PCM are un nou preşedinte, Biro Zsolt: "Sper ca după alegeri proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc să fie redepus"

Consiliul Naţional al PCM, care s-a desfăşurat, sâmbătă, la Odorheiu Secuiesc, l-a ales în funcţia de preşedinte pe purtătorul de cuvânt al formaţiunii, jurnalistul Biro Zsolt. Noul preşedinte al PCM şi-a manifestat, sâmbătă, la Consiliul Naţional al partidului, speranţa că după alegerile parlamentare comunitatea maghiară va avea deputaţi care să depună din nou la Parlament proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc.

397 afișări
Imaginea articolului PCM are un nou preşedinte, Biro Zsolt: "Sper ca după alegeri proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc să fie redepus"

Biro Zsolt (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Biro Zsolt a fost ales în funcţia de preşedinte al PCM cu 69 de voturi "pentru", 41 "împotriva", iar un vot a fost anulat.

El are 42 de ani, este de profesie jurnalist şi a fost membru al CNS.

Biro Zsolt a fost desemnat de Prezidiul PCM - format din cinci vicepreşedinţi şi un preşedinte executiv - pentru a prelua conducerea partidului, iar conform statului, propunerea Prezidiului a fost supusă la votul delegaţilor Consiliului Naţional.

Biro Zsolt a candidat la alegerile locale din vara acestui an la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, primind 11.198 de voturi (4,05%). El s-a situat pe al patrulea loc, după candidatul USL, Ciprian Dobre - 112.265 voturi, cel al UDMR, Lokodi Edita Emoke - 96.324 voturi, şi cel al Alianţei pentru Mureş (PDL, UNPR şi PER), Marius Paşcan - 56.446 voturi.

Noul preşedinte al PCM, Biro Zsolt, a spus că va continua pe linia trasată de fostul lider, Szasz Jeno, şi va lupta pentru realizarea ţelurilor propuse încă de la înfiinţarea partidului, unul dintre acestea fiind obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

"PCM s-a înfiinţat pentru nişte ţeluri, care nu se schimbă de la o zi la alta. Cel mai important punct al programului este obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. (...) La sfârşitul lunii septembrie, în Senat a fost respins proiectul de autonomie, însă noi sperăm că, după 9 decembrie, comunitatea maghiară va avea deputaţi în Parlament prin care vom înainta acest proiect de lege. Dacă nu se poate înainta prin deputaţi, va trebui să apelăm la iniţiativa cetăţenească", a afirmat Biro Zsolt.

Plenul Senatului a respins recent proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, iniţiat încă din 2005 de senatorii UDMR de atunci Sogor Csaba şi Becsek-Garda Dezso. Proiectul legislativ cu caracter organic a primit 54 de voturi pentru respingere, cinci pentru adoptare şi două abţineri, Senatul fiind forul decizional.

Preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat după această decizie că Senatul "a măturat de pe masă", fără dezbatere, proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, senatorii UDMR prezenţi în plen fiind "observatori tăcuţi".

La rândul său, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, spunea că a elaborat un document privind autonomia Ţinutului Secuiesc, care va sta la baza dezvoltării unui dialog cu românii pe această temă, însă spune că nu ştie dacă perioada este oportună pentru discuţii, deoarece ar avantaja naţionaliştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici