Parlamentari români la ambasadorul rus la Bucureşti. Aurescu: demersul nu are nicio valoare oficială

Bogdan Aurescu spune că demersul parlamentarilor români primiţi de ambasadorul rus la Bucureşti nu are nicio valoare oficială, nici un mandat din partea autorităţilor statului.

1772 afișări
Imaginea articolului Parlamentari români la ambasadorul rus la Bucureşti. Aurescu: demersul nu are nicio valoare oficială

Demersul parlamentarilor români primiţi în audienţă de ambasadorul Rusiei la Bucureşti nu are nici o valoare oficială, declară la RFI ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, după ce trei parlamentari ex-AUR şi unul de la PSD au cerut să fie primiţi de diplomatul rus.

Printre ei se află Diana Şoşoacă şi Dumitru Coarnă. Ei i-au transmis ambasadorului rus dorinţa de neutralitate a României şi disponibilitatea de a media negocieri de pace la Bucureşti.

Bogdan Aurescu spune că demersul celor patru parlamentari primiţi în audienţă de ambasadorul rus nu implică poziţia statului român: „Cred că nici nu merită foarte multe comentarii un astfel de demers, care nu are nici un fel de valoare oficială, fără nici un fel de, să spunem, mandat din partea autorităţilor statului, deci nu exprimă decât eventual poziţia personală a acelor persoane".

În opinia sa, „dacă discutăm despre fondul problemei, adică despre ce înseamnă o poziţie de neutralitate într-un conflict armat contemporan, este clar că avem de-a face cu un agresor, care este Federaţia Rusă, care în mod ilegal foloseşte forţa armată împotriva Ucrainei, care este statul victimă şi orice stat care este terţ faţă de conflict, deci nu este implicat direct în conflict, are obligaţia de a ajuta victima şi nu de a menţine o situaţie de perfectă neutralitate. În Dreptul internaţional contemporan, neutralitatea nu mai presupune o imparţialitate perfectă faţă de părţile diferendului, ci presupune o atitudine de sprijin pentru victimă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici