PDL cere Avocatul Poporului ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate la Ordonanţa de Urgenţă privind insolvenţa

PDL a transmis Avocatului Poporului solicitarea de ridicare a excepţiei de neconstituţionalitate cu privire la articolul 81 din Ordonanţa de Urgenţă privind insolvenţa.

497 afișări
Imaginea articolului PDL cere Avocatul Poporului ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate la Ordonanţa de Urgenţă privind insolvenţa

PDL cere Avocatul Poporului ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate la Ordonanţa de Urgenţă privind insolvenţa

"Vă adresăm solicitarea, ca în baza art. 146 lit. d) din Constituţie şi a art. 13 lit. f) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului de a ridica o excepţie de neconstituţionalitate în faţa Curţii Constituţionale care să aibă ca obiect art. 81 din Ordonanţa de urgenţă nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, publicată în Monitorul Oficial nr. 620 din 4 octombrie 2013", se arată în sesizarea adresată de PDL lui Anastasiu CRIŞU, Avocatul Poporului.

Democrat-liberalii amintesc că această prevedere are următoarea formă: "În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare, se suspendă licenţa audiovizuală, în sensul Legii nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. În planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anumit serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului".

PDL consideră că prin această prevedere se încalcă mai multe articole din Constituţie.

Democrat-liberalii menţionează în acest sens articolul 1 alineat (4), potrivit căruia "statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor".

"Prin aplicarea prevederii mai sus menţionate din OUG nr. 91/2013, Guvernul s-ar putea substitui autorităţii administrative autonome cu drept de acordare sau retragere a licenţelor audiovizuale, Consiliul Naţional al Audiovizualului. Potrivit art. 10 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 : (1) Consiliul Naţional al Audiovizualului, denumit în continuare Consiliul, este autoritate publică autonomă sub control parlamentar şi garantul interesului public în domeniul comunicării audiovizuale; (2) Consiliul este autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale, în condiţiile şi cu respectarea prevederilor prezentei legi". O asemenea substituire a Guvernului este nu numai contrară Legii nr. 504/2002, ci şi contrară lipsei raporturilor de subordonare ierarhică ce sunt stabilite între Guvern şi autorităţile administrative autonome, ori această lipsă a subordonării reprezintă forma pe care legiuitorul a dorit să o dea garantării principiilor incluse în art. 1 alin. (4) din Constituţie", argumentează PDL.

De asemenea, se apreciază că este încălcat articolul 16 alineat (1), conform căruia "cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări".

"Prevederea de mai sus din OUG nr. 91/2013 pe care o considerăm neconstituţională se aplică doar debitorilor care activează în domeniul audiovizual, instituind un tratament discriminatoriu din partea statului între aceştia şi restul debitorilor cărora li se aplică prevederile OUG nr. 91/2013. Curtea Constituţională a statuat că «principiul egalităţii cetăţenilor, prevăzut de art. 16 din Constituţie, se aplică şi persoanelor juridice, în măsura în care prin intermediul acestora cetăţenii îşi exercită un drept constituţional» (Decizia nr. 35/1996). Dreptul constituţional al cetăţenilor care este îngrădit în acest caz este dreptul la informaţie - art. 31 din Constituţie. Totodată, Curtea Constituţională a decis că «violarea principiului egalităţii şi nediscriminării există atunci când se aplică tratament diferenţiat unor cazuri egale, fără să existe o motivare obiectivă şi rezonabilă» (Decizia nr.107/1995)", mai spun democrat-liberalii în sesizare.

PDL invocă de asemenea articolul 31, alineat (1), care prevede că "dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit".

"Apreciem că suspendarea unei licenţe audiovizuale pe motiv de insolvenţă a deţinătorului acestei licenţe contravine celei din urmă obligaţii a Guvernului care decurge din garantarea unui drept fundamental al cetăţenilor, garantat potrivit Constituţiei. Procedura insolvenţei, pentru a corespunde prevederilor Constituţiei, trebuie să privească doar activitatea economico-financiară a debitorului şi nu activitatea sa prin care se manifestă libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie. Suspendarea licenţei aduce atingere dreptului la informaţie prin faptul că, difuzarea limitată a unor programe, în condiţiile stabilite de creditor (statul), poate duce la controlul asupra conţinutului editorial al unui mijloc de informare privat supus procedurii insolvenţei", se mai arată în documentul citat.

Democrat-liberalii apreciază că articolul 81 al OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă "reprezintă o încălcare a prevederilor constituţionale amintite şi se justifică astfel ridicarea unei excepţii de neconstituţionalitate în faţa Curţii Constituţionale".

"Aprecierea pe care o veţi face acestei prevederi poate releva de asemenea şi alte norme constituţionale care sunt încălcate. Avem deplină încredere în disponibilitatea instituţiei pe care o conduceţi de a da curs favorabil solicitării noastre în cel mai scurt timp", se spune în finalul sesizării semnate de preşedintele PDL Vasile Blaga adresate Avocatului Poporului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la Cotroceni, că Ordonanţa de Urgenţă 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei cuprinde un articol care este discriminatoriu pentru că reglementează strict pentru audiovizual.

Şeful statului a menţionat că, potrivit articolului 16 din Constituţie cetăţenii sunt egali în faţa legii, fără excepţii şi discriminări, iar în aceste televiziuni, radiouri, lucrează cetăţeni.

"Întreruperea emisiei imediat după ce se declanşează procesul de insolvenţă şi înainte de validarea planului de reorganizare nu face decât să aducă structurile din audiovizual în situaţia de faliment", a precizat preşedintele, arătând că toate aceste instituţii trăiesc din publicitate.

El a adăugat că faptul că televiziunilor şi radiourilor li se aplică un regim discriminatoriu îl îndreptăţeşte să spună că, "spre deosebire de Adrian Năstase, care plătea presa, Victor Ponta este la fel de hotărât să pună sub control audio-vizualul, dar o face mult mai cinic şi mult mai brutal".

"Nu are nicio explicaţie de ce aplică un regim discriminatoriu televiziunilor şi radiourilor", a mai arătat Băsescu, adăugând că nu vrea să pozeze "într-unul care se pupă cu radiourile şi televiziunile", deoarece a avut multe conflicte cu presa, cum nu a avut niciun alt politician.

Potrivit preşedintelui, acest atac al Guvernului la adresa audiovizualului este "un pas uriaş în afara liniilor democratice", o "acţiune legislativă nedemocratică şi care va aduce mari deservicii României".

De altfel, preşedintele Băsescu a ţinut să "asigure" că, mai devreme sau mai târziu, structurile politice şi cele ce ţin de organizaţiile internaţionale ale presei vor reacţiona "extrem de riguros la astfel de abordări".

"Oricare din noi se poate supăra pe o televiziune şi să se certe cu ea, ei să spună, el să spună. Foarte bine, dar nu o închizi, frate. Las-o acolo, că îşi revine ea, îţi revii tu, careva îşi revine până la urmă", a mai continuat Traian Băsescu.

Şeful statului a ţinut să facă şi o "speculaţie" cu privire la această OUG privind insolvenţa: "Am văzut că există o televiziune care se simte vizată. Nu ştiu dacă este aşa sau nu. Am primit de la Biroul de Presă şi declaraţia de astăzi a lui Victor Ponta, «Să plătească înainte». Exact la o întrebare legată de discriminarea televiziunilor. Păi asta nu face nicio altă firmă. Dar asta mă duce cu gândul la altceva. Dincolo de puzderia de radiouri care se află în insolvenţă şi radiouri de prin teritoriu, nu cumva se ţinteşte TVR?".

El a precizat că Televiziunea Publică se află într-o situaţie extrem de dificilă financiar şi a angajat "programe şi investiţii în maşini extrem de costisitoare".

"Mă tem că mâine, poimâine, aflăm că se află în insolvenţă, că nu are cum să plătească şi că o să vină (...) poate cineva care are lichidităţi. Şi, cum există ori un Voiculescu, ori un Ghiţă, care din contractele cu statul par a avea bani suficienţi, ne trezim că în urma unui proces de insolvenţă (...) vin salvatorii Ghiţă şi Voiculescu. Eu nu spun că aşa o să fie, dar este un scenariu pe care ni-l putem imagina", a declarat Traian Băsescu.

Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, că democrat-liberalii vor trimite o scrisoare Avocatului Poporului în care cer motivat declanşarea controlului de constituţionalitate la ordonanţa privind Codul insolvenţei, precum şi o scrisoare comisarului Vivian Reding "pe tema căluşului pus presei".

Licenţa audiovizuală a televiziunilor şi radiourilor aflate în insolvenţă va fi suspendată de către CNA până la data confirmării planului de reorganizare pentru societăţile care deţin aceste licenţe, potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind insolvenţa, publicată vineri în Monitorul Oficial.

Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă prevede la articolul 81 că: "În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului".

De asemenea, Ordonanţa prevede că "în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului".

Adoptarea acestei Ordonanţe este justificată de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative şi administrative care să conducă la creşterea eficienţei operatorilor economici, la creşterea siguranţei circuitului economic şi a atractivităţii investiţionale a pieţei româneşti.

Potrivit Ordonanţei, actuala legislaţie privind insolvenţa nu a ajutat la dezvoltarea "unor planuri de reorganizare reală", ci, dimpotrivă, a furnizat "mijloace de tergiversare a momentului intrării în faliment pentru afaceri cu şanse minimale de redresare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici