Pambuccian: Nu am discutat în coaliţie despre noul minister. Un singur om nu poate rezolva problemele

Varujan Pambuccian a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că în coaliţie nu a avut loc o discuţie privind înfiinţarea ministerului pentru fonduri europene şi că ar fi "în ordine" un astfel de minister dacă ar folosi la absorbţia fondurilor, însă un singur om nu poate rezolva problema.

222 afișări
Imaginea articolului Pambuccian: Nu am discutat în coaliţie despre noul minister. Un singur om nu poate rezolva problemele

Varujan Pambuccian (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Nu a avut loc o discuţie în coaliţie. Dacă acest lucru foloseşte la o absorbţie a fondurilor europene, e în ordine. (...) Dar nu cred că o singură persoană poate rezolva problema, este o problemă de mii de oameni", a precizat liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

El a explicat că trebuie modificat şi "îndreptat ceva" la autorităţile de management, deoarece "foarte multă lume scrie proiecte aiurea pentru punctaj" şi constantă că, apoi, nu se pot finanţa.

"Trebuie schimbat ceva şi în modul în care se evaluează proiectele pentru fonduri europene. Foarte multe proiecte au avut probleme pentru că nu au fost realist scrise. Dacă s-ar rezolva cu un singur om, ar fi în regulă, dar este un lanţ de oameni, cei care aplică, care decid etc.", a mai spus Pambuccian, care a precizat că nu ştie care ar fi soluţia la aceste probleme.

În legătură cu persoana care ar conduce acest minister, Pambuccian a spus că această chestiune este "de tabloid" şi că nu are importanţă deoarece problemele nu s-ar rezolva "cu o singură persoană".

În opinia lui Pambuccian, "cineva ar trebui să-i facă să înţeleagă" pe cei implicaţi în proiectele privind absorbţia fondurilor europene că "proiectele trebuie scrise realist". El a adăugat că "trebuie modificat ceva în privinţa evaluatorilor", arătând că, astfel, lucrurile s-ar schimba.

Întrebat dacă va avea loc o discuţie în coaliţie pe această temă, Pambuccian a răspuns că el a spus toate aceste probleme de fiecare dată.

Şeful statului a declarat, luni seară, la TVR 1, că ministerul pentru fondurile europene va fi înfiinţat imediat după reunirea Parlamentului în sesiunea de toamnă, el menţionând că ştie cine va fi deţinătorul acestui portofoliu, fiind "convenit cu premierul" şi trebuind să fie un om credibil la Bruxelles.

Întrebat cine ar putea ocupa postul de ministru, Băsescu a răspuns că "în primul rând trebuie să fie un om credibil la Bruxelles".

"Nu fac un secret din a vă spune că ştiu cine va fi, e convenit cu premierul. Şi va fi la momentul la care Parlamentul este aici", a mai spus el.

Surse politice au declarat agenţiei MEDIAFAX, în 7 iulie, că înfiinţarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sârbu sau de consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european, şi care să gestioneze inclusiv proiectele finanţate din fonduri UE, a fost discutată de preşedintele Băsescu cu premierul Boc, în întâlnirea din aceeasi zi, la Palatul Victoria.

Viitorul minister al Afacerilor Europene va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din subordinea premierului şi, probabil, Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi, nu şi autorităţile de management, urmând să fie condus de o persoană cu rang de ministru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici