Parlamentul a adoptat actele privind bugetul pe 2010 şi respectarea angajamentelor faţă de FMI

Parlamentul a adoptat, miercuri, Hotărârea prin care solicită guvernului să transmită proiectul privind bugetul pe 2010 şi declaraţia privind respectarea angajamentelor faţă de FMI.

28 afișări
Imaginea articolului Parlamentul a adoptat actele privind bugetul pe 2010 şi respectarea angajamentelor faţă de FMI

Parlamentul a adoptat actele privind bugetul pe 2010 (Imagine: Bogdan Maran/MediafaxFoto)

Parlamentul a adoptat o Hotărâre prin care solicită Guvernului să prezinte proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului asigurărilor sociale pe anul 2010.

Parlamentul şi-a exprimat, de asemenea, miercuri, întregul angajament şi deplina susţinere pentru respectarea nivelului indicatorilor economici, aşa cum sunt prevăzuţi în acordul cu FMI, şi care trebuie să fundamenteze viitoarea lege a bugetului de stat pentru anul 2010.

Senatorii şi deputaţii au adoptat, în acest sens, cu unanimitate de voturi, o declaraţie politică în care se arată că numai în aceste condiţii România va putea depăşi criza economică cu care se confruntă şi îşi va afirma statutul de partener credibil pentru organismele internaţionale.

În documentul adoptat de Camerele reunite se menţionează că această declaraţie a fost adoptată având în vedere că România are nevoie de un buget de stat pentru anul 2010 în concordanţă cu prevederile şi angajamentele asumate prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi că dezbaterea publică indică, în acest moment, că nu se poate adopta legea bugetului pe anul 2010.

În documentul citat se mai arată că Guvernul Boc nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a transmite Parlamentului proiectul legii bugetului până la 15 octombrie 2009, aşa cum e prevăzut în lege.

"Constituţia şi legile ţării prevăd adoptarea bugetului de stat numai la propunerea Guvernului, iar reprezenţii FMI doresc din partea României un semnal politic clar privind continuarea politicilor prevăzute în cadrul Acordului", se mai menţionează în declaraţia Parlamentului.

Plenul reunit al celor două Camere a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, completarea ordinii de zi cu două noi puncte care vizează adoptarea unei declaraţii şi a unei hotărâri politice privind respectarea indicatorilor macroeconomici şi transmiterea unui proiect de buget.

Preşedintele de şedinţă, Mircea Geoană, a declarat de la prezidiu, că în mod excepţional, la propunerea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, se poate modfica ordinea de zi, anunând că s-a convenit completarea cu două acte politice ale Parlamentului - o declaraţie referitoare la angajamentul Parlamentului de a respecta obligaţiile şi indicatorii macroeconimici stabiliţi cu FMI şi o hotărâre privind transmiterea de către Guvernul României a unui proiect de buget de stat.

Propunerea de completare a ordinii de zi a fost adoptată cu 216 voturi "pentru" şi un vot împotrivă şi 110 abţineri.

Înainte de şedinţă, Geoană a afirmat răspunzând unor întrebări ale ziariştilor, că social-democraţii nu vor solicita în şedinţa comună a Parlamentului de miercuri adoptarea hotărârii pentru abilitarea Guvernului interimar să propună un proiect de buget de stat pentru 2010.

Liderii grupurilor PSD, PNL, PC, UDMR şi Minorităţi au stabilit ca Parlamentul să adopte o Hotărâre prin care să ceară Guvernului prezentarea proiectului de buget pe 2010 şi o Declaraţie prin care să se asigure adoptarea bugetului în condiţiile respectării obligaţiilor internaţionale asumate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici