Parlamentarii s-au grăbit să plece în vacanţa de vară. Manda: Nu am putut repartiza ordonanţele de urgenţă la comisii pentru că nu am avut cvorum la Senat

Vicepreşedintele Biroului permanent al Senatului, Claudiu Manda, a declarat că ordonanţele de urgenţă adoptate în ultimele trei şedinţe de Guvern nu au putut fi distribuite către comisii, deoarece nu a fost întrunit cvorumul necesar pentru desfăşurarea şedintei.

636 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii s-au grăbit să plece în vacanţa de vară. Manda: Nu am putut repartiza ordonanţele de urgenţă la comisii pentru că nu am avut cvorum la Senat

Manda: Nu am putut repartiza ordonanţele de urgenţă la comisii pentru că nu am avut cvorum la Senat

Şedinţa biroului permanent al Senatului nu a avut loc joi seară, deoarece au fost prezenţi doar şase senatori, iar cvorumul necesar este de şapte, având în vedere că numărul total al membrilor biroului permanent este de 13 senatori. Drept urmare, ordonanţele de urgenţă adoptate în ultimele trei şedinţe de Guvern nu au putut fi trimise joi spre comisii, din lipsa de cvorum, deşi Constituţia prevede că biroul pemanent trebuie să le repartizeze în termen de cinci zile de la depunerea sau trimiterea spre Parlament.

"Astăzi este ultima zi în care suntem în sesiune extraordinară, se presupune că toţi colegii senatori ar trebui să fie în activitate, în circumscripţii sau în Comisii. Senatul a fost sesizat cu ordonanţe de urgenţă adoptate în şedinţa de Guvern de joia trecută, de marţi şi de astăzi şi era obligaţia Biroului permanent să le constate şi să le reparizeze către Comisii. Din păcate, au fost şase colegi prezenţi din cei 13, nu am putut să ţinem şedinţa, motiv pentru care o să existe în viitor o altă şedinţă a Biroului permanent să repartizeze către Comisii aceste Ordonanţe de urgenţe", a declarat senatorul PSD, Claudiu Manda, la Parlament.

"Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă cuprinzând norme de natura legii organice se aprobă cu majoritatea prevăzută la articolul 76 alineatul (1)", prevede articolul 115 din Constituţia României.

Guvernul este abilitat să emită, în perioada vacanţei parlamentare, ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, conform Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe promulgată, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, Executivul nu mai poate emite ordonanţe de urgenţă pe durata vacanţei parlamentare.

Pe 26 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care abilitează Guvernul să emită ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, în domenii care nu fac obiectul legilor organice, precum fondurile europene, agricultură, sănătate, transporturi, finanţe, afaceri interne, cultură şi comunicaţii.

Prin urmare, ordonanţele de urgenţă emise în ultimele trei şedinţe de Guvern vor trebui reaprobate după încheierea vacanţei parlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici