Orban anunţă că nu sunt suficienţi bani pentru programele din Sănătate. Ministrul Sănătăţii: Nici de salarii/ Primele reacţii. Sanitas: E doar o declaraţie politică şi resursele se vor găsi/ Asociaţia Pacienţilor: E foarte clar, nu sunt bani

Premierul Ludovic Orban anunţă că, în prezent, nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici pentru salarii, nici pentru programele de sănătate.

42568 afișări
Imaginea articolului Orban anunţă că nu sunt suficienţi bani pentru programele din Sănătate. Ministrul Sănătăţii: Nici de salarii/ Primele reacţii. Sanitas: E doar o declaraţie politică şi resursele se vor găsi/ Asociaţia Pacienţilor: E foarte clar, nu sunt bani

ULTIMA ORĂ Premierul Ludovic Orban anunţă că nu sunt suficienţi bani pentru programele din Sănătate şi pentru salarii

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că se va face o evaluare a necesităţilor, la rectificare, întrucât banii nu sunt suficienţi pentru a încheia anul, în domeniul sanitar.

„Evident rezultatul la rectificare va fi o evaluare a necesităţilor care vor fi identificate de domnul ministru împreună cu echipa. Încă nu vă putem spune care este cifra (la rectificare – n.r.). Cert este că nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici pentru programe de sănătate, nici în ceea ce priveşte bugetul Casei”, a spus Ludovic Orban.

Acesta a fost completat de ministrul Sănătăţii, Victor Costache, care a spus că nu sunt bani nici pentru salarii.

„Nici de salarii. E vorba de aproximativ 4 miliarde de RON”, a spus Victor Costache.

Acesta a spus că programele de urgenţă vor fi prioritizate.

„Pot să vă garantez că tot ceea ce înseamnă programe de urgenţă, atât în domeniul accidentelor vascular-cerebrale, cât şi în domeniul infarctului miocardic, vor fi prioritizate şi dezvoltate. Concret, acum, în ţară dacă cineva face un AVC, problemele sunt enorme. Nu este normal, în România, ţară europeană, să avem cel mai mic număr de centre de boli cardio-vasculare”, a spus Costache.

Sorina Pintea face apel la calm, după anunţul noului premier: Lucrurile se reglează în trimestrul IV. Până la a induce panică, mi se pare

Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, joi, după anunţul premierului Ludovic Orban, că bugetul din sănătate este unul estimativ şi că foarte multe lucruri se reglează în trimestrul al IV-lea, nefiind motive pentru a induce panică în rândul populaţiei.

Citeşte continuarea...

Lider Sanitas, despre declaraţiile lui Orban: E doar o declaraţie politică şi resursele se vor găsi

Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că nu înţelege cum a constatat Ludovic Orban că nu sunt fonduri pentru salariile din Sănătate la trei zile de la instalare. „E doar o declaraţie politică şi resursele se vor găsi”, spune Huşanu.

Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat că nu s-a plâns nimeni că nu ar mai fi bani la buget, până la declaraţia lui Ludovic Orban.

„Din câte ştiu eu, legislaţia nu poate fi modificată anul acesta, astfel încât, să nu fie plătite salariile. Este clar că o parte din salarii vin din contractele cu Casa de Asigurări şi ele trebuie respectate iar măririle de salariu provenite în ultimii ani provin din act adiţional de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deci şi acelea trebuie acordate. În rest nu s-a plâns niciun spital, cel puţin din Bucureşti că nu ar avea buget. Nu ştiu cum au constatat ei la două, trei zile de la instalarea Guvernului că nu sunt aceste fonduri, repet, din moment ce informaţia nu am avut-o până astăzi ( joi, n.r)”, a spus Huşanu.

Acesta afirmă că în ultimii ani, în lunile noiembrie – decembrie, toate guvernele au spus că nu sunt bani, dar în cele din urmă s-au găsit resurse.

„Acum aud prima dată, dar acum trei zile sau până acum trei zile nicio unitate sanitară nu s-a plâns că nu ar avea bani pentru salarii până la sfârşitul anului. Iar legislaţia, încă o dată spun, obligă practic angajatorii să acorde aceste drepturi salariale din două surs: din contractul de prestări serviciu cu Casa de Asigurări şi din bugetul de stat salariile provenite din 2016 până în prezent. Din istoricul ultimilor ani, mereu în luna noiembrie-decembrie toate guvernele ne-au spus că nu sunt bani şi cu toate astea s-au găsit bani de salarii. Eu cred că e doar o declaraţie politică şi resursele se vor găsi”, a mai spus Huşanu.

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că se va face o evaluare a necesităţilor, la rectificare, întrucât banii nu sunt suficienţi pentru a încheia anul, în domeniul sanitar.

Preşedinte Asociaţia Pacienţilor: Este foarte clar. Nu sunt bani, există deficit

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a declarat pentru MEDIAFAX, că ştia că există dificit în pe fondul naţional unic de sănătate şi pe programele naţionale, dar îşi pune speranţa în rectificarea bugetară. Reacţia vine după declaraţiile premierului Ludovic Orban.

„Într-adevăr, aşa este, din discuţiile pe care noi le-am avut cu Casa Naţională De Asigurări de Sănătate. E foarte clar, nu sunt bani, există deficit, nu ştiam valoarea deficitului pe fondul naţional unic de asigurări de sănătate, dar ştiam că există deficit major şi pe programe naţionale şi pe serviciile decontate din fond. Ne aşteptam ca la rectificare să se facă ceva, sumele sunt foarte mari şi mai există din datele pe care le aveam noi, deficit de finanţare şi pe salarii, adică acele completări la salarii care sunt derulate tot prin CNAS. Sunt ceva probleme serioase chiar cu asigurarea finanţării”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.

Acesta a continuat spunând că este convins că se vor găsi soluţii, în cele din urmă, pentru Sănătate.

„Eu sunt convins că până la urmă pentru asta vor asigura, vor găsi soluţii. Sumele sunt foarte importante pentru sistemul de sănătate, dar pentru ansamblul buget- consolidat nu cred că ar fi o mare problemă (…) sănătatea e prioritară şi cred că vor asigura până la urmă fonduri. Noi ne dorim să fie făcută şi cu o mai bună gestionare ( alocarea, n.r) pentru că deficitul care s-a creat acum a fost şi din cauza faptului că a fost o sumă făcută fără un studiu de fundamentare (…) pe de altă parte nici nu s-a gestionat foarte bine o parte din bani, ştim bine că s-au irosit pe programe care puteau fi decalate altfel, puteau fi gestionate mult mai bine (…) s-au trezit hai că avem bani, hai să băgăm, nu este corect, pentru că se ştia din start că va fi deficit”, a mai spus Barbu.

Taguri:
orban,
salariu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici