Orban: Desfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor, angajament al PNL la preluarea guvernării

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, joi, că partidul pe care îl conduce îşi ia angajamentul ca la preluarea guvernării să desfiinţeze Secţia specială de anchetare a magistraţilor, care încalcă recomandările Comisie de la Veneţia, ale Comisiei Europene şi ale GRECO.

275 afișări
Imaginea articolului Orban: Desfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor, angajament al PNL la preluarea guvernării

Orban: Desfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor, angajament al PNL la preluarea guvernării

„Comisia de la Veneţia a exprimat serioase rezerve legate de înfiinţarea acestei secţii speciale, evidenţiind riscul de a deveni un instrument de presiune şi intimidare asupra judecătorilor şi procurorilor, iar acest fapt a fost accentuat de emiterea OUG 90/2018. Comisia Europeană, prin Raportul MCV din 13 noiembrie 2018, solicită „suspendarea imediată” de la punerea în aplicare a modificărilor aduse Legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţe subsecvente, inclusiv a normelor privind înfiinţarea secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor. Totodată, Comisia Europeană cere implementarea recomandărilor din cadrul MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO”, a afirmat preşedintele PNL, Ludovic Orban, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

„Având în vedere toate aceste poziţii exprimate de experţii europeni, Partidul Naţional Liberal îşi ia angajamentul de a desfiinţa secţia specială de anchetare a magistraţilor, de a implementa toate recomandările formulate în privinţa sistemului de Justiţie, astfel încât România să obţină ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare prin îndeplinirea angajamentelor asumate odată cu aderarea la Uniunea Europeană”, a mai spus Orban.

Despre dosarul deschis împotriva lui Laurei Codruţa Kovesi, liderul liberal a precizat că acţiunea este o răzbunare al ministrului Tudorel Toader, sub coordonarea lui Liviu Dragnea.

„În ceea ce priveşte cazul fostului procuror general şi fost şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, considerăm că acţiunea declanşată în cazul său nu poate fi pusă sub semnul coincidenţei, ci mai degrabă sub acela al unei răzbunări politice orchestrată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, sub coordonarea directă a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Cu atât mai mult, pare un semn al disperării faptul că persoana care desfăşoară ancheta în cazul Laura Codruţa Kovesi este aceeaşi care a fost propusă în repetate rânduri de către Tudorel Toader ca succesoare la şefia DNA, după ce ministrul Justiţiei a obţinut demiterea forţată a Laurei Codruţa Kovesi”, a conchis Orban.

Reacţia preşedintele PNL vine în contextul în care ce fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat miercuri seară că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Ea susţine că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.că este suspect într-un dosar în care i se aduc acuzaţii de abuz în serviciu.

Procurorul de caz, Adina Florea, a declarat, joi, că dosarul a fost deschis în urma unei sesizări din decembrie 2018 a lui Sebastian Ghiţă, iar speţa este tratată ca oricare alta, fără a fi analizată cu dublă măsură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici