Orban: Dragnea vrea ca procedura de suspendare a preşedintelui să fie înainte de 21 iunie / Ce spune liderul PNL despre votul pentru şefia SIE

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că liderul PSD, Liviu Dragnea şi-ar dori ca procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis să demareze înainte de 21 iunie, pentru a pune presiune pe completul de judecată ce urmează să se pronunţe în cazul său.

1065 afișări
Imaginea articolului Orban: Dragnea vrea ca procedura de suspendare a preşedintelui să fie înainte de 21 iunie / Ce spune liderul PNL despre votul pentru şefia SIE

Orban: Dragnea vrea ca procedura de suspendare a preşedintelui să fie înainte de 21 iunie

Potrivit preşedintelui PNL, Ludovic Orban, a existat o şedinţă în care PSD-ALDE au luat decizia să îl suspende pe preşedinte Klaus Iohannis, însă acest lucru nu se poate fără un referendum. Orban crede că interesul lui Liviu Dragnea ar fi ca procedura de suspendare a preşedintelui să demareze înainte de data de 21 iunie, înainte ca instanţa să se pronunţe în cazul său.

“Eu nu fac parte dintre cei care să fabuleze. Nu vedeţi că nu a existat nicio dezminţire din partea PSD – ALDE?! A existat o şedinţă în care ei au discutat şi au luat decizia să îl suspende pe preşedinte. Sigur că ei lansează o inepţie constituţională: că pot să îl suspende pe preşedinte fără să se ajungă referendum. O asemenea nebunie eu nu am mai auzit. Suspendarea în sine face parte din procedura de demitere, nu este o procedură separată, iar procedura de demitere se finalizează cu referendum, pentru că poate să fie demis preşedintele României numai de cei care l-au ales, adică de cetăţenii români. Ca atare, declararea procedurii de suspendare va duce la referendum. Am lansat acest mesaj public pentru informarea oamenilor. (...) Din câte ştiu, interesul lui Dragnea este ca procedura să demareze înainte de data de 21 ca să pună o presiune suplimentară asupra completului de judecată care urmează să se pronunţe în cazul său” a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat vineri, că nu a discutat, nici oficial, nici neoficial, cu social-democraţii sau cu liderul PSD Liviu Dragnea despre intenţia de a îl suspendata din funcţie pe preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful Senatului a mai precizat că în ceea ce priveşte suspendarea şefului statului coaliţia de guvernare va lua o decizie care va fi anunţată public, dar că preşedintele trebuie să spună la rândul său ce decizie va lua în legătură cu revocarea şefei DNA.

Orban, despre votul pentru şefia SIE: Decidem săptămâna viitoare; nu am votat niciodată un pesedist

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că Biroul Politic al PNL va decide săptămâna viitoare cum va vota pentru conducerea SIE, precizând că el nu a votat niciodată cu un pesedist, chiar dacă propunerea vine de la preşedintele Klaus Iohnannis.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarant, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa, că Biroul Politic al PNL va decide săptămâna viitoare cum va vota propunerea preşedintelui României pentru conducerea SIE, respectiv Gabriel Vlase, însă a anunţat că el nu a votat nicodată un pesedist. chiar dacă propunerea vine de la Klaus Iohnannis.

“Vom hotărî săptămâna viitoare, la reuniunea Biroului Politic. Eu nu votez. Nu am votat un pesedist niciodată, nici măcar în turul 2 din 2000”, a spus Ludovic Orban, întrebat cum va vota PNL propunerea preşedintele Klaus Iohannis care l-a nominalizat în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe pe deputatul PSD Petru-Gabriel Vlase.

“Nu am votat un PSD-ist nici măcar în turul 2, când era Iliescu cu Vadim. Nu am căzut în capcana asta (...) Preşedintele a avut probabil motive serioase, nişte temeiuri solide pentru a formula această propunere. Nu e cutumă rea ca şefii serviciilor să fie numiţi unul de la un partid şi altul de la alt partid. Nu pot să nu îmi manifest o satisfacţie când văd că PSD-ul este incapabil să se poziţioneze vizavi de propunerea formulată de preşedinte”, a mai spus Orban, întrebat dacă nu va susţine nici măcar un pesedist propus de preşedinte.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, prin care l-a nominalizat pe deputatul Petru-Gabriel Vlase în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe.

Petru-Gabriel Vlase este deputat PSD, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale.

Petru-Gabriel Vlase este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare, Universitatea Naţională de Apărare, al Colegiului Superior de Securitate Naţională, Academia Naţională de Informaţii şi doctor în ştiinţe militare şi informaţii, Academia Naţională de Informaţii.

Cele două camere ale Parlamentului se vor pronunţa prin vot, în şedinţă comună, asupra nomilalizării făcută de preşedinte.

Postul de director al SIE a fost vacant, după demisia de anul trecut a lui Mihai Ungureanu. La acest moment, SIE este condus interimar de generalul cu patru stele Silviu Predoiu, director adjunct şi şef al operaţiunilor Serviciului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici