Oprişan: Florida este împărţită în judeţe, aproape identic ca România

Planul PDL de reorganizare administrativă a ţării este contestat vehement de liderii PSD, care spun că se încearcă bulversarea electoratului înaintea alegerilor locale din 2012.

854 afișări
Imaginea articolului Oprişan: Florida este împărţită în judeţe, aproape identic ca România

Oprişan: Florida este împărţită în judeţe, aproape identic ca România (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat pentru Gândul că, dacă premierul Emil Boc va schimba actualele structuri administrative, România va încălca tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Pesedistul spune că l-a anunţat şi pe Victor Ponta despre această problemă legată de reorganizarea administrativă a ţării.

"România, prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, s-a angajat ca până în 2015 să nu modifice structurile administrative existente până la data aderării, adică 1 ianuarie 2007. De aceea, banii europeni sunt pe regiuni, planul operaţional regional (POR) este pe actualele judeţe şi pe actualele consilii de dezvoltare regională, cele opt care sunt cunoscute. Afirmaţia că reorganizarea administrativă se va întâmpla înainte de 2015 este o minciună, este o încălcare a Tratatului de aderare a României la UE şi a angajamentelor asumate de România", a precizat Constantinescu.

El a menţionat că înainte de a se face reorganizarea administrativă trebuie să existe un referendum, în care cetăţenii să fie consultaţi. "Dacă există angajamentul României că nu se schimbă nimic până în 2015, de ce vorbeşte în 2011? Care este motivaţia? Ei nu pot face nimic până în 2015, deoarece este angajament asumat. Dacă spune cineva că le este frică baronilor PSD de această regionalizare, vă spun că, dacă candidez, câştig. Dar teoria cu baronii este una prea veche, este o vrăjeală. Să judece lumea: câţi bani sunt la judeţe şi câţi bani are Guvernul României. Cum pot fi baroni ăia care au bani mai puţini?", a conchis preşedintele CJ Constanţa.

Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a apelat la modelul american pentru a arăta de ce sunt necesare judeţele.

"Explicaţiile pedelistului şef care este premierul Guvernului maghiar şi pedelist mi se par ridicole şi penibile. Că facem o organizarea administrativ-teritorială care să nu mai împiedice absorbţia fondurilor europene. Este un lucru cât se poate de fals. În perioada regimului comunist, România a fost organizată în regiuni. S-a renunţat la regiuni din cauza birocraţiei. Reorganizarea PDL este doar praf în ochii cetăţenilor, într-o ţară în care gradul de sărăcie a ajuns din nou la 49%. Am auzit în declaraţiile pedelistului şef că actuala împărţire teritorială este de sorginte comunistă. Îi recomand să citească Constituţia americană. Dacă nu aţi aflat, statul Florida este împărţit în judeţe, aproape identic ca şi România", a declarat Oprişan pentru gandul.info.

El a spus că este nevoie ca viitoarele municipii reşedinţă ale regiunilor să fie selectate din localităţile mai sărace, pentru a estompa decalajele existente. "Nu sunt împotriva împărţirii administrativ-teritoriale, dar să faci acest lucru ai nevoie de o analiză concretă şi corectă făcută de specialişti, de un studiu de impact şi de o simulare ca să vezi ce se va întâmpla după ce iei o asemenea decizie. Acest lucru se poate face după alegerile locale şi generale din 2012, cu un Parlament legitim", a adăugat preşedintele CJ Vrancea. Oprişan susţine că reorganizarea administrativă propusă de PDL este o încercare disperată de a nu avea soarta PNŢCD.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, susţine că o reorganizare administrativă cu un an înainte de alegerile locale ar bulversa cetăţenii.

"Vor trebui emise câteva milioane de buletine noi pentru că oamenii şi-au schimbat judeţul. Cine are acest interes cu câteva luni înaintea alegerilor locale?", a fost poziţia lui Dragnea. Acesta a dat de înţeles că nu este interesat să candideze pentru un nou mandat în fruntea CJ Teleorman, dacă se va adopta această reorganizare administrativă, mai scrie gandul.info.

"Ca să vedem cât de serioşi sunt cei de la PDL, noi le-am propus să vină alături de noi şi să susţină cele trei proiecte de lege care vizează interzicerea migraţiei politice, reducerea numărului de parlamentari şi alegerea parlamentarilor din primul tur fără redistribuire. Dacă sunt serioşi şi vor vota cu noi, vom putea discuta despre regionalizare şi modificarea Constituţiei. Dacă nu, nu putem sta la aceeaşi masă", a declarat Liviu Dragnea.

Luni dimineaţă, BPN al PDL a mandatat conducerea partidului să discute cu partenerii din coaliţie pentru elaborarea unui proiect de act normativ pentru reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, după cum a anunţat Gheorghe Flutur.

Surse din partid susţin că intenţia conducerii PDL este ca Guvernul să definitiveze chiar în această săptămână proiectul privind reorganizarea administrativă a ţării.

Dacă legea va fi adoptată în varianta susţinută de Traian Băsescu şi de PDL, România va avea opt regiuni, care se vor numi tot "judeţe". Totodată, vor fi desfiinţate actualele consilii judeţene şi prefecturi, întrucât va exista doar o structură administrativă pe judeţ, au relatat sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici