Orban: Cheia emigrării nu este să le spunem tinerilor să nu plece, ci să aibă la ce să se întoarcă

Premierul ungar, Orban Viktor, a declarat, sâmbătă, la "Tusvanyos", că problema emigraţiei nu este specifică doar maghiarilor din Transilvania care au obţinut dubla cetăţenie, iar "cheia emigrării" nu este să li se spună tinerilor să nu plece, ci să li se creeze condiţii pentru a se întoarce.

582 afișări
Imaginea articolului Orban: Cheia emigrării nu este să le spunem tinerilor să nu plece, ci să aibă la ce să se întoarcă

Orban: Cheia emigrării nu este să le spunem tinerilor să nu plece, ci să aibă la ce să se întoarcă (Imagine: Balazs Attila/Mediafax Foto)

Orban Viktor a fost întrebat, la Universitatea de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tuşnad, ce va face Guvernul Ungariei pentru a împiedica emigrarea tinerilor din Ardeal care au cerut dubla cetăţenie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acest sens, Orban a spus că problema emigraţiei nu este una specifică maghiarilor din Transilvania care au obţinut dubla cetăţenie, situaţia fiind similară cu cea a tinerilor din Ungaria.

"Cheia emigrării nu este să le spunem tinerilor să nu plece, ci să se întoarcă, dar pentru asta trebuie să le asigurăm condiţii să aibă la ce să se întoarcă. Şi noi ne confruntăm cu aceeaşi problemă şi întrebarea este dacă Guvernul va construi un stat în care tinerii să vrea să se întoarcă şi să aibă o viaţă mai bună, pentru că eu sunt convins că nimeni nu este fericit să plece din ţara lui", a spus Orban.

Răspunzând la aceeaşi întrebare, vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a afirmat că în Transilvania problema este mult mai gravă şi că până şi preşcolarii au început să emigreze.

"Aici în Transilvania avem o clasă care gândeşte sub egida relativismului. Sunt foarte puţini care emigrează cu gândul că se vor reîntoarce. Chiar şi preşcolarii au început să emigreze şi şcolile noastre rămân goale", a declarat Tokes.

El a spus că dacă maghiarii din Transilvania nu îşi educă urmaşii să rămână în ţară, aceştia nu vor mai avea "niciun fel de protecţie în privinţa validării cunoştinţelor lor străinătate".

Tokes le-a spus celor prezenţi că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut că Ungaria doreşte să îşi reglementeze problemele demografice prin plecarea maghiarilor din Transilvania, rugându-l pe Orban să comenteze acest lucru.

Premierul ungar a refuzat însă să comenteze.

Orban a fost întrebat de public ce partid al comunităţii maghiare din Ardeal este sprijinit de Guvernul Ungariei, răspunzând: "Guvernul ungar nu sprijină forme organizatorice, noi nu putem spune din Budapesta ce să faceţi voi pentru unitate, noi spijinim intenţii şi devotamente care luptă pentru unitatea naţională".

Zeci de politicieni din România şi din Ungaria au fost invitaţi să participe la cea de-a XXII-a ediţie a Universităţii de Vară "Tusvanyos", care se desfăşoară la Băile Tuşnad până duminică, deschiderea oficială având loc miercuri.

Sâmbătă, a avut loc cea mai aşteptată dezbatere din cadrul manifestării, cu tema "Ce aparţine împreună creşte împreună - unificarea naţională maghiară în Europa secolului XXI", la ea asistând aproximativ 800 de persoane. La dezbaterer au participat premierul ungar Orban Viktor, secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt şi vicepreşedintele PE Tokes Laszlo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici