Parlamentul României îşi exprimă regretul pentru promulgarea Legii educaţiei: Ucraina să respecte dreptul minorităţii româneşti de a învăţa în limba maternă

Preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, au dat publicităţii, marţi, o declaraţie comună în care îşi exprimă regretul pentru promulgarea Legii ucrainene a educaţiei şi solicită Ucrainei să respecte dreptul minorităţii româneşti de a învăţa în limba maternă

154 afișări
Imaginea articolului Parlamentul României îşi exprimă regretul pentru promulgarea Legii educaţiei: Ucraina să respecte dreptul minorităţii româneşti de a învăţa în limba maternă

Parlamentul României îşi exprimă regretul pentru promulgarea Legii educaţiei: Ucraina să respecte dreptul minorităţii româneşti de a învăţa în limba maternă

”Parlamentul României îşi exprimă profundul regret că preşedintele Ucrainei a promulgat Legea educaţiei la 25 septembrie a.c., în pofida tuturor demersurilor efectuate pentru a semnala părţii ucrainene neajunsurile acestui act normativ, în sensul diminuării semnificative a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii româneşti”, susţin preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu reamintesc angajamentul Ucrainei că drepturile minorităţilor vor fi respectate, angajament transmis în mod repetat părţii române.

”Avem în vedere continuarea demersurilor prin mijloacele diplomaţiei parlamentare, în plan bilateral urmând ca o delegaţie formată din deputaţi şi senatori ai Parlamentul României să efectueze, în cel mai scurt timp posibil, o vizită la Kiev pentru a iniţia un dialog politic cu autorităţile ucrainene competente, în scopul soluţionării conform standardelor europene a situaţiei create de promulgarea Legii educaţiei în raport cu învăţământul în limba maternă a minorităţilor naţionale. Vom acţiona cu stăruinţă şi în cadrul organizaţiilor internaţionale cu atribuţii în domeniu (Secretariatul General al Consiliului Europei şi Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale şi Comisia de la Veneţia), pentru a semnala impactul negativ al acestor modificări legislative în domeniul educaţiei din Ucraina”, anunţă preşedinţii Parlamentului român.

”Reiterăm solicitarea fermă ca partea ucraineană să recunoască şi să respecte, potrivit normelor şi standardelor internaţionale, dreptul persoanelor aparţinând minorităţii româneşti de a învăţa în limba sa maternă”, încheie Dragnea şi Tăriceanu.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promulgat, luni seară, noua Lege a educaţiei, care limitează predarea în limbile minorităţilor naţionale, liderul ucrainean evidenţiind, totuşi, necesitatea respectării drepturilor tuturor comunităţilor etnice, a anunţat Preşedinţia de la Kiev.

"Aceasta este una dintre cele mai importante reforme", a transmis Petro Poroşenko, observând că legea consolidează rolul limbii ucrainene în procesul educaţional. "În acelaşi timp, Petro Poroşenko a evidenţiat importanţa respectării cu stricteţe a drepturilor minorităţilor din Ucraina", precizează Preşedinţia de la Kiev.

"Ucraina a demonstrat şi continuă să demonstreze că are o abordare privind drepturile minorităţilor conformă cu obligaţiile internaţionale, compatibilă cu standardele europene, un exemplu pentru ţările vecine", a subliniat Petro Poroşenko. Preşedintele Ucrainei a cerut Ministerului de Externe şi Ministerului Educaţiei să iniţieze consultări cu partenerii europeni, inclusiv cu reprezentanţii Consiliului Europei, pe tema educaţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici