Orban: Statutul PNL va avea sancţiuni etapizate pentru cei cu dosare penale şi revocarea din funcţii

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni că Statutul partidului va fi modificat astfel încât în cazul membrilor PNL cu dosare penale să se aplice sancţiuni implicite, în funcţie de stadiul procesual, inclusiv prin revocarea din funcţiile deţinute în partid şi administraţie.

274 afișări
Imaginea articolului Orban: Statutul PNL va avea sancţiuni etapizate pentru cei cu dosare penale şi revocarea din funcţii

Orban: Statutul PNL va avea sancţiuni etapizate pentru cei cu dosare penale şi revocarea din funcţii (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Orban a declarat că pe ordinea de zi a BPN al PNL din 16 martie, primul punct va viza proiectul votului prin corespondenţă, urmat de modificarea Statutului partidului şi prezentarea programului de guvernare de către prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu.

”Odată cu trimiterea în judecată, membrii PNL care vor fi trimişi în judecată, de drept vor fi suspendaţi din funcţiile politice de conducere pe care le deţin. În cazul condamnării în primă instanţă, membrii PNL care sunt condamnaţi în primă instanţă vor fi suspendaţi de drept şi din calitatea de membru, urmând ca în cazul în care sunt condamnaţi definitiv să-şi piardă de drept calitatea de membru. De asemenea, pe perioda arestului preventiv, în cazul în care se dictează arest preventiv împotriva unui membru al PNL, în mod evident acesta va fi suspendat şi din funcţia de conducere politică şi din calitatea de membru, până la încetarea măsurii de arest preventiv”, a explicat Orban.

El a menţionat că sancţiunile se aplică numai în situaţiile în care infracţiunile au fost săvârşite cu intenţie, şi nu a celor din culpă.

Orban a mai declarat că sancţiunile politice asupra membrilor PNL nu se pot aplica în toate cazurile şi pentru funcţiile administrative deţinute, cum e cazul celor alese.

”Condamnarea în primă instanţă duce automat la suspendarea din calitatea de membru, deci automat dacă este vorba de un consilier judeţean, dacă este vorba de o funcţie aleasă, omul fiind suspendat din calitatea de membru, automat nu mai acţionează ca şi membru al PNL, decât dacă este achitat în recurs. Altfel, el este suspendat din calitatea de membru, deci nu mai reprezintă în funcţia deţinută PNL”, a susţinut Orban.

El a fost întrebat cum se vor aplica sancţiunile în cazul persoanelor numite în anumite funcţii, cum e cazul miniştrilor sau a secretarilor de stat.

”Dacă este vorba de o hotărâre în primă instanţă automat îşi pierd funcţia numită (...) Automat cu condamnarea în primă instanţă îşi pierd funcţia, pentru că...sigur, nu este o hotărâre judecătorească definitivă, dar condamnarea într-o primă instanţă automat nu mai poate să dea un gir moral unui om ca să ocupe o funcţie publică”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL.

Orban a menţionat că modificările aduse Statutului PNL vor fi efective odată cu adoptarea lor în Consiliul Naţional al partidului, care va loc cel mai probabil la finalul lunii martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici