Orban: Ponta, Plumb şi PSD mint la fel ca înainte de alegeri în privinţa pensiilor. Nu sunt afectate

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat marţi că premierul Victor Ponta, ministrul Rovana Plumb şi PSD ”mint” ca înainte de alegerile prezidenţiale în privinţa pensiilor, menţionând că acestea nu sunt afectate de demersul de contestare la CC a Legii bugetului de stat pe 2015.

666 afișări
Imaginea articolului Orban: Ponta, Plumb şi PSD mint la fel ca înainte de alegeri în privinţa pensiilor. Nu sunt afectate

Ludovic Orban (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Orban a fost întrebat cum vede solicitarea ministrului Muncii, Rovana Plumb, de a fi retrasă sesizarea de neconstituţionalitate în privinţa Legii bugetului de stat pe 2015.

Victor Ponta, Rovana Plumb şi PSD au minţit cu neruşinare părinţii şi bunicii noştri, cei care trăiesc din pensie, că dacă Iohannis va câştiga alegerile prezidenţiale va tăia pensiile. Văd că nici după 16 noiembrie, Victor Ponta, Rovana Plumb şi cu ceilalţi pesedişti nu s-au dezbărat de acest obicei de a-i minţi pe cetăţenii români. Nu va afectată nicio pensie, niciun salariu şi nicio altă alocare bugetară de atacul nostru la Curtea Constituţională. În cazul în care Curtea Constituţională va declara neconstituţională legea bugetului de stat, răspunderea este exclusivă a Guvernului şi nu a noastră, care ne dorim ca legea bugetului de stat să fie în conformitate cu prevederile Constituţiei şi mai ales să poată fi aplicată. Tocmai pentru a se asigura resursele financiare necesare, pentru a plăti pensiile, salariile în sectorul public, subvenţiile şi toate celelalte categorii de alocaţii este necesar ca legea bugetului să fie constituţională, să se întemeieze pe nişte indicatori economici bugetari corecţi, să respecte legislaţia în vigoare”, a declarat Orban.

El a precizat că în mod contrar ”demagogiei electoraliste a PSD”, dacă Legea bugetului va fi declarată neconstituţională, ea poate fi pusă ”în acord cu Constituţia astfel încât să nu fie afectate toate categoriile de cheltuieli la care face referire Rovana Plumb”.

Orban a fost întrebat dacă a discutat cu deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, care a propus un amendament adoptat la Legea bugetului, contestat apoi de liberali la Curtea Constutuţională.

”În sesizarea noastră de neconstituţionalitate noi nu ţinem cont de iniţiatorii amendamentelor, ci de obligativitatea respectării Constituţiei şi a principiului legalităţii în adoptarea legilor din România”, a mai spus liderul deputaţilor PNL.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a transmis, marţi, un nou apel către liderii PNL şi PDL să retragă contestaţia depusă la Curtea Constituţională pentru proiectul de buget pe anul viitor, arătând din nou că, în caz contrar, mai multe majorări de alocaţii sociale pot fi întârziate.

Printre aceste majorări care pot fi întârziate, ministrul a enumerat cele legate de salariul minim, salariile din sănătate şi educaţie, alocaţiile pentru anumite categorii de copii, pensia minimă socială, alocaţia de hrană pentru copii şi persoane adulte din sistemul de protecţie specială, indemnizaţia persoanelor cu dizabilităţi.

Plumb a arătat că bugetul pe anul viitor este mai mare, şi pentru luna ianuarie, decât cel din acest an, astfel că, din cauza contestaţiei, cheltuielile bugetare ar trebui acoperite de la 1 ianuarie în limita a 1/12 din bugetul pe 2014, insuficient pentru acordarea majorărilor.

"Noi considerăm că este nevoie de calm, de construcţie şi că în aceste momente, în care se apropie şi Sfintele Sărbători ale Crăciunului, trebuie să facem un apel la tot ceea ce înseamnă dialog, cooperare, astfel încât măsurile de creştere economică şi protecţie socială să îşi găsească aplicabilitatea începând cu ianuarie 2015. Noi am înţeles că a fost o acţiune politicianistă în ceea ce priveşte votul dat în Parlament împotriva bugetului de stat, dar cred că este momentul să trecem peste acest tip de politică şi să mergem în continuare spre construcţie, pe baza unui dialog solid", a spus Plumb.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici