Orban: Ministrul pentru Românii de Pretutindeni trebuie să demisioneze

Preşedintele PNL Ludovic Orban îi cere ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, să demisioneze, din cauza situaţiei din Ucraina. Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii educaţiei şi va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române.

307 afișări
Imaginea articolului Orban: Ministrul pentru Românii de Pretutindeni trebuie să demisioneze

Orban: Ministrul pentru Românii de Pretutindeni trebuie să demisioneze

Andreea Păstîrnac este acuzată de Orban că nu a reacţionat cu forţă astfel încât partea ucraineană să respecte reciprocitatea dintre minorităţile română din Ucraina şi cea ucraineană din România.

În plus, noua versiune a legii educaţiei a fost adoptată de Parlamentul ucrainean la puţin timp după vizita în Ucraina a ministrului pentru Românii de Pretutindeni.

”Cerem demisia doamnei Păstîrnac de la Ministerul pentru Românii de Pretudindeni, care a fost în vizită oficială în Ucraina şi s-a declarat mulţumită de modul de respectare a drepturilor românilor în Ucraiana, în condiţiile în care de două luni fusese înaintată în Rada Supremă ucaineană acest proiect de lege care interzice practic învăţământul în limbile minorităţile naţionale. Guvernul are obligaţia să efectueze toate demersurile dimplomatice, atât către Ucraina, cât şi către partenerii noştri, să nu uităm că Ucraina este într-un proces de aderare la UE”, a declarat, vineri, la Galaţi, Ludovic Orban.

Preşedintele PNL cere Guvernului să reacţioneze şi să-i oblige pe vecinii ucrainieni să respecte normele europene în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor.

”Guvernul are obligaţia de a se angaja într-o ofensivă diplomatică pentru a arăta Ucrainei, şi prin intermediul partenerilor noştri, că drumul european trece printr-o haltă care se numeşte drepturile minorităţilor naţionale şi că dreptul de a învăţa în limba maternă este unul consacrat şi recunoscut. Nu cerem Ucrainei privilegii pentru cetăţenii români, ci doar să se aplice acelaşi tratament pe care şi noi îl oferim ca stat cetăţenilor români de naţionalitate ucraineană care trăiesc în România”, a spus liderul liberal.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române. Minorităţile naţionale li se va permite să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native. Cu toate acestea concesii considerabile au fost făcute pentru tătarii crimeni.

Conform noului program educaţional, doar una sau mai multe materii pot fi studiate în instituţiile educaţionale în două sau mai multe limbi, limba statală, engleza sau altă limbă oficială a UE, informeaza dninews.

Decizia Radei a provocat şi îngrijorare din partea Ministerului de Externe care a luat notă cu îngrijorare de forma adoptată la 5 septembrie 2017 de către Rada Supremă a Ucrainei a noii Legi a Învăţământului, în special a articolului 7 al acesteia, care vizează învăţământul în limbile minorităţilor naţionale.

"Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că, potrivit prevederilor Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparţinând unei minorităţi naţionale de a învăţa limba sa maternă. Necesitatea conformităţii cu normele internaţionale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării şi protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române din Ucraina", arăta Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă remis joi MEDIAFAX.

Şi premierul Mihai Tudose a reacţionat, joi, în contextul problemelor de la Târgu Mureş cu Liceul Romano-Catolic, cerând reprezentanţilor MAE să se implice în ”situaţia deosebită” a şcolilor româneşti din Ucraina.

”Am să vă rog să vă implicaţi, fără declaraţie, asupra situaţiei deosebite din Ucraina. Chiar e o situaţie deosebită. Noi avem ditamai problema naţională cu o şcoală, iar acolo ni s-au închis toate”, i-a spus Mihai Tudose reprezentantului MAE care participă la şedinţa de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici