Parlamentarii opoziţiei au intrat în "protest parlamentar pe perioadă nedeterminată"

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, şi liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, au anunţat, miercuri, în plenul Senatului, că reprezentanţii acestor grupuri iniţiază un prostest parlamentar.

791 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii opoziţiei au intrat în "protest parlamentar pe perioadă nedeterminată"

Parlamentarii opoziţiei au intrat în "protest parlamentar pe perioadă nedeterminată" (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"În situaţii extraordinare, extreme trebuie atitudini şi măsuri extreme", a arătat Haşotti, care a menţionat că, începând de miercuri, senatorii USL vor iniţia "un protest".

Potrivit afirmaţiilor sale, acestă măsură de protest vine în urma faptului că mandatul parlamentarilor a fost "viciat" prin paisprezece asumări de răspundere şi prin abuzul de ordonanţe de urgenţă.

El a reclamat faptul că reprezentanţii puterii nu au respectat algoritmul în cazul numirii unor membri în unele instituţii subordonate Parlamentului.

Liberalul a arătat că parlamentarii USL vor participa, totuşi, la lucrările Parlamentului în cazul dezbaterii unor eventuale moţiuni, la procedurile legate de organizarea unor eventuale alegeri anticipate.

Potrivit afirmaţiilor sale, parlamentarii din opoziţie vor participa la contestarea unor legi la Curtea Constituţională, la dezbaterea unor tratate importante pentru România şi, dacă se va pune în discuţie, suspendarea preşedintelui României.

"La Biroul Permanent şi în plen vor participa liderii grupurilor parlamentare", a mai precizat Puiu Haşotti.

"În fiecare luni, însă, vom veni în plenul Senatului pentru a arăta în continuare că protestul nostru va continua", a spus el, adăugând că parlamentarii USL vor continua să adreseze interpelări şi să facă declaraţii politice.

Haşotti a anunţat, de asemenea, că parlamentarii USL îşi vor dona indemnizaţiile şi toate drepturile care li se cuvin pe perioada protestului.

"Fiecare este liber să doneze aceste drepturi unde crede. De exemplu, la SMURD", a arătat acesta.

La rândul său, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunţat că, începând de miercuri, grupurile parlamentare USL se vor alătura "masei inepte". "Vom intra în grupul viermilor care rod la temelia puterii şi, sigur, vom purta cu demnitate acel apelativ de ciumpalaci", a menţionat el, declarându-se surprins de reacţia parlamentarilor puterii, care "au mai avut forţa" să glumească după anunţul făcut de opoziţie.

Deputatul PSD Victor Ponta a anunţat, miercuri, în plen, iniţierea de către USL a unui protest parlamentar, arătând că reprezentanţii PSD şi PNL vor fi prezenţi în orele de program la Camera Deputaţilor, dar nu vor participa la lucrările acestui for legislativ.

Ponta a spus că în privinţa acţiunilor parlamentare externe, parlamentarii USL "îşi vor reduce prezenţa doar la acele acţiuni care ţin de reprezentarea României la structurile internaţionale şi la acţiunile de protocol".

Ponta a precizat că parlamentarii opoziţiei vor vota, miercuri, constituirea noului Birou Permanent al Camerei Deputaţilor.

Liderul PSD a prezentat şi motivaţile protestului parlamentar iniţiat de opoziţie, una dintre aceste motivaţii fiind numărul de legi adoptate prin asumare, dar şi "furtul repetat la vot şi încălcarea procedurilor de către Roberta Anastase".

"Considerăm că prezenţa noastră la lucrările plenului, Comisiilor şi Biroului Permanent poate să aibă loc în măsura în care Camera Deputaţilor revine la rolul său de a vota legi", a spus Victor Ponta.

El a mai spus că protestul parlamentarilor poate înceta la declanşarea procedurilor de alegeri anticipate sau la o eventuală procedură de suspendare a preşdintelui României.

Preşedintele PSD a mai spus că parlamentarii USL vor participa la vot în Camera Deputaţilor în cazul tratatelor internaţionale care privesc interesul naţional şi care nu suferă amânare.

Grupurile parlamentare reunite ale PSD şi PNL au aprobat, miercuri, cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar două abţineri, propunerea lui Victor Ponta ca opoziţia să intre în "protest parlamentar pe perioadă nedeterminată".

Abţinerile au fost din parte deputaţilor PSD Victor Socaciu şi Matei Brătianu.

Şedinţa s-a desfăşurat integral în prezenţa presei.

USL ar urma să asigure o "prezenţă minimă" la comisii şi Birouri Permanente

Senatorul PNL Teodor Meleşcanu a făcut un amendament la propunerea lansată de Ponta, în care cerea ca liderii de grup ai partidelor de opoziţie să se întâlnească şi să stabilească modul în care se va proceda la diferite activităţi parlamentare, precum şi o minimă prezenţă la lucrările comisiilor şi ale Birourilor Permenente.

Amendamentul a fost însuşit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici