Paleologu: Nu cred în alegeri anticipate. Nu văd demisia preşedintelui ca pe o soluţie

Vicepreşedintele PDL Teodor Paleologu a declarat, duminică, la Realitatea TV, că nu crede în soluţia alegerilor anticipate, că nu vede demisia preşedintelui ca pe o soluţie, dar că în schimb acesta "poate decide o schimbare de guvern dacă crede că e cazul să facă un asemenea pas".

755 afișări
Imaginea articolului Paleologu: Nu cred în alegeri anticipate. Nu văd demisia preşedintelui ca pe o soluţie

Paleologu: Nu cred în alegeri anticipate. Nu văd demisia preşedintelui ca pe o soluţie (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Paleologu a fost întrebat care este soluţia pentru ca manifestaţiile de protest să înceteze şi care este soluţia pentru rezolvarea problemelor celor care manifestă în ultimele zile, în condiţiile în care Opoziţia susţine că este nevoie de demiterea preşedintelui Traian Băsescu, schimbarea Guvernului, convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare sau reluarea discuţiilor pe reforma sănătăţii.

"Nu cred în soluţia alegerilor anticipate. Avem alegeri la sfârşitul acestui an, nu văd de ce să facem mai devreme alegeri. Chestiunea comasării este o chestiune separată. Sunt unele argumente valabile în această privinţă. Într-adevăr, principial, nu e neapărat o soluţie optimă, dar s-a considerat că e o soluţie de economie într-un an de criză. Bun, se poate discuta mult şi bine pe această temă", a spus Paleologu.

El a susţinut că preşedintele poate decide o schimbare de guvern dacă va considera că e cazul să facă un asemenea pas.

"Nu văd demisia preşedintelui ca pe o soluţie. În schimb, evident, preşedintele poate decide o schimbare de guvern dacă crede domnia sa că e cazul să facă un asemenea pas, pentru că e atributul său constituţional. Este un om care ascultă ce se întâmplă în societate şi e decizia dânsului dacă va considera că e necesar acest lucru", a opinat vicepreşedintele PDL.

Potrivit articolului 110 din Constituţie, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile. Articolul 106 prevede că funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege. De asemenea, aliniatul 2 al articolului 107 precizează că preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că PNL va cere actualei puteri pregătirea cât mai curând de alegeri anticipate, el apreciind că aceasta este "singura soluţie" pentru ca în anul 2012 "toate formele de nemulţumire publică să nu escaladeze".

Antonescu a mai spus că va cere luni Biroului Politic al partidului şi aliaţilor din USL să aprobe strângerea de semnături şi dezbaterea publică privind proiectul de suspendare a preşedintelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici