Parlamentul a aprobat numirea a şase membri ai CNCD

Parlamentul a aprobat, miercuri, numirea a şase membri în Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, PNL contestând audierea candidaţilor, Ludovic Orban solicitând reluarea procedurii.

665 afișări
Imaginea articolului Parlamentul a aprobat numirea a şase membri ai CNCD

Parlamentul a aprobat numirea a şase membri ai CNCD (Imagine: Mediafax Foto / Bogdan Maran)

Astfel, au fost aleşi în conducerea Consiliului, prin vot pe listă, Asztalos Csaba Ferenc, propus din partea grupului parlamentar al UDMR, actual preşedinte al CNCD, Claudia Sorina Popa, din partea PNL, care este şi în prezent membru al Colegiului Director al CNCD, Petre Manole, consilier al ministrului delegat pentru Dialog Social, Luminiţa Gheorghiu şi Cristian Jura, care sunt şi în prezent în conducerea CNCD şi Ilie Dincă, din partea minorităţilor.

Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a solicitat, în plen, reluarea audierii candidaţilor pentru CNCD pe motiv că audierea din comisii a fost neregulamentară, el arătând că un candidat, cel din partea minorităţilor, Ilie Dincă, a fost audiat de două ori, prima oară fiind respins, iar a doua oară fiind avizat favorabil.

Orban a susţinut că majoritatea parlamentară a făcut o neregulă deoarece, deşi a promis grupului minorităţilor că va susţine candidatul lor, pe Ilie Dincă, în 25 martie l-a votat pe Dragoş Niţă, candidat independent.

"Ceea ce a făcut PSD este inacceptabil. Ilie Dincă a fost audiat pe 25 martie şi a primit 7 voturi. La acel vot, majoritatea parlamentară, deşi promisese minorităţilor că va susţine candidatul lor, a votat un candidat Niţă. Nu au votat nici candidatul minorităţilor, nici candidatul PNL. Ca urmare a sesizării grupului minorităţilor, aceeaşi majoritate a făcut iarăşi o coţcărie votând din nou asupra candidatului Ilie Dincă. Este profund neregulamentar. A fost votat separat, noi nu am participat, a fost votat numai de majoritatea parlamentară. Ceilalţi candidaţi au fost discriminaţi", a spus Orban.

Cererea lui Orban a fost respinsă de plen, iar la votul plenului Parlamentului au intrat pe listă 7 candidaţi avizaţi favorabil de comisii pe cele 6 locuri vacante de la CNCD.

Deputatul PNL Mircea Toader a propus ca pe lista de vot să fie trecuţi toţi cei 18 candidaţi, arătând că este neregulamentar şi discriminatoriu să fie trecuţi doar 7 candidaţi pe cele 6 locuri vacante, însă şi această propunere a fost respinsă de plen.

Comisiile juridice, de egalitate de şanse şi drepturile omului au validat, în 24 martie, şase membri ai Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, deputatul PNL Cristina Pocora criticând rezultatul votului şi arătând că PSD nu a respectat "înţelegerile şi ponderile din Parlament".

În urma audierilor, au primit votul senatorilor şi deputaţilor Asztalos Csaba Ferenc, propus din partea grupului parlamentar al UDMR, Claudia Sorina Popa, din partea PNL, care este şi în prezent membru al Colegiului Director al CNCD, Petre Manole, consilier al ministrului delegat pentru Dialog social, Luminiţa Gheorghiu şi Cristian Jura, care sunt şi în prezent în conducerea CNCD şi Dragoş Tiberiu Niţă, candidat independent. Miercuri, comisiile s-au reunit pentru a-l reaudia pe candidatul minorităţilor Ilie Dincă, respins în 24 martie, şi a fost avizat favorabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici