alegerilor locale în cazul în care se revine la alegerea primarilor în două tururi."Noi nu boicotăm niciodată", a subliniat el, sugerând că aceasta nu este o atitudine responsabilă şi menţionând că respecta legea alegerilor locale, votată de către toate partidele politice, ce prevede alegerea primarilor într-un singur tur.

Totodată, UNPR a informat că în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional s-a decis că partidul va avea, din nou, de la 1 februarie, grupuri proprii la Camera Deputaţilor şi Senat.

Gabriel Oprea a reiterat că obiectivul strategic al UNPR este minimum 10% la alegeri. Preşedintele UNPR a mai mai afirmat că partidul îl propune pentru Primăria Braşov pe Ion Dumitru.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi că la alegerile locale PSD poate face alianţe la nivelul organizaţiilor locale sau judeţene, în funcţie de caz, doar cu UNPR şi ALDE. "În ceea ce priveşte politica de alianţe a Partidului Social Democrat, am decis că vom propune UNPR-ului un proiect de acord de colaborare care să de posibilitatea tuturor organizaţiilor PSD şi respectiv UNPR ca acolo unde consideră că este eficient pentru procesul electoral şi se măresc şansele de câştig în alegeri pot încheia alianţe electorale în condiţiile pe care le consideră cele mai bune din punctul de vedere al şanselor de câştig. De asemenea, o să propunem un astfel de acord şi colegilor din ALDE, care să cuprindă aceleaşi condiţii" a declarat preşedintele PSD.

Pentru scrutinul parlamentar PSD va avea discuţii cu UNPR pentru a decide termenii viitoarei colaborări. "Erau două variante: varianta tip USL, în care de sus până jos,de la Bucureşti până la cea mai mică comună din România erau liste comune obligatorii şi candidaţi comuni, sau varianta în care se dă posibilitatea fiecărei organizaţii judeţene sau locale să încheie astfel de alianţe. Este acelaşi lucru. Şi pentru parlamentare, după alegerile locale, vom avea o discuţie cu UNPR-ul să vedem cum stabilim şi cum decidem colaborarea pentru alegerile parlamentare", a precizat Dragnea, în condiţiile în care Oprea a cerut o treime din locurile de pe liste.

Totodată, vineri, Liviu Dragnea s-a pronunţat în numele UNPR pe tema alegerii primarilor în două tururi, anunţând poziţia formaţiunii conduse de Gabriel Oprea la discuţiile de săptămâna viitoare cu premierul Dacian Cioloş.

''PSD, UNPR, ALDE şi UDMR au anunţat că nu sunt de acord cu modificarea legii alegerilor locale. În aceste condiţii nu ştiu dacă domnul prim ministru Dacian Cioloş se mai poate gândi că mai are rost să iniţieze în vreun fel sau altul o ordonanţă sau proiect de lege în condiţiile în care o largă majoritate din Parlament nu susţine această idee'', a spus Dragnea, vineri, într-o conferinţă de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici