Parlamentarii se pregătesc să intre în Centrul pentru interceptări, lăsat de Cioloş la SRI. Deputat PSD: „Tehnocraţii nu stăpânesc acest domeniu”

Ordonanţa interceptărilor intră luni în dezbaterea Parlamentului. Pe masă cu actul normativ adoptat de mai bine de o săptămână de Guvern, senatorii şi deputaţii îşi fac planul de bătaie. Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că ordonanţa trebuie respinsă pentru că guvernul nu poate modifica legislaţia referitoare la drepturile şi libertăţile fundamentale.

2069 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii se pregătesc să intre în Centrul pentru interceptări, lăsat de Cioloş la SRI. Deputat PSD: „Tehnocraţii nu stăpânesc acest domeniu”

Parlamentarii se pregătesc să intre în Centrul pentru interceptări, lăsat de Cioloş la SRI. Deputat PSD: „Tehnocraţii nu stăpânesc acest domeniu” (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

O altă problemă ar fi Centrul Naţional pentru Interceptarea Comunicaţiilor, mulţi parlamentari susţinând ideea unei entităţi independente pentru interceptări. „Pot să vă spun că sunt lucruri care nu pot fi puse în aplicare, sunt numai teoretice, probabil, ca să zic aşa, tehnocrate. Iar eu cred că tehnocraţii nu stăpânesc acest domeniu”, este concluzia senatorului PSD, DDaniel Savu membru al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, scrie Gândul.

TITLURILE ZILEI

Interceptările agită apele în politica din România în continuare. Cu ordonanţa adoptată de Guvern pe masă, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cere respingerea actului normativ pe motiv de neconstituţionalitate şi iniţierea unei legi privind supravegherea tehnică.

„Prevederile constituţionale sunt extrem de clare: nu se poate modifică prin OUG legislaţia referitoare la drepturile şi libertăţile fundamentale. Ar fi o greşeală imensă a Parlamentului dacă ar intră în discuţie pe ordonanţă. Ordonanţă trebuie respinsă, iar din conţinutul ei putem să luăm acele texte pe care le considerăm oportune şi să mergem mai departe cu o propunere legislativă care să reglementeze situaţia interceptărilor”, a spus Tăriceanu.

Şeful Senatului susţine că este nevoie de crearea unei autorităţi independente de interceptare.

„Soluţia este recurgerea la crearea unei autorităţi independente de interceptare, aşa cum a fost prevăzută în proiectul de lege privind legile securităţii naţionale din 2007. Proiectul, după cum ştiţi, a fost depus în parlament. Atunci când eram prim ministru, am dat punctul de vedere al Guvernului, care prevedea un lucru foarte clar: interceptările pe securitate naţională să fie făcute de SRI, pe contraterorism, pe crimă organizată, urmând ca restul să fie făcute de cei care ua obligaţia să adune probe judiciare, de autorităţiţe judiciare - procuratură şi poliţia judiciară. Proiectul a avut un parcurs complicat la Parlament, a durat foarte mult, a fost blocat. Şi atunci serviciile (secrete - n.r.) voiau mai multă putere, ceea ce este greşit - puterea fără control din partea societăţii, fără control civil, vedem unde duce, la excese şi la abuzuri", a susţinut Tăriceanu, nemulţumit de Centrul pentru interceptări, rămas la SRI.

Ideea unei structuri autonome este susţinută şi de senatorul PSD Ioan Chelaru, care a spus pentru Mediafax că, de fapt, societatea civilă este cea care ar trebui să controleze această autoritate care să facă ascultarea telefoanelor. „Indiferent unde funcţionează, centrul de interceptări trebuie să aibă o autoritate şi o autonomie şi trebuie pus sub controlul societăţii civile, în principal, dar oricum sub controlul unei autorităţi care nu are nici caracter politic şi care nu este parte a niciunei puteri a statului", a arătat Chelaru.

De altfel, pesedistul Georgian Pop, şeful comisie parlamentare pentru controlul SRI, nu exclude ideea.

„Dacă în perioada următoare, în urma unei dezbateri serioase la care să participe politicieni, reprezentanţi ai sistemului de justiţie, reprezentanţi ai asociaţiilor de magistraţi, mass-media, societatea civilă, găsim o formulă consensuală, e de preferat să fie o formulă consensuală, în care stabilim că se înfiinţează în România un alt centru sau o altă platformă pentru punerea în executare a interceptărilor din zona judiciară, sigur că totul este în regulă, este o decizie politică şi asumată, să se facă un nou centru”, a spus pentru gândul Georgian Pop.

Citeşte continuarea pe  Gândul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici