PCM Covasna revendică un "cămin pentru maghiarii din Transilvania" şi o "patrie pentru secuime"

Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna solicită, în contextul apropierii zilei de 1 Decembrie, respectarea unor puncte din Proclamaţia de la Alba Iulia, printre care unul privind dreptul la autonomie, revendicând un "cămin pentru maghiarii din Transilvania" şi o "patrie pentru secuime".

907 afișări
Imaginea articolului PCM Covasna revendică un "cămin pentru maghiarii din Transilvania" şi o "patrie pentru secuime"

Kulcsar Terza Jozsef (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi şi semnat de preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, şi de vicepreşedintele Fazakas Tibor, conducerea filialei judeţene vrea să amintească Guvernului şi societăţii, o dată cu apropierea zilei de 1 Decembrie, acele puncte din Proclamaţia de la Alba Iulia care nu au fost respectate nici până în prezent.

Astfel, PCM Covasna solicită respectarea şi punerea în aplicare a acelor drepturi care au fost promise în urmă cu 93 de ani.

Conducerea formaţiunii apreciază că, în ultimii 93 de ani, s-a putut constata că, în locul promisiunilor, puterea din România a "modificat harta culturală, etnică, economică, istorică" a Transilvaniei.

"Nemţii şi evreii au fost vânduţi, averea lor confiscată, Transilvania a fost tratată ca o colonie", susţine conducerea PCM Covasna, adăugând că, la rândul lor, maghiarii au avut soarta unei minorităţi, iar localităţile locuite preponderent de maghiari "au fost românizate".

Potrivit PCM Covasna, pericolul asimilării îi ameninţă şi în prezent pe maghiarii din Transilvania, inclusiv pe cei din secuime, împotriva acestei comunităţi fiind pornit "un ultim atac" prin intenţia de reorganizare regională.

"Această stare este inacceptabilă pentru noi", se precizează în comunicat.

Sursa citată adăugă că maghiarii din România trebuie să beneficieze de drepturi egale, iar "poporul secui" are dreptul la o autoguvernare internă, la autonomie.

"Cămin pentru maghiarii din Transilvania! Patrie pentru secuime! Acest lucru îl revendicăm, acest lucru îl dorim şi nu lăsăm din asta", se arată în finalul comunicatului trimis de conducerea PCM Covasna.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici