Orban: Parlamentarii PNL vor cere CCR să sesizeze Comisia de la Veneţia privind legile justiţiei/ Iordache, legat de criticile lui Iohannis: Vin de la cei sau l-au informat sau dezinformat | VIDEO

Grupurile parlamentare ale PNL vor solicita CCR să ceară Comisiei de la Veneţia un punct de vedere faţă de sesizările de neconstituţionalitate formulate de PNL şi de ÎCCJ cu privire la legile justiţiei, a declarat, luni, preşedintele PNL, Ludovic Orban.

282 afișări
Imaginea articolului Orban: Parlamentarii PNL vor cere CCR să sesizeze Comisia de la Veneţia privind legile justiţiei/ Iordache, legat de criticile lui Iohannis: Vin de la cei sau l-au informat sau dezinformat | VIDEO

Orban: Parlamentarii PNL vor cere CCR să sesizeze Comisia de la Veneţia privind legile justiţiei

VEZI VIDEO DE MAI JOS

”Am luat decizia să solicităm prin grupurile parlamentare Curţii Constituţionale să uzeze de posibilitatea pe care o are şi care a mai fost folosită în 2012, de a solicita Comisie de la Veneţia un punct de vedere faţă de sesizările de neconstituţionalitate formulate de PNL şi de ÎCCJ”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al partidului.

În ceea ce priveşte solicitarea organizaţiilor civice, Ludovic Orban a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis poate sesiza Comisia de la Veneţia numai dacă intervalul de timp în care primeşte spre promulgare legile respective corespunde cu perioada sesiunilor plenare în care lucrează Comisia de la Veneţia.

”Stim foarte clar că a fost în decembrie ultima sesiune şi următoarea va avea loc în aprilie. Preşedintele are o constrângere constituţională care să îl determine ca în termen de 30 de zile de când primeşte să se pronunţe asupra proiectului de lege pe care trebuie să îl promulge, fie că îl retrimite spre dezbatere parlamentară, fie că îl promulgă. Ca atare, această solicitare nu poate fi pusă în practică (...)”, a spus liderul PNL.

CCR nu ar putea fi acuzată că tergiverseată adoptarea unor acte normative, dacă sesizează Comisia de la Veneţia, a spus Orban, afirmând că din partea societăţii există aşteptarea ca legile justiţiei să fie ”legi bune”.

”Nu, cred (că s-ar trergiversa decizia privind legile justiţiei-.nr.). CCR nu cred că poate să fie acuzată că tergiversează adoptarea unor acte normative pentru care nu există nicio grabă în societate. Există graba unor politicieni din majoritate de a adopta nişte prevederi care să îi ajute în propriile situaţii juridice în care se găsesc, dar din partea societăţii eu sunt convins că există o aşteptare ca aceste legi să fie legi bune care să permită ca justiţia să facă dreptate în societate (...) şi fără nicio presiune nici din partea politicului, nici a unor forţe mai mult sau mai puţin vizibile (...)”, a spus Orban.

Iordache, legat de criticile lui Iohannis: Vin de la cei sau l-au informat sau dezinformat

Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale care se ocupă de modificarea legilor Justiţiei, a declarat luni, despre criticile preşedintelui Klaus Iohannis privind procedura în care se fac modificările, că şeful statului a fost dezinformat.

"Dacă aţi participat la toate dezbaterile şi mai mare vizibilitate decât a participa presa, ce vreţi să vă spun? Cei care l-au informat sau dezinformat, de acolo vin (n.r.: criticile). Aşteptăm decizia Curţii", a declarat Florin Iordache, înainte de şedinţa CEx al PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat modificările la legilor Justiţiei, spunând vineri, la şedinţa CSM, că acestea s-au făcut precum îngrăşarea porcului în Ajun, cu "pumnul în gura Opoziţiei" şi fără transparenţă.

"O procedură parlamemtară pe care în această formă nu am avut-o niciodată, cu discuţii lipsite total de transparenţă, cu pumnul în gura Opoziţiei, ba chiar unii au vrut să voteze ca Opoziţia să nu mai aducă amendamente de alea deranjante, cu lucrat noaptea, cu lucrat multe ore în ultimele zile ale sesiunii. De ce s-ar fi grăbit doamnele şi domnii parlamentari să îngraşe porcul înainte de Crăciun? Probabil n-au auzit de acea vorbă din popor cu îngrăşatul porcului în Ajun de Crăciun", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii.

Şeful statului a mai criticat graba cu care parlamentarii vor să aducă modificări legilor Justiţiei.

"Au ieşit trei legi contestate, nu numai de Opoziţie la CCR, ci şide ICCJ, care a analizat aceste legi şi le-a considerat că nu se încacdrează în cadrul constituţional din România. Eu, preşedintele României regret că s-a ajuns ca legile justiţiei să se discute în proceduri neclare, ad-hoc, sub presiunea timpului, cu nerespectarea unor cutume în procedură parlamentară şi, în final, aprobate în mare viteză, voiteză neexplicată în spaţiul public şi ajunse toate să fie contestate de CCR ",va mai spus Iohannis.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici