Orban Viktor: Dacă nu există patrie-mamă puternică, nu există nici o naţiune maghiară puternică

Premierul Ungariei, Orban Viktor, a vorbit, sâmbătă, la "Tusvanyos", despre schimbările care au avut loc în Ungaria în ultima perioadă, spunând că dacă nu există "patrie-mamă" puternică, nu există nici o naţiune maghiară puternică în Bazinul Carpatic.

594 afișări
Imaginea articolului Orban Viktor: Dacă nu există patrie-mamă puternică, nu există nici o naţiune maghiară puternică

Orban Viktor: Dacă nu există patrie-mamă puternică, nu există nici o naţiune maghiară puternică

La Universitatea de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tuşnad, Orban Viktor a vorbit despre viitorul naţiunii ungare şi despre perspectiva privind dezvoltarea ulterioară a Ungariei, spunând că, în lume, epocile se schimbă, iar ceea ce se vede în prezent prevesteşte "venirea unei noi ere a economiei mondiale".

Abordând situaţia concretă a Ungariei, el a afirmat că în ultimii ani aceasta a fost una favorabilă, obţinută cu preţul unor credite mari de stat şi cu măsuri anticriză.

Orban a explicat că Ungaria a trebuit să facă faţă unui stat care s-a aflat "într-o stare nenaturală".

"Până la al doilea Război Mondial, am trăit într-un stat anormal, nenatural, iar noi am dorit să păstrăm acest stat. A urmat dictatura politică şi economică, care ne-a adus într-o stare foarte gravă. În zilele noastre, am fost nevoiţi să luăm măsuri dure anticriză pentru că viaţa noastră veche nu mai este sustenabilă. Pentru prima oară e nevoie de colaps ca să renaştem din propria cenuşă", a declarat Orban.

El a vorbit şi despre situaţia gravă în care se află Grecia, afirmând că nu este doar o problemă a acestui stat, ci a întregii Europe.

De asemenea, Orban a susţinut că s-a ajuns la capătul societăţilor de bunăstare şi că nimeni nu poate aştepta "cu mâinile în sân", nimeni nu trebuie să fie victima pasivă a acestei perioade, ci fiecare stat trebuie să acţioneze şi să aibă un rol central în noua economie.

El a adăugat că statul în sine nu are putere dacă nu există vocaţie, altfel acesta va fi unul corupt şi va ajunge sub influenţa grupurilor de interese.

"Statul puternic trebuie sprijinit de o comunitate pe care, la rândul său, trebuie să o reprezinte şi să o deservească. Statul ungar a încercat să dea răspuns adecvat acestei schimbări şi comunitatea a simţit acest lucru înainte de alegerile din 2010, înţelegând că este nevoie de schimbare şi a votat actualul Guvern", a spus premierul ungar.

Orban a afirmat că nu supravieţuirea are importanţă în acest context, ci lupta împotriva şomajului, a veniturilor ilicite şi a corupţiei.

El a adăugat că, în urma acestor lucruri, în Ungaria s-au produs o serie de schimbări în ceea ce priveşte legile organice, Constituţia, legea presei, au fost impuse impozite la bănci, s-a luat măsura (re)naţionalizării pilonului de pensii private, măsuri pentru care Guvernul a fost criticat, dar care, în opinia sa, au reprezentat soluţiile de care Ungaria avea nevoie pentru a ieşi din criză.

În final, el le-a spus celor prezenţi că, dacă nu există "patrie-mamă" puternică, nu există nici o naţiune maghiară puternică în Bazinul Carpatic.

"Nu va fi uşor, va fi un marş cu conflicte, cu lovituri, şi rugăm în primul rând oamenii să-şi schimbe strategiile proprii de viaţă, precum şi pe cele ale familiilor lor", a spus el, referindu-se la sutele de mii de oameni care vor să se pensioneze, să părăsească munca, la sutele de familii care îşi bazează existenţa pe ajutor şi "ale căror copii nu şi-au văzut părinţii niciodată sculându-se de dimineaţă să plece la muncă".

"În schimbarea de epocă ce ne aşteaptă, întărirea naţiunii nu este o şansă, ci o necesitate şi va duce la renaşterea naţională în toată lumea occidentală", a conchis el.

Premierul ungar a venit "Tusvanyos", pentru prima dată cu soţia sa şi cu doi dintre cei cinci copii.

Zeci de politicieni din România şi din Ungaria au fost invitaţi să participe la cea de-a XXII-a ediţie a Universităţii de Vară "Tusvanyos", care se desfăşoară la Băile Tuşnad până duminică, deschiderea oficială având loc miercuri.

Sâmbătă, a avut loc cea mai aşteptată dezbatere din cadrul manifestării, cu tema "Ce aparţine împreună creşte împreună - unificarea naţională maghiară în Europa secolului XXI".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici