Orban îi cere preşedintelui CSM, Lia Savonea, să sesizeze CCR în cazul lui Tăriceanu

Ludovic Orban a transmis, într-o scrisoare deschisă adresată Liei Savonea, în care i-a cerut preşedintelui CSM să sesizeze CCR în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. Liderul PNL i-a comunicat acesteia că şeful Senatului se sustrage din ancheta penală.

132 afișări
Imaginea articolului Orban îi cere preşedintelui CSM, Lia Savonea, să sesizeze CCR în cazul lui Tăriceanu

Orban îi cere preşedintelui CSM, Lia Savonea, să sesizeze CCR în cazul lui Tăriceanu

„Mă adresez dumneavoastră, în cazul în care nu aţi luat încă la cunoştinţă despre acest fapt, pentru a vă evidenţia o situaţie extrem de gravă şi de relevantă cu care se confruntă sistemul de justiţie din România – sustragerea din anchetă penală a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Ţinând cont de faptul că dumneavoastră vă aflaţi la preşedinţia Consiliului Superior al Magistraturii, organism cu menirea constituţională de a fi garant al independenţei justiţiei, consider că această poziţie pe care o deţineţi vă obligă să luaţi atitudine şi să utilizaţi pârghiile legale necesare pentru a facilita înfăptuirea justiţiei”, a transmis, în scrisoarea deschisă, Ludovic Orban, potrivit unui comunicat de presă remis, marţi, MEDIAFAX.

Liderul liberalilor a adăugat că senatorii majorităţii parlamentare PSD-ALDE au blocat în mod sistematic procedura, tergiversând cererea făcute de DNA Parlamentului pentru începerea urmării penale a lui Călin Popescu Tăriceanu

„Încă din noiembrie 2018, adică în urmă cu cinci luni de zile, Direcţia Naţională Anticorupţie, prin Parchetul General, a solicitat Senatului aprobarea cererii de începere a urmării penale în cazul fostului prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, actual preşedinte al Senatului, pentru infracţiuni de luare de mită. Senatorii PNL au cerut în repetate rânduri punerea în dezbatere a solicitării în cauză şi supunerea la vot în plenul Senatului. În schimb, majoritatea parlamentară PSD-ALDE a blocat în mod sistematic această procedură, tergiversând în mod intenţionat răspunsul faţă de cererea înaintată de DNA. Este străveziu faptul că PSD şi ALDE utilizează în mod politic majoritatea parlamentară pentru a sabota parcursul firesc al unei anchete penale, făcând scut în jurul dnului Tăriceanu şi afectând în mod nepermis atribuţiile autorităţii judecătoreşti”, a explicat Orban.

El a mai spus că rolul Parlamentului nu este să decidă prin vot vinovăţia sau nevinovăţia cuiva, ci să dea ocazia instanţelor de judecată să decidă, a persoanelor învinovăţite să se apere şi a organelor de cercetare penală să ancheteze.

„Aşa cum a spus-o în repetetate rânduri, PNL consideră că nu este rolul Parlamentului de a decide prin vot asupra vinovăţiei/nevinovăţiei unei persoane, întrucât singura instituţie democratică abilitată în acest sens este instanţa de judecată. Pe cale de consecinţă, în toate cazurile solicitările înaintate Parlamentului trebuie să fie acceptate tocmai pentru a oferi ocazia instanţelor de judecată de a decide, persoanelor în cauză de a se apăra, iar organelor de cercetare penală de a realiza anchetele pe care le consideră întemeiate. De altfel, această conduită valorifică tocmai principiul egalităţii în faţa legii prevăzut de Constituţie”, a completat liderul PNL.

Orban reaminteşte că Senatul trebuie să se pronunţe asupra cererii DNA în cazul lui Tăriceanu „într-un termen rezonabil” care a fost depăşit de cel puţin cinci ori până în prezent.

„Având în vedere că termenul prevăzut de Regulamentul Senatului, cu statut de lege organică, rezultat din Articolul 161 a fost depăşit de cel puţin cinci ori, respectiv cu mult peste ceea ce poate fi considerat „termen rezonabil”, vă sugerez să constataţi un blocaj constituţional generat de refuzul Senatului de a răspunde solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind încălcat principiul colaborării loiale între instituţiile şi autorităţile statului. În calitate de preşedinte al CSM apreciez că este de datoria dumneavoastră exercitarea atribuţiei prevăzută de Legea 47/1992, Articolul 34, respectiv de a sesiza Curtea Constituţională pentru soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre autorităţile publice, respectiv dintre Senatul României şi Ministerul Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a conchis Ludovic Orban.

Scrisoarea deschisă a liderului PNL vine după ce comisia juridică a Senatului a depăşit termenul limită pentru depunerea raportului asupra cererii DNA de începere a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit unei decizii a Biroului Permanent, raportul trebuia dezbătut până pe 2 aprilie.

Membrii Comisiei juridice au părăsit sala de şedinţă, după o oră şi jumătate de discuţii, constatând lipsa existenţei cvorumului. Deşi termenul limită pentru depunerea raportului asupra cererii DNA de începere a urmăririi penale în cazul liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, era data de 2 aprilie, potrivit deciziei conducerii Senatului, şedinţa s-a încheiat fără ca acest subiect să fie dezbătut în şedinţa de marţi.

În acest context, Biroul Permanent al Senatului va trebui să dispună un nou termen pentru depunerea raportului.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost audiat la finalul lunii noiembrie în comisie, depunând mai multe note.

DNA a solicitat Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii au anunţat că preşedintele Senatului este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici