Orban: Riscăm un blocaj pe piaţa energiei, din cauza Guvernului

Fostul premier Ludovic Orban susţine că, dacă Guvernul nu asigură resursele financiare necesare pentru compensarea energiei „se va ajunge la un blocaj care va aduce practic şi mai mare suferinţă în sectorul de energie”.

278 afișări
Imaginea articolului Orban: Riscăm un blocaj pe piaţa energiei, din cauza Guvernului

Orban: Riscăm un blocaj pe piaţa energiei, din cauza Guvernului

În timp ce autorităţile dau asigurări că populaţia va avea asigurată energia la iarnă, preşedintele partidului Forţa Dreptei Ludovic Orban spune că trebuie făcute „rapid lucruri care sunt
absolut necesare pentru a creşte producţia de energie electrică”.

„Aici trebuie luate măsuri foarte serioase. Se laudă Guvernul cu înmagazinarea de gaze naturale care e la 61%. Eu nu m-aş lăuda, pentru că nivelul de acumulare de gaze naturale în depozite la
nivelul UE este de 72%, adică suntem în urma lor. Nu s-au pornit capacităţi de producţie, nu s-au finalizat investiţii. Ca să avem garanţia faptului că nu o să avem nici o problemă nici cu gazul natural, nici cu energia electrică, noi trebuie să facem rapid lucruri care sunt absolut necesare pentru a creşte producţia de energie electrică. Am să vă dau ca exemplu Complexul Energetic Oltenia. La ora actuală, se produc 800-1.000 de megawaţi, în condiţiile în care există o capacitate de producţie de minim 1.800 de megawaţi. Ca să fie asigurată această producţie potenţială, este nevoie de cărbune, ceea ce înseamnă că trebuie să înceapă exploatări de cărbune, este nevoie de asigurarea stocurilor de cărbune pentru perioada iernii, pentru că pe anumite cariere nu se poate exploata cărbunele şi atunci sunt necesare stocurile pe perioada iernii. Or aici lucrurile sunt clar în suferinţă şi nu mi se pare că există un obiectiv stabilit de a creşte producţia de energie electrică”, a declarat, la RFI, Ludovic Orban.

El atrage atenţia că Guvernul nu asigură resursele financiare necesare pentru a putea menţine sistemul energetic în funcţiune, în condiţiile preţului plafonat.

„La ora actuală, nu s-au decontat sumele de compensare către furnizori decât pe luna martie. Deja, furnizorii nu mai au capacitatea să finanţeze prin credite luate de la bănci, pentru că băncile nu mai au disponibilitate de a finanţa furnizorii, pentru că nu au încredere că statul îşi va onora obligaţiile de plată, iar în momentul de faţă este în suferinţă întregul sistem de producere a energiei electrice, de transport, de distribuţie şi de furnizare. Dacă Guvernul nu asigură resursele financiare necesare pentru compensarea sumelor diferenţă între preţul real la care este cumpărată energia electrică şi gazul natural de către furnizori şi preţul reglementat la care furnizorii vând către consumatori, se va ajunge la un blocaj care va aduce practic şi mai mare suferinţă în sectorul de energie”, a adăugat fostl premier.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici