Orban: Cred că voi propune ca subiectul aderării la Schengen să fie adus în Consiliul European

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat miercuri că ia în calcul aducerea în discuţia Consiliului European a subiectului aderării la Schengen.

503 afișări
Imaginea articolului Orban: Cred că voi propune ca subiectul aderării la Schengen să fie adus în Consiliul European

Leonard Orban (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Mâine (joi - n.r.) va fi discuţia, nu ştim dacă va fi vot, în Consiliul JAI. Este foarte posibil că nu se va ajunge la unanimitate şi, în condiţiile acestea, lucrul pe care eu o să-l propun este ca subiectul să fie ridicat la nivelul Consiliului european", a spus Orban.

El a adăugat că a existat o înţelegere politică ce nu mai este respectată în prezent.

"A existat o înţelegere politică la nivelul Consiliului european din iunie pe această chestiune şi acum constatăm că această înţelegere politică nu mai este respectată", a spus Orban, la o conferinţă.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că a avut o întrevedere cu omologii finlandez şi olandez, că ţările celor doi se vor opune aderării României în Schengen, dar că trebuie găsită o strategie de ieşire din acest impas comunitar.

"Am avut o discuţie cu ministrul olandez de Externe şi cu ministrul finlandez. Dar nu dau mari detalii, pentru că poziţia lor este cunoscută: se vor opune (în Consiliul JAI - n.r). Trebuie găsită o strategie de ieşire din acest impas care este în primul rând comunitar", a explicat ministrul Baconschi.

Ministrul conduce delegaţia României la AG ONU de la New York şi, în acest context, a avut întrevederea cu cei doi omologi.

Potrivit acestuia, "este vorba despre o chestiune de încredere în ceea ce priveşte securitatea graniţelor colective" ale Uniunii Europene, iar România are toate argumentele de partea sa.

"Dar avem nevoie de consensul şi de votul favorabil al tuturor statelor membre. În Consiliul JAI ştim ce se va întâmpla. În acelaşi timp, urmează alte scadenţe şi întâlniri europene: consiliul european de toamnă, până la sfârşitul anului noi reuniuni ale Consiliului JAI. Cred că lucrând împreună şi păstrând respectul faţă de reguli, faţă de ceea ce pretinde acquis-ul Schengen vom putea să obţinem o cale de deblocare a acestei situaţii", a spus Baconschi.

Finlanda se va alătura Olandei cu un vot negativ în Consiliul JAI programat la 22 septembrie, pe tema aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, motivaţia fiind legată de situaţia politică internă, potrivit unor surse europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici