PACT semnat în cinci la Cotroceni | Iohannis, reacţie faţă de absenţa PSD: Nu se schimbă. A cerut mai multe amendamente decât avea articole pactul/ Lista semnatarilor rămâne deschisă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la semnarea Acordului Politic Naţional care vizează consolidarea parcursului european al României, că PSD nu are intenţia să se schimbe, iar legat de pact PSD a propus amendamente mai multe decât avea articole pactul. Preşedintele României şi liderii PNL, USR, PMP şi Pro România au participat la Cotroceni la ceremonia de semnare a Acordului politic naţional care vizează consolidarea parcursului european al României. Iohannis a precizat că propune ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislaţie în cel mai scurt timp măsurile necesare asigurării respectării atât în ţară, cât şi în străinătate a exercitării depline şi efective a dreptului de vot de către cetăţenii români.

8524 afișări
Imaginea articolului PACT semnat în cinci la Cotroceni | Iohannis, reacţie faţă de absenţa PSD: Nu se schimbă. A cerut mai multe amendamente decât avea articole pactul/ Lista semnatarilor rămâne deschisă

PACT semnat între cinci lideri la Cotroceni | Iohannis, reacţie faţă de absenţa PSD: Nu se schimbă. A cerut mai multe amendamente decât avea articole pactul/ Lista semnatarilor rămâne deschisă

"După consultăril cu partidele, am formulat concluziile într-un document pe care l-am propus partidelor, un acord pentru consolidarea parcursului european. Iată că azi ne aflăm aici. (...) Nu m-a anunţat, cel puţin pe mine că e interesat PSD, care aparent din 27 mai se schimbase, dar nu este aşa. PSD nu s-a schimbat, nu se schimbă. A pierdut primul rând de alegeri dintr-un set mai larg, dar a rămas doar cu aparenţa schimbării. PSD urmăreşte aceleaşi obiective şi răspunsul lor pe care mi l-au dat prin media a fost practic un refuz. Ei aveau mai multe amendamente decât articole avea acest acord", a declarat Klaus Iohannis.

Acesta a atacat din nou partidul aflat la guvernare: "PSD a dăunat foarte mult României. Din cauza PSD nu s-a dezvlotat mai mult şi nu se dezvoltă nici acum.Aceste alegeri au reprezentat o victorie a românilor împotriva incompetenţei PSD-iste, împotriva atacului la justiţie, la economie naţională, dar e doar primul pas dintr-o serie mai lungă. Urmează încă 3 ocazii valoaroase de a dat lecţii PSD. Fiincă PSD nu a înţeles, a simulat. Urmează prezidenţialele, locale şi parlamentare. românii vor şti cum să voteze, dar pentru a merge mai departe cu rezultatul votului de acum e nevoie să se schimbe Constituţia şi legislaţia aferentă".

TEXTUL PACTULUI politic semnat de Iohannis, împreună cu PNL, USR, PMP şi Pro România

Klaus Iohannis, despre acordul naţional propus partidele: Lista semnatarilor rămâne deschisă

Klaus Iohannis a declarat, la semnarea de către PNL, USR, PMP şi Pro România a acordului politic naţional care vizează consolidarea parcursului european al României, că lista semnatarilor rămâne deschisă. El a precizat că „e posibil ca pe parcurs şi alţii să revină la gânduri mai bune”

„Sunt foarte bucuros că semnăm noi cinci acest acord naţional. Această semnare nu reprezintă un pas prin care vrem să excludem pe alţii. Dvs preşedinţii de partide v-aţi declarat de acord cu mine să semnaţi acest acord. Lista semnatarilor rămâne însă deschisă. E posibil ca pe parcurs şi alţii să revină la gânduri mai bune şi vreau să păstrăm deschisă poarta tuturor politicienilor care vor să construiască o Românie mai bună”, a afirmat Klaus Iohannis, joi la Cotroceni.

Şeful statului a felicitat liderii partidelor prezente pentru rezultatele obţinute la alegerile europarlamentare.

„Pe 26 mai au avut loc alegeri europarlamentare la termen şi formaţiunile dvs au obţinut rezultate frumoase. Vă felicit pentru acesta. În paralel cu alegerile europarlamentare am convocat un referendum naţional, pentru că am considerat că cetăţenii trebuie să dea un răspuns ferm şi clar unei guvernări eşuate şi unui asalt asupra justiţiei. Românii au ieşit în număr mare la vot şi au dat un răspuns clar, ferm şi uşor de citit. La întrebările pe care le-am formulat la referendum au răspuns afirmat 6 milioane de români”, a completat Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă, a declarat, joi, că partidul pe care îl conduce interminar nu se va prezenta la semnarea pactului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis privind semnarea Acordului Politic Naţional care vizează consolidarea parcursului european al României. "Noi am spus că vrem să depunem amendamente şi atâta timp cât amendamentele mele nu se regăsesc în acest pact, nu avem de ce să semnăm acest pact”, a declarat Viorica Dăncilă.

Preşedinţii PNL, USR, PMP şi Pro România, Ludovic Orban, Dan Barna, Eugen Tomac şi respectiv Victor Ponta au semnat alături de Klaus Iohannis acordul politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României, în cadrul unei ceremonii organizat de şeful statului la Palatul Cotroceni.

Iohannis a precizat că propune ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislaţie în cel mai scurt timp măsurile necesare asigurării respectării atât în ţară, cât şi în străinătate a exercitării depline şi efective a dreptului de vot de către cetăţenii români.

După alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai, şeful statului a propus un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.

Dan Barna, despre pact: Un prim pas spre transformarea CCR într-un arbitru adevărat şi neutru

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, joi, la semnarea acordului naţional care vizează consolidarea parcursului european al României, că pactul reprezintă un prim pas dintr-o construcţie în cadrul căreia, alături de iniţiativa "Fără penali", CCR trebuie să devină un arbitru adevărat şi neutru.

"USR a semnat acest acord naţional pentru că el conţine ceea ce de trei ani în Parlamentul României , în tiate judeţele României şi în diaspora , USR a susţinut, că România trebuie să fie un stat de drept, că România trebuie să fie un stat în care jstiţia să funcţioneze independent şi să fie o putere respectată. Acest pact este prima piesă dintr-o construcţie care trebuie să conţină şi "Fără penali în funcţii publice", este cel mai simplu instrument pe care noi, ca societate şi un milion de români au confirmat lucrul acesta, putem să-l introducem în Constituţie pentru ca politica românească să devină ceva mai bună. Acest pact este de asemenea un prim pas dintr-o construcţie unde, alături de "Fără penali", trebuie să transformăm Curtea Constituţională într-un arbitru adevărat şi neutru al funcţionării statului, iar justiţia şi legile justiţiei să fie corectate", a declarat Dan Barna, la Palatul Cotroceni.

Tomac, despre pactul politic propus de Iohannis: Am semnat din convingere

Liderul PMP Eugen Tomac a declarat că a semnat din convingere acordul politic naţional iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, precizând că partidul pe care îl conduce este deschis şi la semnarea altor acorduri pe diferite teme majore, precum educaţie, sănătate sau Republica Moldova.

„În numele colegilor din PMP, ne-am aşezat şi noi semnătura pe acest acord politic pe care l-aţi iniţiat, din convingere”, a afirmat Eugen Tomac, joi la Palatul Cotroceni, precizând că PMP crede în valori precum democraţia, libertatea şi parcursul european al României.

Liderul PMP a adăugat că speră ca toţi politicienii vor înţelege mesajul pe care l-au transmis românii la alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai.

„Sper că toţi politicienii vor înţelege mesajul transmis de români pe 26 mai. Îmi doresc domnule preşedinte, aşa cum v-am spus şi la consultări, şi vom răspunde cu aceeaşi deschidere, ca atunci când ne veţi invita pentru un acord legat de educaţie, sănătate, de diaspora pe teme mari, ce ţin de priorităţile ţării. Chiar şi un acord pentru Republica Moldova. PMP va răspunde cu deschidere”, a completat Tomac.

Orban: Mă bucur că am ocazia să îmi pun semnătura pe un document extrem de important

Ludovic Orban a declarat, după semnarea pactului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis că partidul pe care îl conduce a militat pentru ca România să devină o ţară cu adevărat europeană. Liderul PNL a adăugat că partidele care nu ţin cont de voinţa oamenilor vor dispărea.

”Mă bucur că am ocazia să îmi pun semnătura pe un document extrem de important care poate să pună bazele realizării unei democraţii autentice în România, care să se bazeze pe valorile, principiile şi normele europene, pe respectarea cu sfinţenie a drepturilor şi libertăţilor individuale, pe respectarea statului de drept, a independenţei justiţiei, a liberului acces a cetăţeanului la justiţie, care să se bazeze pe o competiţie onestă între cetăţenii României şi care să permită fiecărui cetăţean român să-şi găsească dreptatea în societatea democratică românească”, a afirmat Ludovic Orban, joi la Palatul Cotroceni.

Acesta a mai spus că PNL a acţionat, încă de la formarea partidului, ca Romînia să devină o ţară cu adevărat europeană.

”Încă de la înfiinţarea sa, PNL a acţionat constant, hotărât, cu determinare, pentru ca România sădevină cu adevărat o ţară europeană, o ţară respectată, o ţară care să stea pe picior de egalitate la masa UE”, a completat Orban.

Liderul liberal a adăugat că pactul conţine obiective pentru care PNL şi preşedintele Iohannis militează de doi ani şi jumătate.

”În ceea ce priveşte obiectivele cuprinse în acest pact, sunt obiective care alături de preşedinte milităm de foarte mult timp, iar mai ales de doi ani şi jumătate suntem angajaţi cu preşedintele şi Opoziţie într-o bătălie foarte dură în care am folosit toate armele constituţionale. Sunt convins că orice formaţiune politică care nu va ţine cont de voinţa oamenilor va dispărea de pe scena politică pentru că suveranitatea aparţine cetăţenilor”, a mai spus preşedintele PNL.

Taguri:
iohannis,
pact,
psd

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici