Orban, despre pacienţii asimptomatici externaţi: Vor fi trataţi în izolare/ Ce spune premierul de forma Legii carantinării aflată la vot final în Senat

Premierul Orban a declarat, joi, că pacienţii externaţi, pentru că erau asimptomatici, vor fi trataţi în izolare la domiciliu, iar dacă acest lucru nu este posibil, ei vor sta într-un alt spaţiu unde se pot izola pentru a nu răspândi virusul. Prim-ministrul a declarat că forma din acest moment a legii permite autorităţilor să acţioneze eficient împotriva răspândirii virusului.

1768 afișări
Imaginea articolului Orban, despre pacienţii asimptomatici externaţi: Vor fi trataţi în izolare/ Ce spune premierul de forma Legii carantinării aflată la vot final în Senat

Orban, despre pacienţii asimptomatici externaţi: Vor fi trataţi în izolare

Întrebat ce se va întâmpla, după ce legea carantinării şi izolării va fi votată în Senat, cu pacienţii externaţi asimptomatici, premierul a spus că aceştia vor fi în continuare trataţi.

„Cu siguranţă autorităţile sanitare vor dispune ca persoanele respective să fie tratate în izolare la domiciliu sau, dacă nu pot fi tratate în izolare la domiciliu, atunci într-un alt spaţiu unde să se poate izola, astfel încât să nu pună în pericol membrii familiei sau alţi membri ai comunităţii. Cu siguranţă că ei trebuie să mai facă testări până vor fi testaţi negativ”, a spus Orban, după discuţiile din Senat, care vizează legea carantinării şi izolării.

Premierul a spus că în concepţia sa nu există „asimptomatici, mai puţin simptomatici sau mai mult simptomatici”.

„Din punctul meu de vedere nu există decât două categorii de oameni: oameni sănătoşi şi oameni bolnavi. Faptul că o persoană nu prezintă simptome, asta nu înseamnă că nu transmite virusul şi asta nu înseamnă că odată ce este infectat cu virusul nu poate dezvolta o formă de evoluţie a mai severă a bolii”, a mai spus Orban.

 

Orban: Au fost eliminate orice chichiţe care ar fi putut duce la contestarea Legii carantinei la CCR

Premierul Ludovic Orban a spus, joi, că au fost eliminate din Legea privind carantina şi izolarea „orice posibile chichiţe care ar fi putut fi speculate pentru a ataca” actul normativ la Curtea Constituţională (CCR).

„În condiţiile în care nu s-ar adopta legea este clar că numărul de îmbolnăviri va creşte. Nu există, din punctul meu de vedere, niciun temei (de atac la CCR – n.r.). De altfel, nu ar fi existat niciun temei de contestare la Curte nici pe proiectul gândit noi. Acum, faptul că a fost dezbătut atâta timp în Parlament, cred că au fost eliminate orice posibile chichiţe care ar fi putut fi speculate pentru a ataca la Curtea Constituţională. Important este să fie adoptată în cursul zilei de astăzi (joi - n.red.)”, a spus premierul, după ce a participat la dezbaterile din Senat, privitoare la Legea carantinei.

Ludovic Orban a mai spus că forma actuală a legii ajută autorităţile în lupta contra COVID-19.

„Le-am transmis mesajul pe care am vrut să îl transmit şi anume că este foarte important ca această lege să fie adoptată. Sper că în urma dezbaterilor extrem de lungi au fost soluţionate toate punctele divergente şi am încredere că în cursul zilei de astăzi va fi aprobată legea de plenul Senatului, urmând să curgă termenul de sesizare şi ulterior să fie promulgată de Preşedintele României.

Sigur că legea a fost modificată faţă de proiectul pe care l-am depus, sigur că sunt puncte de vedere care nu coincid în totalitate. Forma din acest moment este, totuşi, o formă care ne permite să acţionăm eficient împotriva răspândirii virusului şi pentru a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor români. Am încredere că în cursul zilei de astăzi vom avea legea care să ne permită să putem să luăm cele mai bune decizii şi să avem la dispoziţie toate pârghiile pe care le au toate guvernele europene privitoare la combaterea pandemiei”, a mai spus Orban.

Proiectul de lege ce vizează carantina a trecut de Camera Deputaţilor, însă a fost dezbătut mai multe zile în Senat.

Legea carantinării şi izolării unde urmează să fie votată joi de lenul Senatului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici