Orban, despre OUG pe legile justiţiei: Sunt respectate doar două recomandări ale Comisiei de la Veneţia. Guvernul a adus modificări suplimentare

Ludovic Orban a declarat că Ordonanţa de urgenţă care modifică Legile justiţiei, adoptată luni de Guvern, dezinformează opinia publică şi instituţiile europene, precizând că Tudorel Toader este "ministrul infractorilor" şi "un instrument politic al lui Dragnea şi Tăriceanu".

600 afișări
Imaginea articolului Orban, despre OUG pe legile justiţiei: Sunt respectate doar două recomandări ale Comisiei de la Veneţia. Guvernul a adus modificări suplimentare

Orban, despre OUG pe legile justiţiei: Sunt respectate doar două recomandări ale Comisiei de la Veneţia. Guvernul a adus modificări suplimentare

"Este o OUG în care se modifică legile justiţiei şi în care se încearcă să dezinformeze atât opinia publică românească, cât şi instituţiile europene, cum că în temeiul acestei OUG sunt incluse recomandările Comisiei de la Veneţia. Din 9 recomandări nu sunt respectate decât două recomandări ale Comisiei de la Veneţia, cea privitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor, unde doar se prorogă termenul de aplicare de la 2022 la anul 2019 şi dreptul de vot al reprezentanţilor societăţii civile în CSM. Puncte de vedere extrem de importante subliniate de Comisia de la Veneţia, cum ar fi rolul echilibat al preşedintelui României, al CSM şi al ministrului Justiţiei în numirea procurorilor. Modalitatea de înfiinţare a secţiei speciale pentru sancţionarea faptelor comise de judecători şi procurori, precum şi alte prevederi nu sunt luate în calcul deloc", a afirmat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la finalul Bex al partidului care a avut loc luni la Parlament.

Liderul liberal a mai acuzat Guvernul că a adus modificări suplimentare la Legile justiţiei, unele care sporesc atribuţiile ministrului Justiţiei.

"Mai mult, fără nicio recomandare din partea Comisiei de la Veneţia, Guvernul face modificări suplimentare la Legile justiţiei prin care urmăresc să sporească puterile ministrului, punterea acestuia de a sesiza Inspecţia Judiciară. De asemenea, Guvernul, la propunerea lui Toader adoptă o modificare la legile privind delegarea magistraţilor în funcţii publice care a fost declarată neconstituţională de CCR, la sesizarea depusă de PNL", a completat Orban.

Acesta a adăugat că din cauza adoptării acestei Ordonanţe de urgenţă imaginea României în Europa va avea de suferit, iar Tudorel Toader a dovedit că este "ministrul al infractorilor".

"Punctul de vedere care urmează să fie elaborat de Comisia de la Veneţia va fi o bază pentru mersul justiţiei, în cadrul MCV. A nu ţine cont de aceste recomandări, înseamnă a ignora punctele de vedere sistematic ale instituţiilor europene care solicită Guvernlui să ţină cont de opinia lor. Acest lucru va avea efecte incalculabile. Comisia Europeană urmează să dea raportul MCV. Imaginea României în Europa va fi afectată de această OUG. Acesta ministru nu este unul care să colaboreze loial cu instituţiile europene, ci Tudorel Toader e ministrul infractorilor din partidul de guvernământ, care doar generează o presiune permanentă asupra magistraţilor, care funcţionează ca un instrument politic al lui Dragnea şi Tăriceanu", a conchis preşedintele PNL.

PNL va solicita punctul de vedere al echipei juridice a partidului şi va lua în calcul sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanţa de Urgenţă care modifică Legile justiţiei, a anunţat Ludovic Orban.

Tudorel Toader a prezentat, luni, prevederile OUG pe Legile justiţiei care a fost adoptată de Guvern, precizând că sunt schimbări în privinţa detaşărilor procurorilor, că interviurile pentru procurorii-şefi vor fi transmise în direct, arhivate şi văzute de oricine şi că ministrul poate sesiza Inspecţia Judiciară. Ministrul a spus că prin OUG se stabilesc şi paşii de urmat referitor la numirea procurorilor de rand înalt. Astfel, sunt introduse în lege interviuri transmise în direct pentru procurorii-şefi, care vor fi arhivate şi vor putea fi văzute de oricine.

Schimbări sunt şi în ceea ce priveşte detaşările procurorilor. Procurorul general nu va mai decide detaşările de la parchete, ci Secţia pentru Procurori a CSM. La DIICOT şi DNA, creşte vârsta la 10 ani de experienţă în profesie, pentru a accede în funcţia de procuror la aceste structuri.

Ordonanţa de urgenţă prevede şi o serie de modificări în ceea ce pruveşte amânarea pensionării anticipate a magistraţilor. Dacă varianta iniţială a OUG prevedea amânarea pensionărilor anticipate până pe 31 decembrie 2022, cea adoptată de Guvern luni prevede amânarea doar până la finele anului 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici