PDL a decis continuarea relaţiei cu PSD, Boc ar putea cere schimbarea lui Nica

Democrat-liberalii au decis, duminică seară, în Colegiul Director, să continue relaţia cu PSD, dar i-au cerut premierului să ia o decizie în privinţa comportamentului social-democraţilor, potrivit unor surse din partid acesta urmând a cere luni remanierea ministrului de Interne Dan Nica.

14 afișări
Imaginea articolului PDL a decis continuarea relaţiei cu PSD, Boc ar putea cere schimbarea lui Nica

PDL a decis continuarea relaţiei cu PSD, Boc ar putea cere schimbarea lui Nica

Sursele democrat-liberale au declarat pentru MEDIAFAX că, în urma analizei făcute în cadrul Colegiului Director, s-a stabilit că nu se va rupe coaliţia PDL-PSD, chiar dacă aceasta nu funcţionează în cea mai mare parte a organizaţiilor din teritoriu.

Cu toate acestea, mai mulţi dintre reprezentanţii PDL în Colegiul Director s-au pronunţat în favoarea unei remanieri guvernamentale, miniştrii vizaţi de discuţii fiind în principal social-democraţii Ecaterina Andronescu şi Dan Nica.

"Noi ne-am făcut treaba. Rămânem la guvernare, iar acum decizia este a premierului, noi l-am mandatat şi are tot sprijinul partidului", au menţionat sursele citate.

Premierul Emil Boc le-a transmis colegilor că o decizie privind o remaniere este strict atributul său, ca premier, şi că PDL nu poate propune o schimbare la nivelul formulei guvernamentale, dar că o astfel de decizie va fi luată în perioada următoare, cel mai probabil în şedinţa coaliţiei de luni.

Astfel, premierul Boc i-ar putea anunţa pe partenerii din PSD că doreşte schimbarea de la ministerul Admnistraţiei şi Internelor a lui Dan Nica, pentru declaraţiile recente cu privire la fraudarea alegerilor.

Justificarea acestei decizii ar putea fi aceea că MAI este organizatorul alegerilor prezidenţiale, astfel că mesajul transmis de Nica referitor la posibilitatea turismului electoral denotă nu numai lipsa de profesionalism a acestuia, dar şi încercarea de a crea o manipulare privind o posibilă fraudare a scrutinului de către PDL.

Sursele citate au mai precizat că decizia privind o posibilă remaniere va fi luată de premeirul Boc într-o forumulă restrânsă, cu câţiva lideri ai partidului şi după consultarea preşedintelui Traian Băsescu.

În cazul unei decizii de schimbare a lui Nica din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, premierul trebuie să consulte şi să informeze partenerii de guvernare, aceasta fiind singura obligaţie stipulată în protocolul de colaborare dintre cele două partide.

Astfel, potrivit regulamentului privind funcţionarea coaliţiei la nivel central, primul-ministru poate propune, motivat, revocarea unui ministru numai după consultarea prealabilă a conducerii celeilalte părţi şi cu informarea, în aceleaşi condiţii, a BPCC.

Funcţia de ministru de Interne ar reveni în continuare PSD, în protocol stipulându-se clar că partea care nu deţine funcţia de prim-ministru are drept de primă opţiune pentru una dintre celelalte funcţii de membru al Guvernului, iar PSD a ales ca primă opţiune portofoliul de la MAI.

Ministrul de Interne, Dan Nica, a afirmat vineri, la Craiova, că deţine informaţii conform cărora nu mai există niciun autocar liber de închiriat în 22 noiembrie şi 6 decembrie, apreciind că românii se pregătesc fie pentru turism la mănăstiri, fie "cineva s-a hotărât să organizeze turism electoral".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici