Orban: Punctul de pensie ar trebui majorat cu 18%. Nu e un cadou, nu e nimic populist aici

Punctul de pensie ar trebui să crească, matematic, cu 18%, declară la RFI liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban. Fostul premier susţine că bugetul are bani, pentru că a înregistrat creşteri de încasări pe care nici măcar Ministerul Finanţelor nu le-a prevăzut.

318 afișări
Imaginea articolului Orban: Punctul de pensie ar trebui majorat cu 18%. Nu e un cadou, nu e nimic populist aici

”În programul de guvernare cu care s-a prezentat PNL în alegeri a fost inclus un lucru foarte simplu: să rămână sistemul de majorare a punctului de pensie, care se bazează pe indicatori economici solizi, a dică pe rata inflaţiei şi pe creşterea câştigului salarial mediu brut. Noi asta susţinem, dar ce era prevăzut faţă de legea actuală şi noi am făcut prin depunerea unui proiect de lege de către Violeta Alexandru, liderul grupului nostru parlamentar, este ca creşterea punctului de pensie să se facă în funcţie de inflaţia din anul anterior anului de la care se face creşterea punctului de pensie. Adică de la 1 ianuarie 2023, în calculul creşterii punctului de pensie, să fie compensată în proporţie de 100% inflaţia din anul 2022 (...). Punctul de pensie ar trebui să crească cu 18%. De ce? Rata inflaţiei este în jur de 15%, creşterea salariului mediu e în jur de şase virgulă ceva la sută, se indexează nu integral cu cât e procentul cu care a crescut salariul mediu brut, ci cu 50% din creşterea salariului mediu brut. Or în condiţiile astea, 15% şi cu 3% e 18%, deci în mod normal, punctul de pensie ar trebui să crească matematic, cu 18%”, spune Ludovic Orban.

El afirmă că sunt bani în buget.

„Bugetul are bani, bugetul a înregistrat creşteri de încasări pe care nici măcar Ministerul Finanţelor nu le-a prevăzut în momentul în care a elaborat legea bugetului de stat, pentru că Guvernul nu a luat măsuri antiinflaţioniste, practic, a lăsat inflaţia să zburde, iar inflaţia înseamnă de fapt o formă de taxă asupra veniturilor populaţiei şi de fiecare dată când este inflaţie, cresc şi veniturile bugetare. Or asta s-a întâmplat, lor le-au crescut veniturile bugetare foarte mult, deci au resurse (...). Nu este nici un cadou, nu este nimic populist aici”, încheie Orban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici