PCM a anulat Congresul de la Târgu Secuiesc, în urma arestării primarului Racz Karoly

Partidul Civic Maghiar a decis să anuleze Congresul formaţiunii, care urma să aibă loc luni la Târgu Secuiesc, precum şi participarea la manifestările programate la Târgu Secuiesc marţi, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în semn de solidaritate cu primarul oraşului, arestat pentru luare de mită.

31 afișări
Imaginea articolului PCM a anulat Congresul de la Târgu Secuiesc, în urma arestării primarului Racz Karoly

PCM a anulat Congresul de la Târgu Secuiesc, în urma arestării primarului Racz Karoly (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Într-un comunicat de presă, PCM a anunţat că, având în vedere că la Târgu Secuiesc s-a creat o situaţie "neaşteptată şi extraordinară", ca urmare a arestării primarului Racz Karoly, gazda manifestărilor programate în municipiu pentru 14 şi 15 martie, s-a decis anularea Congresului PCM, care urma să aibă loc luni la Târgu Secuiesc. La congres ar fi urmat să participe liderii centrali şi teritoriali, aleşii locali şi judeţeni ai PCM, pentru a marca trei ani de la înregistrarea formaţiunii ca partid.

De asemenea, PCM a anunţat că nu va mai participa la manifestarea principală organizată de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, de la Târgu Secuiesc.

Conducerea PCM subliniază că trebuie să se ţină cont de prezumţia de nevinovăţie şi se declară convinsă că primarul Racz Karoly (PCM) este nevinovat, reprezentanţii formaţiunii declarându-se încrezători în obiectivitatea justiţiei.

Totodată, conducerea PCM susţine că nu exclude ca UDMR să se afle "în spatele arestării" primarului din Târgu Secuiesc, arătând că denunţătorul edilului ar fi un apropiat al UDMR.

În finalul comunicatului de presă, PCM îi îndeamnă pe localnicii din Târgu Secuiesc ca ei să participe la manifestările care vor avea loc în municipiu de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

În fiecare an, mii de oameni participă, în centrul municipiului Târgu Secuiesc, la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naţionale al Maghiarilor de Pretutindeni. Manifestările centrale din Târgu Secuiesc încep, conform tradiţiei, cu parada locuitorilor din comunele aflate în apropierea oraşului, care defilează în căruţe, purtând costume populare şi cântând muzică tradiţională.

Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Racz Karoly, a fost reţinut, vineri seară, de procurorii DNA - Serviciul teritorial Braşov, pentru luare de mită, după ce ar fi cerut 41.000 de lei de la administratorul unei societăţi comerciale din localitate pentru a sprijini firma în contractul cu Primăria. Primarul a fost prins, vineri, în flagrant delict de procurorii DNA, în timp ce primea o tranşă de 10.000 de lei de la administratorul societăţii respective.

Sâmbătă seară, magistraţii au emis pe numele primarului un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, iar edilul a anunţat că va ataca cu recurs decizia.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după încheierea, la 15 februarie 2010, a unui acord-cadru de prestări servicii între municipiul Târgu Secuiesc şi o societate comercială (acord ce avea ca obiect furnizarea de produse de carieră şi balastieră), Racz Karoly, în calitate de primar al oraşului, i-a pretins administratorului firmei respective o sumă de bani în scopul derulării fără probleme a contractului, şi anume "emiterea de comenzi din partea Primăriei şi aprobarea cu celeritate a plăţii produselor livrate".

Astfel, în perioada aprilie 2010 - februarie 2011, Racz Karoly a primit de la administratorul societăţii respective, cu titlu de mită, suma de 41.000 de lei. Societatea a plătit lunar câte 4.000 de lei în perioada aprilie-octombrie, 10.000 de lei în luna noiembrie 2010 şi 3.000 de lei la 17 februarie 2011, potrivit anchetatorilor.

Primarul Racz Karoly se află la primul mandat şi a fost ales pe listele Partidului Civic Maghiar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici